Mafijski britoff

Aktualno-politična novica
21. 4. 2018 - 15.30
 / BritOFF

Sodišče v italijanskem mestu Palermo je zaradi skrivnih dogovorov med italijansko politiko in sicilijansko mafijo Cosa Nostra v 90. letih prejšnjega stoletja obsodilo več nekdanjih politikov, visokih uradnikov policije in mafijskih šefov. Med obsojenimi je tudi nekdanji senator Marcello Dell' Utri, ki je tudi soustanovitelj in član stranke Naprej Italija. Zaveznik nekdanjega premierja Silvia Berlusconija bo za zapahi preživel 12 let. Sodišču je uspelo dokazati, da so se mafijci z nekaterimi politiki dogovarjali o tem, kako bi spremenili stroge protimafijske zakone. Pritisk na državo so vršili tudi z bombnimi napadi, med katerimi sta umrla tudi državna protimafijska tožilca Giovanni Falcone in Paolo Borsellino. Sodišče je potrdilo, da je bil Dell' Utri maja leta 1994 glavni povezovalni člen med takratno italijansko vlado pod vodstvom Silvia Berlusconija in mafijo. Italijanski politiki in visoki policijski uradniki naj bi komunicirali tudi z zloglasnimi mafijskim botrom Totojem Rino, ki je umrl v zaporu novembra lani. V zameno za prekinitev bombnih napadov so mafijski šefi zahtevali skrajšanje zapornih kazni za zaprte mafijce in ponoven pregled vseh primerov, kjer so bili mafijski člani obsojeni na zaporno kazen. Dell' Utri je bil že leta 2014 zaradi utaje davkov in domnevnega sodelovanja s sicilijansko mafijo obsojen na 7 let zaporne kazni.

Spodnji dom mehiškega kongresa je izglasoval odpravo poslanske imunitete. S tem želijo v državi omejiti korupcijo in mehiškim državljanom dokazati, da morajo tudi poslanci spoštovati vse zakone v državi. Politikom se bo lahko sodilo tudi za čas njihovih mandatov, vendar bodo morali začetek sodnega postopka izglasovati v kongresu. V zadnjem desetletju so bili številni mehiški kongresniki deležni obtožb, da sedijo v kongresu zgolj v izogib sojenju zaradi korupcije ali morebitnih povezav z mehiškimi mamilarskimi karteli.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je sporočil, da se bo Severna Koreja odpovedala vsem jedrskim in raketnim poskusom. Prav tako bodo v Severni Koreji zaprli tudi testno območje za jedrske poskuse. Severnokorejska državna agencija KCNA poroča tudi, da se je Severna Koreja zavzela za sodelovanje z mednarodno skupnostjo za zaustavitev jedrskih preizkusov in k temu da jedrskega orožja nikoli ne bo uporabila, če država ne bo neposredno ogrožena. Severnokorejskega voditelja prihodnji teden, in sicer 27. aprila, čaka srečanje z južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.