Kulturne pravice

Aktualno-politična novica
23. 4. 2018 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate Neuradni list, drugi jutranji BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Danes beremo amandmaje, ki so jih k predlogu zakona o uresničevanju kolektivnih kulturnih pravic narodnih skupnostih pripadnikov narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije v Republiki Sloveniji dodali na 28. nujni seji Odbora Državnega zbora za kulturo. Izpostavljamo nekaj najzanimivejših amandmajev.

Naslov zakona se spremeni tako, da se glasi: »Zakon o uresničevanju kulturnih pravic narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije v Republiki Sloveniji«. Beseda kolektivnih je izpadla, saj naj ne bi imela podlage v Ustavi.

V prvi točki se pred besedo »Makedonci« doda naslednje besedilo: »Madžari in Madžarke, ki niso pripadniki avtohtone madžarske narodne skupnosti«. V obrazložitvi piše, da če želimo celovito urediti kulturne pravice narodov in narodnosti nekdanje SFRJ, ki živijo v Sloveniji, ne smemo spregledati tako imenovane osme narodne oziroma narodnostne skupnosti v tedanji državi, torej Madžarov iz Vojvodine in Hrvaške. Veliko njih je danes namreč državljanov Republike Slovenije.

Četrti člen se spremeni tako, da se glasi: »Uresničevanje kulturnih pravic narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji in podporo izvajanju kulturnih programov in projektov narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji po tem zakonu zagotavlja ministrstvo v sodelovanju s Svetom za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji.« S tem so se predlagatelji zakona odrekli ustanovitvi urada in tako upoštevali dvom zakonodajno-pravne službe o tem, ali je ta najprimernejši nosilec uresničevanja kolektivnih kulturnih pravic.

 

0805

Izraelski minister za obrambo Avigdor Lieberman je zavrnil kakršnokoli vpletenost Izraela pri umoru Fadija al-Bača v Maleziji. Pripadnik Hamasa al-Bač, sicer znanstvenik in akademik, je bil ustreljen v soboto zjutraj v Kuala Lumpurju, kjer je živel zadnje desetletje. Lieberman pa se ne zmeni za obtožbe družine umorjenega. Po njegovem mnenju je bil al-Bač žrtev internega palestinskega spora. Minister s skrajno desnega krila izraelske vlade je še dodal, da al-Bač ni nikakršen svetnik, saj, citiramo, “ni bil vpleten pri izboljšavah električnega ali vodnega omrežja, pač pa je sodeloval pri izdelavi in razvoju raket”.

Osem tisoč ljudi se je kljub prepovedi zbralo na protestih v drugem največjem pakistanskem mestu Lahore na vzhodu države. Demonstranti so pozivali k več pravicam za Paštune, ki predstavljajo večino prebivalstva ob meji z Afganistanom. Organizatorji iz Gibanja za zaščito Paštunov vlado in vojsko obtožujejo kršenja ustave in človekovih pravic pri izvajanju varnostnih operacij proti Talibanom, med katerimi naj bi prišlo do številnih zunajsodnih ugrabitev in pobojev lokalnih Paštunov.

Rokometni klub Celje je v Ljutomeru osvojil še 21. pokalni naslov v samostojni Sloveniji. V finalu so brez večjih težav s 40 proti 33 odpravili Krko iz Novega mesta, potem ko so v polfinalu premagali glavne konkurente iz Kopra z dvema goloma razlike.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness