Brtioff Kampus Commerce

Aktualno-politična novica
22. 1. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Ljubljana

V drugem petkovem Britoffu se nikoli ne opravimo daleč, saj nas zanimajo zgolj novice iz najlepšega mesta na svetu. A Ljubljana se trudi biti prijazna ne le do mladih in starih, temveč tudi do nepremičninskih investitorjev in jim rada pomaga, tudi s policijskimi pendreki, če je treba. A tokrat ne bomo govorili o Rogu, temveč o drugi parceli, s katero mestna občina Ljubljana spet poskuša izpolnjevati svoje zaveze do samooklicanega občega dobrega s privatnim denarjem.

Stroji so zabrneli na veliki gradbeni parceli ob Vojkovi cesti nasproti ekonomske fakultete. Investitor Metalka Commerce je ta teden ogradil zemljišče in začel pripravljalna dela za izkop gradbene jame. Na 33 tisoč kvadratnih metrov velikem zemljišču naj bi zrasel nov študentski kampus s 533 stanovanji. Gradnja študentskih stanovanj je sicer eden od 22 nosilnih projektov, ki jih je pred županskimi volitvami leta 2018 obljubil Zoran Janković.

Parcela ob Vojkovi je bila do leta 2007 v lasti občine, ki pa jo je takrat po zelo nizki ceni, okoli 50 evrov za kvadratni meter, prodala družbi Gina pod pogojem, da tu nastanejo najemna stanovanja za študente. Gina je nato zemljišče prodala banki Hypo Alpe Adria in gradbenemu podjetju Vegrad, ki sta leta 2011 propadla.

Gina je še pred stečajem pripravila gradbišče, zato je gradbeno dovoljenje za osrednji kompleks zgradb izpred 14 let še vedno veljavno. Metalka Commerce še nima gradbenega dovoljenja za severni del območja ob Baragovi ulici. Tam so po zazidalnem načrtu predvidene predvsem študentske sobe v klasičnem smislu študentskega naselja, za katere Metalka načrtuje, da jih bo oddajala predvsem študentom prvih letnikov. Ko bi si ti zaželeli več prostora ali si ustvarili družino, naj bi se preselili v študentska naselja. Tudi zaradi takšnih načrtov Metalke je upravičena bojazen, da bodo zasebni lastniki novega študentskega kampusa kasneje poskušali zahteve iz zazidalnega načrta in urbanistične pogodbe spremeniti ter najemna študentska stanovanja prodati na trgu. Ne bi bilo prvič, da bi nekdo v Ljubljani postavljal Kampus s prikritim namenom prodaje in tako z izgovorom, da deluje v korist študentov, sklepal dobičkonosne nepremičninske posle.

 

Novice

Google in združenje francoskih medijskih založnikov sta dosegla dogovor o avtorskih pravicah in kompenzaciji, ki jo bo ameriško tehnološko podjetje plačevalo založnikom. Google je s številnimi svetovnimi mediji v sporu glede deljene vsebine člankov v storitvi Google News. Ta uporabnikom ponuja rezultate iskanja po spletnih člankih, ob čemer se izpišeta dve vrstici vsebine članka. K temu, da je Google, ki je pred časom grozil, da bo to storitev v Franciji preprosto nehal ponujati, vendarle sedel za zeleno mizo, je pripomogla nova evropska zakonodaja o avtorskih pravicah.
 
Centralnoafriška republika je razglasila 15-dnevno izredno stanje, ki naj bi vojski in pripadnikom mirovne misije Organizacije združenih narodov pomagala pri boju s protivladnimi uporniki. Nemiri v tej državi so se začeli stopnjevati pred predsedniškimi volitvami, ki so potekale 27. decembra lani, ko je pričakovano zmagal dosedanji predsednik Faustin-Archange Touadéra. Izredna pooblastila v izrednih razmerah bodo vojski omogočila priprtje osumljencev brez sodnega postopka.
 
Potem ko je nadzorni odbor SD prejšnji teden iz stranke izključil župana Ilirske Bistrice Emila Rojca, je iz nje izstopilo vseh sedem občinskih svetnikov. Iz stranke je izstopilo tudi več lokalnih strankarskih funkcionarjev. Sedaj nekdanji občinski svetniki SD bodo tudi v prihodnosti podpirali župana. Rojca so iz SD izključili zaradi nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko Primorskih novic.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.