GURU OF BLINGITOFF

Aktualno-politična novica
27. 8. 2017 - 13.00
 / BritOFF

V indijskem mestu Sirsa so izbruhnili spopadi med vojsko in več tisoč podporniki guruja Ram Rahim Singha, obtoženega dveh posilstev. Spopadi, katerih povod je prepričanje Ram Rahimovih podpornikov, da bo guru v ponedeljek spoznan za krivega, so zahtevali že več kot trideset življenj, v Sirsi, kjer ima gurujevo gibanje tudi svoj sedež, pa je vojska poostrila nadzor in omejila gibanje. Gibanje, imenovano Dera Sacha Sauda se sicer bori proti odvisnosti od ilegalnih substanc in spodbuja vegetarijansko prehrano, zaradi socialno usmerjenih dejavnosti kot je denimo organiziranje porok in slavnostnih obredov za revne pa je hitro pridobilo več milijonov podpornikov, organizirane pa ima tudi lastne varnostne sile. Indijski premier Narendra Modi, ki sicer nima nič proti razraščanju njegovi stranki naklonjenih rjavosrajčnih milic, je v javnem nagovoru oznanil, da ne bo milosti za nikogar, ki je nasilen ali si pravico vzame v svoje roke, ter da nasilje nasploh ne spada v deželo Ghandija in Bude.

Včerajšnjemu poročanju o spopadih med Rohinško manjšino in Mjanmarskimi vladnimi silami lahko dodamo, da so Bangladeške varnostne sile v Mjanmar vrnile več kot 70 pripadnikov te preganjane muslimanske majšine, ki so ilegalno prečakli mejo na poti do bangladeškega begunskega taborišča. Po poročanju lokalnih medijev in opazovalcev pa naj bi mjanmarske vladne enote streljale na skupine ljudi, ki so bežale iz območij, kjer potekajo spopadi z uporniki. V Bangladeš naj bi od lanskega leta pred nasiljem in pregoni prebengnilo že več kot 87000 rohinških muslimanov, ki jih mjanmarske oblasti že tako ali tako označujejo kot ilegalne priseljence iz Bangladeša.

Iz britanske laburistične stranke so naposled sporočili, da so poenotili stališče do izstopa Velike Britanije iz evropske unije in da se bodo zavzemali za tako imenovani “mehki Brexit”. Zavzemali naj bi se za ohranitev dosedanjih določil enotnega evropskega trga in carinske unije še pet let po uradnem izstopu leta 2019, pripravljeni pa bi bili tudi na podaljšanje za nedoločen čas pod pogojem, da bi lahko s članicami EU sestavila poseben dogovor glede politike priseljevanja in svobodnega pretoka delovne sile. Laburisti so se s to odločitvijo tudi jasno distancirali od pozicije, ki jo zagovarja Theresa May in Konservativna stranka. Podpora slednji vse od junijskih volitev vztrajno spada, javno pa se izražajo tudi dvomi o sposobnosti sedanje vlade po uspešni izvedbi procesa izstopa iz EU, k čemur kriza strankinega vodstva še dodatno pomaga.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.