Climate change is crap, BritOFF

Aktualno-politična novica
13. 6. 2014 - 11.14
 / BritOFF

7:05

Ukrajinska vlada trdi, da so iz ruskega ozemlja v Ukrajino prispeli 3 tanki, ki jih zdaj domnevno uporabljajo uporniki. Rusija med tem novega ukrajinskega predsednika spodbuja, naj začne mirovna pogajanja.

Guverner iraške province Nineveh, v kateri leži mesto Mosul, trdi, da so islamistični uporniki ob zavzetju mesta iz tamkajšnjih bank vzeli večje količine denarja. Šlo naj bi za impresivnih 313 milijonov evrov, kar bi sunitsko milico ISIL naredilo eno najbogatejših tovrstnih skupin na svetu.

Predsednik sosednje šiitske republike Iran je predstavil prepričanje, da je sunitska milica ISIL podivjana, ter napovedal, da se bo Iran boril proti ekstremizmu in nasilju tako v regiji, kot po svetu. Po nekaterih poročilih se v mestu Tikrit, ki ga je ISIL zavzela pred dvema dnevoma, že borijo tudi iranske specialne enote na čelu z elitno revolucionarno gardo.

8:05

Avstralski premier Tony Abott zbira koalicijo držav, ki bi v pogovorih o podnebnih spremembah stale nasproti znanosti in zastopala domnevno nujnejšo potrebo po gospodarski rasti. Pri dvorjenju Britancem in Novozelandcem ni bil uspešen, ugodnejši odziv je dočakal pri kanadskem premierju Stevenu Harperju. Oba sta namreč socialno konservativna, ekonomsko liberalna in vodita državi z obilnimi zalogami fosilnih goriv.

Abbott se je včeraj srečal tudi s predsednikom Združenih držav Amerike, Barackom Obamo. Ta je v zadnjem času v svoji retoriki boj proti podnebnim spremembam postavil za eno izmed prioritet svojega drugega mandata. Razlikovanju o očitno nepomembnih okoljskih vprašanjih navkljub, pa se je Obama Abbottu zahvalil za angažiranost Avstralije pri varnosti in stabilnosti v Aziji. Naj spomnimo, Američani v avstralskem Darwinu gradijo novo bazo za marince.

Na Kitajskem so prizadevanja za omejevanje onesnaževanja dali v drugo prestavo. Kitajska tiskovna agencija poroča, da je bilo zaradi dejanj, povezanih z okoljem, lani aretiranih več oseb kot v prejšnjih desetih letih skupaj. A 200 aretiranih oseb in 1300 zaprtih podjetij je za 1,3-milijardno državo še vedno le kaplja v morje.

9:05

Svetovno nogometno prvenstvo se je začelo brez večjih zapletov. Protesti, ki so v zadnjem letu pogosto opozarjali na nesmiselno zapravljanje denarja za štadione, so bili včeraj, ko je Brazilija igrala svojo prvo tekmo, manjši in razdrobljeni. Policija jih je hitro razpršila s solzivcem.

V Sowetu, revni četrti Johannesburga, še iz časa apartheida nimajo urejene komunalne infrastrukture. Za stranišča še vedno uporabljajo vedra, a kar je še huje, je, da jim teh veder nihče ni spraznil že tri mesece. Srednji in višji razred južnoafriške družbe se tipično za tegobe revnih ne zmenita preveč. Zato so se odločili na svoj problem opozoriti grafično: z zasedbo cest in kazanjem golih zadnjic.

Za izboljšanje komunalne infrastrukture v Indiji pa pri novi vladi lobira izumitelj kompostnega stranišča Bindeshwar Pathak. V Indiji je brez stranišč kar polovica prebivalcev. Za odpravo lajšanja na prostem trdi, da bi potreboval 34 milijard dolarjev.

10:05

Jamajška vlada je dekriminalizirala posedovanje marihuane v nekaterih okoliščinah. To bo zdaj le še prekršek, v kolikor bo imela oseba le manjše količine za osebno uporabo, za zdravljenje ali za verske namene.

S prodajo drog posredno služi tudi ameriška policija. Premoženje spletne strani Silk Road, kjer so do pred nekaj meseci uporabniki lahko kupovali droge, bo ameriška policija prodala na dražbi. Prodali bodo za 18 milijonov dolarjev Bitcoinov, za naslednjih 87 milijonov pa jih bodo še zadržali.

Zadržani Bitcoini bi ameriški vladi morda kmalu lahko prišli prav. Po besedah razvijalcev je v razvoju aplikacija PayPub, ki bo ustvarila črni trg za zaupne dokumente. Zagotavljajo, da bo možnost plačila za dokumente v nesledljivih Bitcoinih ustvarilo dodatno spodbudo za žvižgače. A teh potem ne bo več gnal moralni ali etični cilj, temveč materialna dobrobit in tudi prejemnik dokumentov ne bi bil pomemben, če bi le nakazal dogovorjeno količino Bitcoinov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.