Gibki britoff

Aktualno-politična novica
6. 10. 2019 - 11.43
 / BritOFF

Pogajanja med Severno Korejo in Združenim državami Amerike so bila prekinjena že en dan po začetku. V soboto so se diplomati iz obeh držav srečali na Švedskem na pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, in sicer prvič po letošnjem februarju. A že zvečer je glavni pogajalec Severne Koreje Kim Miong Gil novinarjem povedal, da so pogovori propadli. Odgovornost za to je pripisal ameriški strani, ki po njegovem mnenju ni bila pripravljena ponuditi ničesar novega in ni pokazala potrebne fleksibilnosti v pogovorih. Na ameriškem zunanjem ministrstvu pa so po drugi strani povedali, da izjave vodje severnokorejske delegacije ne izražajo vzdušja včerajšnih pogajanj in da so sprejeli povabilo Švedske na naslednji krog pogajanj, ki bo čez dva tedna. 

V Iraku se nadaljujejo protivladni protesti, ki jih je tudi tokrat zaznamovalo nasilje. Po podatkih policije je bilo v spopadih med protesniki in policisti v Bagdadu v noči s sobote na nedeljo ubitih osemnajst ljudi. V petih dneh, odkar so se začeli protesti, je tako umrlo že skoraj sto ljudi, več kot tisoč pa jih je bilo ranjenih. Vlada premierja Adila Abdula Mahdija je medtem objavila načrt s sedemnajstimi točkami, s katerimi želi pomiriti protestnike, ki jo obtožujejo klientelizma pri razdeljevanju državnih služb, korupcije in splošne nesposobnosti, katerih rezultat je slaba kvaliteta javnih storitev. Ukrepi vlade vključujejo subvencije za stanovanja, nove štipendije in programe za izobraževanje brezposelnih oseb. Družine ubitih med demonstracijami bodo poleg tega upravičene do enakih pravic in izplačil, kot so jih deležni svojci ubitih vojakov. Načrt vlade je odziv ne zgolj na demonstracije, ampak tudi na pritiske opozicijskih strank. Nekatere med njimi so začele bojkotirati seje parlamenta, vplivni šiitski klerik Moktada al Sadr, ki je povezan z največjo stranko v sicer zelo heterogenem iraškem parlamentu, pa je pozval k novim volitvam. Velika skrb za vlado je tudi prihajajoči šiitski praznik arbain, ki vsako leto pritegne 20 milijonov romarjev.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal, da bo turška vojska v kratkem sprožila vojaško operacijo v vzhodni Siriji. Cilj operacije bo vzpostavitev “varne cone”, ki se bo raztezala približno 30 kilometrov na ozemlje Sirije. O vzpostavitvi cone sta se Turčija in ZDA dogovorili avgusta. Cono naj bi vzpostavile Sirske demokratične sile, tj. koalicija uporniških skupin, v kateri prevladuje kurdska oborožena sila YPG. Slednjo Turčija označuje za teroristično organizacijo, zato je bilo dogovorjeno, da bodo cono vzpostavile arabske organizacije, ki so pridružene Sirskim demokratičnim silam, YPG pa v coni ne bo prisotna. Ker cona še vedno ni bila vzpostavljena in naj bi bila na območju prisotna tudi YPG, namerava Ankara sedaj cono vzpostaviti sama. Razlog za naglico je želja Turčije, da močno zmanjša število sirskih beguncev v Turčiji. V novo cono v Siriji naj bi bilo tako preseljenih kar dva milijona beguncev, ki sedaj živijo v begunskih centrih v Turčiji.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.