BritOFF za Slovenijo

Aktualno-politična novica
3. 3. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Aktualni slovenski politični vrh se rad spominja vojne za Slovenijo leta 1991, v kateri samega sebe prepozna kot vojnega heroja in si nameni junaški viteški ep. V svetu pravnih aktov, s katerimi se ukvarjamo v četrtkovih BritOFF-ih, je vlada na vojno opozorila z novelo zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991. Odbor državnega zbora za obrambo je včeraj z desetimi glasovi podpore predlog zakona potrdil. 

Vlada se je pri pisanju predloga sklicevala na tretji odstavek 50. člena ustave. Ta vojnim veteranom in žrtvam vojnega nasilja zagotavlja posebno varstvo, ki naj ga določa zakon. Novela razširja pravico do pavšalne odškodnine tudi na družinske člane civilnih žrtev osamosvojitvene vojne. Po predlogu zakona bi lahko pravico do pavšalne odškodnine uveljavljali zakonci oziroma partnerji, otroci in starši civilnih oseb, ki so zaradi vojnega nasilja umrle ali postale pogrešane v obdobju od 24. maja do 18. oktobra 1991. 

Po veljavnem zakonu so do odškodnine že upravičeni družinski člani padlih pripadnikov teritorialne obrambe in organov za notranje zadeve. Takšna ureditev je sicer precej nova. Novela zakona, ki je vpeljala pravico do pavšalne odškodnine za družinske člane padlih, je bila v državnem zboru sprejeta lani septembra. 

 Vlada s tokratno novelo istega zakona opozarja, da je v osamosvojitveni vojni prišlo tudi do civilnih žrtev, ki jih je treba šteti »v širši kontekst boja proti agresorju«. Po znanih podatkih je bilo v času vojne za Slovenijo leta 1991 sedem civilnih žrtev. Med možnimi upravičenci do odškodnine je 15 otrok in deset zakoncev ter staršev. Za ta namen bosta tako v proračunu zagotovljena približno dva milijona evrov. 

 Lani septembra sta bila na predlog vlade sprejeta še dopolnitev zakona o vojnih invalidih in dopolnitev zakona o žrtvah vojnega nasilja. Posodobljeni zakon o žrtvah vojnega nasilja določa, da se prizna status žrtve vojnega nasilja tudi  družinskim članom osebe, ki je kot civilna oseba umrla ali je bila morebiti pogrešana zaradi nasilnega delovanja JLA v letu 1991. Oseba s statusom žrtve vojnega nasilja lahko pridobi določene pravice, kot so pravica do pokojnine pod ugodnejšimi pogoji, do vojne odškodnine po posebnem zakonu, do doživljenjske mesečne rente ali do prednosti pri dodelitvi socialnega stanovanja.

 Z dopolnitvijo zakona o vojnih invalidih pa je omogočena tudi vnovična vložitev zahteve za priznanje statusa in pravic vojaškega vojnega invalida oziroma civilnega vojnega invalida. 

  

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness