Britoff vzporednih protestov

Aktualno-politična novica
Banja LUKA PROTESTI
14. 5. 2016 - 14.00
 / BritOFF

V Banja Luki se odvija prostestniška simultanka. Gre za shoda opozicijske skupine Zavezništvo za spremembe in vladajoče Zveze neodvisnih socialdemokratov predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Shoda otvarjata predvolilno kampanjo za volitve, ki se bodo odvile 2. oktobra. Vladna stran je z organizacijo svojega shoda, s katerim protestirajo proti protestom proti njim, preprečila, da bi se na vročih lokacijah v centru grada zbrala opozicija. Hkrati je v Banja Luki vzpostavljen strog varnostni režim. Da ne bi prišlo do srečanja protestnikov skrbi kar 2000 policistov, postavljene so varnostne ograje in prepovedana je prodaja alkoholnih pijač.

Caracas - Venezuelski predsednik Nicholas Maduro je podaljšal izredne gospodarske razmere, ki vladi omogočajo upravljanje s kapitalom zasebnih gospodarskih združb. Hkrati s podaljšanjem izrednih gospodarskih razmer pa je uvedel še splošne izredne razmere. Slednje naj bi bile zaščita pred zunanjo intervencijo, nevarnost prihaja s strani Združenih Držav Amerike in Kolumbije.

Venezuelska Socialistična stranka je močno povezana z brazilsko Delavsko stranko, kateri pripada odstavljena Dilma Rousseff. Njena odstavka še poglablja izoliranost Venezuele v Latinski Ameriki.Nicholas Maduro

Egiptovsko sodišče je na dve leti zaporne kazni obsodilo 51 protestnikov, ki so 25. aprila protestirali proti predaji Rdečemorskih otokov Saudovi Arabiji. Obsojeni so bili na podlagi očitkov, da so bila zborovanja ilegalna, zato jih je policija tudi nasilno zatrla. Vlada Abdela Fattaha el-Sissijeva trdi, da so bili Rdečemorski otok ves čas saudijski, in da je Egipt zgolj upravljal z njimi. Kritiki na drugi strani vladi očitajo, da je otoke prodala v zameno za saudijske investicije.

Združene Države Amerike so izgubile še zadnjega ponudnika kemikalij, s katerimi so izvrševali smrtne obsodbe. Farmacevtski velikan Pfizer je uvedel nadzor nad distribucijo svojih izdelkov prav z namenom, da ne bodo uporabljeni pri smrtni kazni z injekcijo. Zvezne države, ki na tak način izvajajo smrtno kazen, bodo prisiljene v ilegalno nabavo spojin, za katere bodo težko dokazale, da ustrezajo standardom. Nekatere zvezne države se zato vračajo k strelskim vodom, električnim stolom in plinskim celicam. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness