15. 12. 2016 – 8.05

Gumijast britoff

8:05

Sirski uporniki in vladne sile so naznanili, da so sklenili novo premirje v Alepu, ki vključuje tudi evakuacijo civilnega prebivalstva. Premirje velja od pol treh ponoči po lokalnem času, evakuacije pa naj bi se že začele.

Poljski parlament je sprejel predlog zakona o javnih zborovanjih. Ta določa, da se demonstracije in protidemonstracije ne smejo odvijati na istem mestu hkrati. Če pride do dveh prijav nasprotujočih si shodov, pa imajo prednost ponavljajoča se zborovanja. V nasprotju s prejšnjim predlogom zakona pa v sprejeti verziji nimajo več prednosti tudi zborovanja, ki jih organizirata država in Cerkev.

V Kabul je prispela prva skupina afganistanskih migrantov, ki jim je bila v Nemčiji zavrnjena prošnja za azil. Nemčija je nedavno z Afganistanom sprejela dogovor o vračanju migrantov, po katerem bo Afganistan poskrbel za njihovo ponovno vključitev v afganistansko družbo v zameno za nemško denarno pomoč. Težave se utegnejo pojaviti pri migrantih, ki so po rodu Afganistanci, a so do sedaj živeli kot begunci v Iranu ali Pakistanu in v Afganistanu nimajo vzpostavljenih družbenih vezi.

 

10:05 Surovine

V tokratni epizodi surovinskega britoffa drsimo po dobavni verigi gume. Cena gume na svetovnem trgu je v zadnjem mesecu narasla za 60 odstotkov in je najvišja v zadnjih dveh letih.

Razlog za takšen skok cene – kot pri velikem številu drugih surovin – leži pretežno na Kitajskem. Daleč največ, več kot polovica, vse naravne gume na svetu se porabi za proizvodnjo pnevmatik za cestna vozila. Povpraševanje po avtomobilih je torej precej neposredno zvezano tudi s povpraševanjem po gumi. Kitajsko združenje proizvajalcev avtomobilov je nedavno objavilo podatek o prodaji avtomobilov v novembru. Ta se je v primerjavi z novembrom lani dvignila za skoraj 17 odstotkov, kar je le nadaljevanje trenda pospešene prodaje jeklenih konjičkov na Kitajskem v zadnjih nekaj mesecih.

Pospešena prodaja avtomobilov v največjem azijskem gospodarstvu je posledica lani uvedene znižane davčne stopnje pri nakupu avtomobilov s prostornino motorja 1,6 litra ali manj. S tem je kitajska vlada želela spodbuditi potrošnjo, znižanje davčne stopnje pa se izteče s koncem letošnjega leta. Povečana prodaja avtomobilov je tako pričakovana vsaj še decembra, kar botruje nenadnemu skoku cene gume. Poleg cene gume zaradi istih razlogov v zadnjem letu, pospešeno pa v zadnjem mesecu, narašča tudi cena paladija. Ta se uporablja v katalizatorjih bencinskih motorjev.

Kot omenjeno, se več kot polovica vse naravne gume na svetu porabi za proizvodnjo pnevmatik za cestna vozila. Največji uvoznik je Kitajska, sledijo ji Združene države Amerike, Malezija in Japonska. Proizvodnja gume je prav tako skoncentrirana v Aziji. Največ je proizvedejo na Tajskem, sledi ji Indonezija. Večina kavčukovcev v obeh največjih državah proizvajalkah raste na relativno majhnih, nekaj hektarov obsegajočih plantažah. Južni del Tajske so v začetku tega meseca prizadele močne padavine in sledeče poplave, kar je ogrozilo produktivnost tamkajšnjih plantaž. Tako je poleg povpraševanja na Kitajskem k dvigu cene gume pripomogla tudi negotovost glede tajske ponudbe.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.