17. 11. 2015 – 8.05

Kitajsko kriminalistični britoff

Osma

Ameriški državni sekretar John Kerry je v ponedeljek ob obisku v Parizu napovedal, da bodo ZDA stale ob strani Franciji v prizadevanjih poraziti skrajno skupino Daeš, ki je prevzela odgovornost za petkove krvave teroristične napade v francoski prestolnici. Medtem ameriški republikanski politiki po terorističnih napadih v Parizu vse glasneje zahtevajo prepoved sprejemanja beguncev iz Sirije v ZDA, s sedeža ZN pa se vrstijo pozivi tem in podobnim politikom po Evropi in Kanadi, naj ne mešajo teroristov z begunci. 

Predstavniki obeh policijskih sindikatov in vladna pogajalska skupina bosta popoldne nadaljevali pogajanja pred za sredo napovedano stavko policistov. Obe strani sta skopi z izjavami, zato je težko reči, ali bi lahko danes prišli do rešitve, ki bi preprečila stavko. V ponedeljek so se na prvih pogajanjih po napovedi stavke policistov dogovorili, da sindikata posredujeta skupna stališča, o katerih se bodo pogajanja nadaljevala danes, so v pisnem sporočilu pojasnili na Ministrstvu za notranje zadeve. Sindikati sicer zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade, med drugim želijo dvig plač ter opozarjajo na neurejen status in neustrezno opremo.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je za danes sklicala delovno srečanje predstavnikov notranjih ministrstev držav na balkanski migracijski poti. Srečanje bo potekalo na Brdu pri Kranju, udeležbo pa so zaenkrat potrdili predstavniki Srbije, Makedonije in Grčije.

 

Deseta

V današnjem tematskem britoffu bomo kriminal opazovali na Kitajskem.

Roparji na Kitajskem so na pokopališču v Šinjangu oskrunili več grobov in ukradli žare s pepelom pokojnikov, nato pa izsiljevali svojce za odkupnino. Grozljivo spletko so razkrili, ko je neka ženska prijavila, da je bil grob njenega pokojnega moža razdejan, žara odstranjena, na spomeniku pa je bila napisana telefonska številka. Ko je ženska poklicala, ji je oseba povedala, da jo bo vrnitev žare njenega moža stala 20.000 juanov, kar znese dobrih 3000 evrov. Ženska je nato celo plačala odkupnino, a so ugrabitelji zahtevali še več denarja. Oskrunjen je bil še najmanj en grob na pokopališču v Šinjangu, ki leži v osrednji kitajski provinci Henan. Po navedbah oblasti ima dejanje "znake izkušene in dobro organizirane skupine".

Kitajska je sicer nedavno spremenila kazensko zakonodajo. Gre bolj ali manj za določbe, ki zadevajo širjenje propagande, načrtovanje terorističnih akcij in siljenje v nošenje terorističnih oblačil. Določbe se navezujejo na muslimansko skupnost Ujgurov. Dodane pa so bile tudi nekatere kvaziprogresivne določbe. Tako so lahko akademski prekrški, torej plagiati in goljufanje na izpitih, kaznivi z zaporom od tri do sedem let. Zakon vzpostavlja tudi institut posilstva moškega. Posilstvo je bilo do zdaj opredeljeno le kot spolno nasilje nad žensko.

Dodaj komentar

Komentiraj