digitalni britoff

Aktualno-politična novica
FM frekvence
22. 4. 2015 - 9.04
 / BritOFF

                                                    ob 9.05

Francija si je dovolila še eno diplomatsko provokacijo. Predsednik Francis Hollande je podprl odkritohomoseksualnega kandidata za veleposlnika na svetem sedežu in dejal, da ne bo iskal novega kandidata. Sveti sedež v zvezi s kandidaturo molči že vse od januarja, ko je bil 78-letni Laurent Stefanini predlagan. Omenjeni kandidat je veleposlaniško funkcijo v Vatikanu že opravljal med letoma 2005 in 2009, a je leta 2013 aktivno sodeloval pri uspešni kampanji za legalizacijo istospolnih porok. Dlje ko Vatikan čaka, večja je verjetnost, da bo vmes posegel vsemogočni.

Od nemoralne in neuvidevne Francije pa gremo na brezbožno Kitajsko. Njihov električar Tianwei Baobian Electric je prvo državno podjetje, ki ni uspelo poravnati mesečnega obroka prejetega kredita. Ameriške bonitetne agencije niso izgubljale časa, in tveganost nakupa delnic povečala z varne ocene na AA+ na nezavidljivo BB.

Na domači politični sceni pa bo ekipa Socialnih demokratov poskusila z letečo menjavo. Poslanka Andreja Katič je oddala kandidaturo za stolico obrambne ministrice. Zavzemala se bo, da bo Slovenija še naprej prispevala k varnosti v celotni regiji in miru na svetu. Izpraznjen poslanski stolček bi lahko zasedel Janko Veber. Predsednik koalicijske stranke upokojencev Karel Erjavec je kandidatki napovedal podporo.

V Britoffu ob 10:00 pa o napovedi norveškega ministrstva za kulturo, da bodo januarja prenehala z oddajanjem analognega radijskega signala.

                                                    ob 10.05

Prvi januar 2017 je napovedan dan, ko bo na Norveškem umrlo analogno radijsko oddajanje prek frekvenčne modulacije - FM. To je v začetku tedna napovedalo norveško ministrstvo za kulturo. Norveška je vodilna država s področja digitalnih radijskih prenosov. S procesom prehoda na digitalno zvočno oddajanja je začela pred dvajsetimi leti in je prva, ki je napovedala ukinitev 80 let starega FM standarda.

Število digitalnih radijskih postaj v tej skandinavski že sedaj presega število analognih v razmerju pet proti ena. Glavna prednost digitalnega prenosa zvoka je, da je v istem frekvenčnem območju lahko več kanalov. To dvigne kvaliteto zvoka in raznolikost radijskih postaj. To sta tudi glavna razloga, zaradi katerih se je kulturno ministrstvo odločilo za prehod iz analognega na digitalno. Tudi pokritost z digitalnim signalom naj bi bila po večini boljša od FM signala. Ta je boljši le na in ob cestah.

Prehod na nov standard za norvežane ne bi smel predstavljati večjih težav. Z DAB, kar je kratica za digital audio broadcast, radijskim sprejemnikom naj bi bila opremljena približno polovica gospodinjstev in petina osebnih avotmobilov.

ODPOVED: Iztekanje črno-belih radijskih dni bomo še spremljali, saj smo radijski medij. Do naslednjič vas pozdravlja kao analogni Novelli.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness