Britoff.org

Aktualno-politična novica
org
19. 12. 2019 - 10.05
 / BritOFF

Tehno

Domenski sistem
Turčija premešča sirske borce v Libijo, Wikipedija v Turčiji spet dostopna
 / 16. 1. 2020

Pred dobrim mesecem se je  neprofitna organizacija The Internet Society dogovorila za prodajo spletne domene .org skladu zasebnega kapitala Ethos Capital. Prodaja je vzbudila številna nasprotovanja nevladnih organizacij, ki uporabljajo domeno .org. Svoje nasprotovanje so naslovili na organizacijo, ki je odgovorna za koordinacijo internetnih naslovov. Gre za, pozor, Internetno korporacijo za dodelitev imen in številk, iz očitnih razlogov bolj poznano pod angleško kratico ICANN. Na ICANN so naslovili protestno pismo, pod katerega se je podpisalo 18 tisoč posameznikov in 400 organizacij, od Free Software Foundation pa vse do Združenja mladih kristjanov YMCA. Protesti so očitno imeli vsaj nekaj učinka, saj je ICANN sporočil, da je odprl revizijski postopek prodaje.

Prodaja pravic za upravljanje z domeno .org je bila nepričakovana in je dvignila precej pozornosti. Z njo je namreč upravljala neprofitna organizacija Public Internet Registry, krajše PIR, ki je sama podružnica The Internet Society. Prodajna cena je bila ob objavi poslovna skrivnost, kasneje pa je Ethos Capital sam razkril, da nameravajo za PIR plačati 1,135 milijarde dolarjev ali okroglo milijardo evrov. To visoko ceno upravičujejo visoki prihodki organizacije. Registriranih je namreč okoli 10 milijonov internetnih naslovov, ki se končajo s kratico .org, tipična cena za uporabo naslova, ki jo uporabniki plačajo PIR-ju, pa je 10 dolarjev na leto. PIR ima torej okoli 100 milijonov dolarjev prihodka na leto in zelo nizke stroške, okoli 25 milijonov na leto. Uporabniki domene se bojijo, da bo sklad, ki je že nakazal, da želi PIR prekategorizirati v profitno organizacijo, uporabnino zvišal.

Ethos Capital ima po njihovi spletni strani sodeč dva zaposlena, izvršnega direktorja Erika Brooksa in direktorico za poslanstvo Noro Abusitto. Ključna oseba pa je vsaj še svetovalec sklada Fadi Chehadé, nekdanji direktor ICANN-a, kjer je pod njim delala tudi Abusitta. Ethos Capital je bil sicer ustanovljen spomladi letos, očitno ravno z namenom, da prevzame PRI in domeno .org.

Neznanka ostaja, ali ima ICANN sploh pravne kompetence, da prepreči prodajo. Po svojem statutu ima namreč zgolj nalogo, da zagotovi nadaljnje operiranje domen, kar pomeni, da prodajo lahko ustavi zgolj z argumentom, da bi ta ogrozila stabilnost in varnost protokolov spletnih strani s kratico .org. ICANN je od Ethos Capitala zahteval dodatna pojasnila o tem, kdo stoji za skladom in ali ima zadostne tehnične kompetence, da upravlja s spletnimi domenami. Ethos ima sedaj mesec dni časa, da odgovori na vprašanja. Če se bo spor še zaostril in bo Ethos spodbijal pristojnost ICANN-a, bodo o tem najverjetneje  odločala ameriška sodišča. 

 

Novice

Predstavniški dom ameriškega kongresa je izglasoval ustavno obtožbo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Trumpa so obtožili v dveh točkah. Prva Trumpa obtožuje zlorabe položaja, ko naj bi vplival na Ukrajino, da ta odpre preiskavo proti sinu nekdanjega ameriškega podpredsednika Joea Bidena Hunterju Bidenu, ki je dobil sedež v nadzornem svetu ukrajinskega naftnega podjetja. Druga predsednika obtožuje oviranja kongresne preiskave. Med obtožbami ni tiste, zaradi katere je bila ustanovljena Mullerjeva preiskovalna komisija in je ameriško politiko obsedala prvi dve leti Trumpovega mandata, torej sodelovanje z ruskimi obveščevalci pri ruskem vmešavanju v predsedniške volitve leta 2016. Za ustavno obtožbo so glasovali praktično vsi demokratski člani predstavniškega doma, proti pa so bili vsi republikanci in trije demokrati. Po ustavnem principu Dom obtoži - Senat obsodi se sedaj postopek odstavitve Donalda Trumpa s položaja ameriškega predsednika  seli v Senat. Tu imajo za razliko od predstavniškega doma večino Republikanci in je za obsodbo potrebna dvotretjinska večina. Trumpu se torej obeta, da bo postopek odstavitve preživel.

Francoski avtomobilski koncern Peugeot in italijansko-ameriški Fiat Chrysler sta dosegla končni dogovor o združitvi. S tem bo nastala četrta največja avtomobilska družba na svetu za Toyoto, Volkswagnom in francosko-japonsko skupino Renault-Nissan-Mitsubishi. Združeno podjetje bo vodil zdajšnji  Peugeotov direktor Carlo Tavares.

Na Poljskem so ponovno potekali množični protesti proti reformi pravosodnega sistema. Predlagana zakonodaja bi dala vladi  pristojnost, da zamenja sodnike, če ti, kot pravi zakon, škodijo delovanju sodnega sistema ali sodelujejo v političnih aktivnostih. Protesti so potekali po več kot sto krajih po celi Poljski. Reformi najmočneje nasprotujejo sodniki sami. Vrhovno sodišče je izdalo pravno mnenje, ki meni, da je predlagana zakonodaja v nasprotju s pravnim redom Evropske unije. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.