20. 10. 2015 – 8.05

Okljev britoff

Osma

Britanska konservativna vlada predlaga nove protiteroristične ukrepe. Zaskrbljeni starši so lahko od julija letos svojim otrokom, mlajšim od 16 let, preklicali potne liste. Namen tovrstega ukrepa je bila preprečitev odhoda britanske omladine v strnjene vrste kalifata v Siriji in Iraku. Zdaj se starostna meja zvišuje na 18 let. Razlog za spremembo je ugotovitev, da so za propagando kalifata najbolj dojemljivi ravno pripadniki starostne skupine med 16. in 18. letom. David Cameron očitno nadaljuje z gasilskimi ukrepi, namesto da bi naredil korak k socialni vključenosti marginaliziranih skupin.

Februarja lani odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pa bo na Evropskem sodišču za človekove pravice tožil Ukrajino. Janukovič trdi, da so mu bile zaporedoma kršene človekove pravice zgolj na podlagi njegovega političnega prepričanja. Ukrajini očita tudi izgon iz države, v katero se zaradi varnosti zdaj ne more vrniti. Sicer je bil Janukovič do julija letos na Interpolovem seznamu iskanih oseb, a je bil s seznama odstranjen zaradi nezadovoljive obtožnice ukrajinske policije.

Po vrhu koalicije je tudi vlada iskala možnosti, kako bi vojski dala pravno podlago za pomoč policiji na meji. Če bo treba, bosta vlada in DZ to omogočila s spremembo zakonodaje. Koalicijski partnerji sicer za nastalo situacijo krivijo Hrvate, ki da so “zadevo spustili z vajeti”. Na seji vlade je bil prisoten tudi načelnik generalštaba slovenske vojske. Vladnim idejam prikimava tudi opozicijski lider JJ, ki po vzoru bivših graničarjev predlaga, naj vojska varuje meje, policija pa skrbi za notranji red.

 

Deseta

Današnji tematski britoff o organiziranem kriminalu namenjamo trgovcem s slonovino. Zadnji mesec je bil namreč zanje še posebej naporen.

Zgodbo začenjamo s septembrskim sporazumom med ameriškim predsednikom Barackom Obamo in kitajskim predsednikom Ši Džinpingom. Sporazum predvideva konec trgovine s slonovino in posledično konec divjega lova na slone. Na Kitajskem je sicer slonovina prepovedana; razen tista, ki je bila uvožena pred letom 1981, ko je Kitajska pristopila k sporazumu CITES, in tista iz enkratnega uvoza 62-ih ton v letu 2008. Trgovci s slonovino zato ponarejajo certifikate.

Sporazum sicer še ni stopil v veljavo, je pa zato prve korake v tej smeri že naredila ameriška zvezna država Kalifornija. Sprememba zakonodaje v Kaliforniji bo preprečevala vsakršno trgovino s slonovino, vključno z zdaj dovoljeno slonovino iz časov pred podpisom sporazuma CITES. Izjeme bodo dovoljene le za izredno majhne količine, kot so npr. uhani, zapestnice in podobni izdelki.

Proti trgovcem s slonovino in divjim lovcem so ostro nastopile tudi afriške oblasti. V Tanzaniji je policija aretirala Kitajko Jang Feng Glan, znano kot ‘kraljica slonovine’. Obremenilna zadnja pošiljka 706-ih slonovih oklov naj bi bila vredna 2,5 milijona dolarjev. Jang Feng Glan je bila v trgovini s slonovino aktivna dobrih deset let. Tanzanija je sicer najbolj izpostavljena divjemu lovu na slone, saj je v zadnjih desetih letih država izgubila kar dve tretjini vseh slonov.

Za konec dodajmo, da si konca trgovine s slonovino želi tudi britanski princ William. Ta je ob obisku Ši Džinpinga v Veliki Britaniji v svojem govoru poudaril prav to željo. Ta je verjetno nekakšno opravičilo, saj je Britanija preko svoje postojanke v Hongkongu pretrgovala slabih 40 odstotkov slonovine v 70-ih letih prejšnjega stoletja.

Dodaj komentar

Komentiraj