4. 5. 2019 – 12.15

Britoff višje sile

Po Japonski je danes novega monarha kronala tudi Tajska. Kralj Bhumibol, ki je vladal kar 70 let, je preminil oktobra leta 2016, a je njegov naslednik, kralj Vajiralongkorn, preložil svoje kronanje. Vajiralongkorn, ki bo po ceremonijah, ki se bodo končale v ponedeljek, pridobil tudi naziv kralj Rama X., je sicer znan po ekscentričnem obnašanju. Pred leti je denimo organiziral pogrebno procesijo za svojega pudlja, imenovanega Zračni maršal Foo Foo. Vajiralongkorn se je pred dnevi poročil s svojo četrto ženo, ki je na dvor prišla kot njegova osebna stražarka, nato pa je hitro napredovala po vojaški hierarhiji in pridobila čin generala v tajski vojski.

Audio file
29. 10. 2014 – 12.00
O ozadjih politične delitve na Tajskem, ki je pripeljala tudi do zadnjega državnega udara maja letos.

Kralj je imel na Tajskem po drugi svetovni vojni vlogo, da je legitimiziral vladavino z vojsko povezane gospodarske elite. Kralj Bhumibol je preprečil več državnih udarov, tudi zadnja dva; leta 2006, ko je bil s premierskega položaja odstavljen Taksin Šinavatra, in leta 2014, ko je bila odstranjena njegova sesta Jingluk Šinavatra. Vajiralongkorn je bil v preteklosti povezan s Taksinom Šinavatro, ki naj bi med drugim plačeval prestolonaslednikove izgube pri kockanju. Prijateljstvo očitno ni preživelo Vajiralongkornovega vzpona na prestol, saj je kralj Šinavatro ta torek zaradi obtožb korupcije in bega iz države razrešil vseh kraljevih časti. Kralj je podprl tudi rezultate volitev, ki so potekale ta marec in za katere opozicija, združena okoli družine Šinavatra, trdi, da so bile nepravične. Zmagal je premier Prajut Čan-O-Ča, ki je oblast prevzel v vojaškem državnem udaru leta 2014. Še pred volitvami je Vajiralongkorn s kraljevim dekretom prepovedal svoji priljubljeni sestri Ubol Ratana, da bi kandidirala za premierski položaj kot kandidatka opozicije. O državnem udaru leta 2014 in ozadju zanj več v Južni hemisferi Mateja Zwittra.

Po enomesečnem zatišju se zaostrujejo razmere v Gazi. V petek so med protesti na “meji” med Gazo in Izraelom izraelski vojaki ubili dva palestinska protestnika, dva borca gibanja Hamas pa sta bila ubita v zračnem napadu. Po trditvah izraelske vojske se je na protestih zbralo okoli 5200 Palestincev, več kot 50 pa jih je bilo med protesti poškodovanih. V soboto je Hamas proti Izraelu izstrelil okoli 50 improviziranih raket, na kar je Izrael odgovoril z zračnimi napadi v Gazi.

Severna Koreja je po navedbah vojske njene južne sosede izvedla test balističnih raket kratkega dosega. Kot so sporočili iz generalštaba oboroženih sil Južne Koreje, je v Japonsko morje vzhodno od Korejskega polotoka padlo več projektilov, ki so leteli med 70 in 200 kilometri daleč. Če bo potrjeno, je to prvo testiranje tovrstnega orožja od novembra leta 2017, a ne predstavlja kršitev dogovora, ki ga je po srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom lani podal severnokorejski voditelj Kim Jong Un. Severna Koreja se je namreč držala zgolj prekinitve testiranj balističnih raket dolgega dosega.

APR priporoča:

Zili gengsheng ali zakaj Xi ni zgolj novi Mao.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.