Denacionalizacija Križank na BritOFF!

Aktualno-politična novica
13. 5. 2022 - 10.00
 / BritOFF

V zadnjih dneh kulturnega ministrovanja Vaska Simonitija je ta sprejel odločitev, da križevniško cerkev vrne v denacionalizacijski postopek, po katerem bi cerkev – ki je sicer del že tako razdrobljenega kompleksa Križank – pripadla križevniškemu meniškemu redu. Simoniti je odločbo o vrnitvi tega sakralnega objekta, ki ga je na več slikah upodobil slovenski impresionistični slikar Rihard Jakopič, podpisal na povolilni ponedeljek, torej 25. aprila. Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković pa je podpis odločbe na novinarski konferenci o tekočih občinskih zadevah pospremil z naslednjimi besedami.

izjava

S celotnim kompleksom Križank sicer upravlja Festival Ljubljana pod vodstvom direktorja Darka Brleka. Ta je ministrov poskus denacionalizacije označil za – citiramo: »Vrnitev podržavljene cerkve v naravi bi pomenila drobljenje enovitega in celovitega kompleksa Križank ter bi predstavljala veliko oviro za izvajanje kulturnih in festivalskih prireditev.« Brlek je sicer že julija 2020 na sodni obravnavi na upravnem sodišču med drugim poudaril, da je za presojo celovitosti kompleksa Križank pomembno, da je vhod v križevniško cerkev mogoč le skozi prostore, ki jih uporablja Festival Ljubljana, skozi glavni vhod s ceste pa samo, če kdo vrata odpahne iz notranjosti, saj na zunanji strani nimajo kljuke. V vrata pa ni mogoče posegati, saj so spomeniško zaščitena, dodaten problem pa predstavljajo tudi okna cerkve, ki so obrnjena na Peklensko dvorišče in bi lahko ob prižganih lučeh v cerkvi motila kulturne prireditve.

Križanke v občinsko last in izselitev Oblikovne
 / 9. 12. 2019
Križevniško cerkev s tlorisom v obliki grškega križa je kot prvo tovrstno cerkev na Slovenskem konec sedemnajstega stoletja zasnoval beneški arhitekt Domenico Rossi. Od takrat je bila del samostana križevniškega reda, a so jo na silvestrski večer leta 1949 podržavili. Nedavni poskus vrnitve cerkve v Križankah enemu najbogatejših meniških redov v svetovnem merilu pa je že četrti. Tudi tega bosta – kot prejšnje tri – Mestna občina Ljubljana in Festival Ljubljana poskušala izpodbijati na sodišču. Ljubljanski župan Janković pa verjame tudi v uspešnost četrte tožbe, s to bi cerkev ostala pod upravo Festivala Ljubljana. 

izjava

Na ministrstvu so v odločbi, s katero so križevniško cerkev vrnili v last in posest križnikov, zapisali, da razumejo, da jo želi Festival Ljubljana obdržati tudi zaradi njene vrhunske akustike. Hkrati so poudarili, da ta cerkveni prostor ni nenadomestljiv in da vrnitev križevniške cerkve ne bo bistveno otežila organizacije kulturnih dogodkov. Križevniški red namerava v cerkvi namreč opravljati le priložnostna bogoslužja, ki časovno ne bi sovpadala z večernimi prireditvami. O tem, ali se bodo ta bogoslužja dejansko tudi zgodila, ali o tem, da bo v cerkvi še kdaj moč slišati zvok posvetne glasbe, pa bomo morda poročali v enem od prihodnjih petkovih ljubljanskih BritOFFov.

Naslovnica: Križanke - Rihard Jakopič 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.