Odkriti Brifoff

Aktualno-politična novica
6. 7. 2019 - 11.00
 / BritOFF

Tunizijski premier Youssef Chahed je uvedel prepoved zakrivanja obraza v državnih institucijah, potem ko je v zadnjih tednih prestolnico Tunis pretreslo več samomorilskih napadov. Kot so pojasnili v vladi, so se za prepoved v tej muslimanski državi odločili iz varnostnih razlogov. Chahed je podpisal vladno uredbo, ki prepoveduje vsem osebam, ki imajo zakrit obraz, dostop do javnih ustanov, uprav in institucij iz varnostnih razlogov. Odločitev so sprejeli v času povečevanja varnostnih ukrepov v državi, ki sledijo dvojnemu samomorilskemu bombnemu napadu v glavnem mestu Tunisu 27. junija letos. Napadi se vrstijo na vrhuncu turistične sezone, hkrati pa je letošnje poletje čas, ko se Tunizija pripravlja na jesenske parlamentarne volitve. Islamska država Iraka in Levanta (znana tudi kot ISIL ali ISIS) je prevzela odgovornost za vse tri bombne napade.

Recep Tayyip Erdogan je s predsedniškim odlokom odpustil vodjo centralne banke, Murata Cetinkaya. Odlok, objavljen v medijih, ne podaja uradnega razloga za razrešitev Centikaya z mesta guvernerja turške centralne banke. Cetinkaya, ki je guverner banke od leta 2016, naj bi bil proti znižanju obrestne mere s 24 odstotkov, glede česar sta se sprla s predsednikom Erdoganom. Septembra lani, ko se je dolžniška kriza Turčije poslabšala in je valuta padla za 30 odstotkov, je guverner zvišal obrestno mero za 625 bazičnih točk na 24 %. Cetinkaya je nadomestil njegov namestnik Murat Uysal.

Vlada Bocvane bo vložila pritožbo proti sodbi visokega sodišča, ki je dekriminalizirala homoseksualnost, kar bi lahko oživilo zakon, ki je kaznoval gejevske odnose z do sedmimi leti zapora. Odločitev sodišča iz junija, ki so jo pozdravile mednarodne organizacije in aktivisti, je pomenila, da se je Bocvana pridružila peščici afriških držav, ki so legalizirale istospolne odnose. Generalni državni tožilec Abraham Keetshabe je dejal, da je višje sodišče storilo napako, ko je razveljavilo zakon iz kolonialne dobe. Junija je senat treh sodnikov razsodil, da so deli kazenskega zakonika, ki prepovedujejo istospolne odnose, protiustavni, saj kršijo zasebnost, svobodo in dostojanstvo, so diskriminatorni in ne služijo javnemu interesu. Istospolni odnosi so nezakoniti v več kot 70 državah po vsem svetu; skoraj polovica jih je v Afriki, kjer je homoseksualnost tabu, preganjanje pa je zelo razširjeno. Predsednik Mokgweetsi Masisi je decembra izrazil svojo podporo istospolnim odnosom v govoru, v katerem je dejal, da si državljani LGBT zaslužijo, da so njihove pravice zaščitene. 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.