4. 5. 2016 – 10.05

Brittof na spolzkih tleh

Audio file

8:05

Donald Trump si je z zmago na strankarskih volitvah v ameriški zvezni državi Indiana praktično že zagotovil republikansko predsedniško nominacijo. Niti nenehne molitve pa niso pomagale ultra konservativcu Tedu Cruzu, ki je po hudem porazu končal svojo kampanjo. Teflonski Donald se bo novembra spopadel s Hillary Clinton. Nekdanjo zunanjo ministrico je v Indiani sicer presenetljivo premagal Berni Sanders, kar pa njene nominacije ne postavlja pod vprašaj.

Kitajski predsednik Ši Jiping je v enem izmed svojih redkih govorov zanikal govorice o zakulisnih bojih za oblast v vrhu Kitajske komunistične partije, a je hkrati opozoril na zarotnike in klike, ki da ogrožajo stabilnost države. Ugibanja o bojih so se začela po tem, ko je bil kar za polovico zmanjšan proračun Komunistične mladinske organizacije, ki je eden izmed najpomembnejših centrov moči v partiji, iz katerega prihajata premier Li Kečjang in nekdanji predsednik Hu Jintao.

V stranki SDS bodo vložili predlog za razrešitev predsednika državnega zbora Mirana Brgleza, potem ko je ta povedal, da ne bo določil roka za zbiranje podpisov v podporo zahtevam za razpis referendumov, ki jih je vložil Sindikat delavcev migrantov.

 

10:05 Surovine

Kitajski trgi s surovinami se v zadnjem obdobju obnašajo izjemno nestabilno. Najbolj zaželena surovina je jeklo za armirani beton, katerega cena se je v zadnjem četrtletju povzpela za skoraj polovico. Zgolj na veletržnici v mestu Žengžou je bilo v enem dnevu prodanega toliko bombaža, da bi iz njega lahko naredili 9 milijard parov hlač. Trgi kažejo vse znake pregrevanja, zaradi česar so zaskrbljene tudi kitajske oblasti, ki so sprejele ukrepe za zajezitev mrzlice.



Letošnji El Ninio močno vpliva na svetovno kmetijstvo. Zmagovalci vremenske loterije bodo, kot kaže, ameriški proizvajalci soje in koruze, ki se jim obetajo dobra letina in visoke cene. Manj sreče imajo kmetje v Argentini. V tej tretji največji pridelovalki soje na svetu so nedavni nalivi v času žetve odnesli 9 milijonov ton pridelka.

Plesen, ki napada plantaže banan, grozi, da se bomo morali morda kmalu navaditi na novo sorto banan. Tako imenovana panamska bolezen je v petdesetih letih prejšnjega stoletja že opustošila svetovno proizvodnjo banan. Takrat je uničila sorto Gros Michel, ki jo je nato zamenjala danes prevladujoča Cavendish. Tokratni izbruh je za enkrat prizadel proizvajalce v Aziji in Afriki, grozi pa, da se bo razširil še na Južno Ameriko. Banane so osmo najpomembnejše živilo na svetu in večino jih porabijo v državah proizvajalkah.

 

Priloge
Audio file

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.