Larifari BritOFF

Aktualno-politična novica
25. 8. 2019 - 12.05
 / BritOFF

Skoraj 200 tisoč rohinških beguncev je z mirnim protestom in molitvijo v Kutupalongu, največjem begunskem taborišču na svetu, obeležilo drugo obletnico svojega eksodusa iz mjanmarške pokrajine Rakhine v Bangladeš. Zahtevali so, da jim Mjanmar podeli državljanstvo in omogoči varno vrnitev v domovino. Zborovanje je potekalo le nekaj dni potem, ko je bangladeški komisar za begunce in repatriacijo Abul Kalam sporočil, da bo Bangladeš pri identifikaciji rohinških beguncev, ki bi se odzvali ponudbi Mjanmara, da se vrnejo v domov, sodeloval z Uradom Visokega komisariata Združenih narodov za begunce, poznanim pod kratico UNHCR. Mjanmar je namreč pristal na repatriacijo 3450 beguncev s širšega seznama 22 tisočih, ki so ga pripravili v Bangladešu, vendar se nihče od izbranih ni želel prostovoljno vrniti. Kot je povedal voditelj Rohingov Mohib Ullah, se hočejo vrniti domov, a le če jim bosta zagotovljeni varnost in možnost ustalitve v vaseh, kjer so nekdaj živeli. Bangladeš in Mjanmar sta novembra leta 2017 podpisala dogovor o vrnitvi beguncev, ki naj bi bila končana do konca letošnjega leta, a trenutno nič ne kaže, da se bo v Rakhine sploh vrnil kateri izmed rohinških prebežnikov, kaj šele slab milijon tistih, ki so od tam pobegnili med genocidom avgusta leta 2017 in pogromom leta poprej.

Kronani princ šejk Mohamed bin Zajed Al Nahjan je med državnim obiskom indijskega premierja Narendre Modija slednjemu podelil medaljo reda Zajed, najvišje civilno odlikovanje v Združenih arabskih emiratih. Da je Modi prejemnik nagrade, ki je poimenovana po prvem predsedniku ZAE, šejku Zayedu bin Sultanu Al Nahyanu, so sporočili že aprila, podelitev pa naj bi le še utrdila odnose med državama, ki ju bolj kot skrb za človekove pravice povezuje tesno gospodarsko sodelovanje.

O nekaterih aspektih problematike upravljanja z zvermi
 / 23. 8. 2019
Otvoritev 57. kmetijsko-živilskega sejma Agra v Gornji Radgoni je kljub napovedanim protestom potekala brez zapletov. Tik pred zdajci so pri Slovenski ljudski stranki namreč odpovedali protestni shod, saj so po besedah predsednika Marjana Podobnika od "prinašalca dobrih novic" dobili zagotovila, da ministrstvo za okolje in prostor ter ministrstvo za kmetijstvo podpirata njihove zahteve po odstrelu najnevarnejših volkov in zagotovitvi finančnih nadomestil za kmete iz z zvermi najbolj obremenjenih okolij. Premier Marjan Šarec je tovrstna zagotovila označil za "larifari", saj da je vladni sogovornik pri reševanju problematike volkov Sindikat kmetov Slovenije, shoda pa po njegovem ni bilo zato, ker je prevladala "zdrava pamet".

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.