Britoff teksaške prepovedi prepovedi frackinga

Aktualno-politična novica
20. 5. 2015 - 7.00
 / BritOFF

Ob 7.00

Švedske sodne oblasti so dosegle manjšo zmago proti popularni spletni strani za deljenje datotek Pirate Bay. Švedsko okrožno sodišče je namreč dovolilo zasego domen piratebay.se in thepiratebay.se. To sicer po besedah administratorjev te strani ne pomeni konca portala, na zalogi naj bi imeli še kar nekaj domen. Odločitev švedskega okrožnega sodišča je del procesov, ki so decembra lani Pirate Bay za lep čas odstranili s svetovnega spleta. Takrat je šlo za fizično zasego strežnikov, računalnikov in druge opreme. Dodajmo še, da bo Pirate Bay na omenjenih domenah deloval normalno še vsaj nekaj časa, pritožbeni rok se namreč izteče 9. junija.

Italijani, Nemci in Francozi pa bodo skupaj razvijali brezpilotna letala. Obrambni ministri teh držav so namreč podpisali pogodbo, s katero ustanavljajo dvoletni raziskovalni program, ki bo postavil osnovo za delujoč program evropskih dronov do leta 2025. Španija in Poljska sta že izrazili zanimanje. Namen tega programa je zmanjšati odvisnost od ZDA in Izraela. Program sicer izvira iz nemške pobude, ta je namreč leta 2013 želela izpeljati tak program znotraj svojih meja, pa so ga zaradi kontroverznosti zaustavili. Potencialni izdelovalci dronov so Airbus, Dassault in Alenia Aermacchi.

Združene države Amerike so tretjič v treh letih obtožile Kitajce industrijske špijonaže. Tokrat naj bi šlo za šest Kitajskih državljanov, ki naj bi od dveh ameriških podjetij ukradli pomembne dokumente. Pet osumljencev se trenutno nahaja na Kitajskem, enega, profesorja Hao Zhenga iz Univerze v Tianjinu pa so aretirali v Los Angelesu. Šest Kitajcev naj bi načrte za tehnologijo in programske kode dobili kot zaposleni v teh dveh podjetjih. Podjetji sicer razvijata tudi vojaško tehnologijo za ameriško obrambno ministrstvo.

V Ameriški zvezni državi Teksas je guverner Greg Abbot sprejel poseben zakon, s katerim lokalnim oblastem odvzema možnost prepovedi spornega pridobivanja nafte z metodo hidravličnega drobljenja oz. frackinga. Novi zakon tako učinkovito onemogoča kakršnokoli vmešavanje lokalnih oblasti v projekte multinacionalk, ki se tam ukvarjajo s črpanjem nafte. Več v Britoffu ob osmi uri.

Ob 8.00

8.05

V Ameriški zvezni državi Teksas je guverner Greg Abbot sprejel poseben zakon, s katerim lokalnim oblastem odvzema možnost prepovedi spornega pridobivanja nafte z metodo hidravličnega drobljenja oz. frackinga. Novi zakon tako učinkovito onemogoča kakršnokoli vmešavanje lokalnih oblasti v projekte multinacionalk. Sleherna regulacija bo po novem morala biti izvedena v poslovnem duhu in ne bo smela preveč škodovati poslovanju naftnih podjetij.

Pri utemeljevanju svoje odločitve se je guverner Abbot skliceval na dolgoletno tradicijo pridobivanja nafte v tej zvezni državi. Poleg tega naj bi zakon pomagal zaščititi zasebno lastnino podjetij ter podjetnikov. Ti so bili do zdaj pri izkoriščanju svojih parcel večkrat soočeni s pritiski lokalnih prebivalcev, ki se niso strinjali z načinom izkoriščanja zemlje. Teksaške oblasti so se za tako radikalno potezo odločile zaradi vse večjega nasprotovanja lokalnih oblasti do vrtanja nafte. Nedavno je 60 občin sklenilo, da bodo na svojem ozemlju prepovedale črpanje nafte, zaradi česar so zvezne oblasti tudi tožile nekaj mest.

Eden izmed argumentov uvedbe prepovedi na prepoved je bilo kajpak tudi ustvarjanje novih delovnih mest. Z deregulacijo si teksaške oblasti obetajo več črpanja nafte in posledično več zaposlitvenih mest. Zaradi zelo nizkih cen nafte, ki so sledile odločitvi naftnega kartela OPEC na začetku letošnjega leta, je v Teksasu delo izgubilo okoli 25.000 delavcev.

Izjeme znotraj nove teksaške zakonodaje sicer ostajajo, med drugim bodo nekatera mesta lahko ohranila nekatere prepovedi, ki so jih sprejela pred uvedbo novega zakona. V Forth Worthu bo denimo črpališča nafte prepovedano postavljati manj kot 160 metrov od naselij in šol. Tudi v mestu Dallas imajo uvedeno podobno prepoved, le da je ta razdalja zaenkrat določena na 4,5 kilometra. Vendar lokalne oblasti v mnogih mestih ne mečejo puške v koruzo. Najverjetneje bodo zakon guvernerja Abbota spodbijali s tožbo, saj posega v več kot 100-letno moč lokalnih oblasti, ki se lahko odločajo za dovoljenje ali prepoved koriščenja naravnih virov na njihovem območju.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness