9. 4. 2018 – 10.05

Orbanizacija

Audio file

1005

Dobro jutro, dober dan. Tisti, ki ste bili pokonci že ob osmih, ste slišali že prvi jutranji BritOFF aktualnopolitične redakcije, če ste ga zamudili, pa samo brez skrbi. Sledi Neuradni list.

Danes beremo sodbo Višjega sodišča v Kopru, ki je Dušanu Črnigoju in Ožbeju Marcu znižalo kazni, ki jima jih je izreklo Okrajno sodišče v Ajdovščini. Nekdanjemu gradbenemu baronu in generalnemu direktorju Primorja Črnigoju je bila eno leto nazaj dosojena kazen 28 mesecev v zaporu plus plačilo 35 tisoč evrov kazni. Vodja kadrovske službe ajdovskega gradbenega podjetja bi moral prestati isto kazen, le plačati bi moral 20 tisoč evrov manj. No, zdaj ne bo treba nobenemu izmed njiju plačati ničesar.

Koprsko sodišče je presodilo, da obtoženca nista ravnala iz koristoljubja, ko sta od aprila 2010 do junija 2011 za Primorje pridobila skoraj 1,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Zavodu za zaposlovanje naj bi namreč poslali več zahtevkov za delno povračilo izplačanih nadomestil plač za 603 delavce, ki so bili napoteni na čakanje.

Še bolj kot to, da bosta prihranila denar, pa obsojenca bržkone veseli dejstvo, da je bila kazen znižana na 18 mesecev, ali drugače rečeno, na čas, v katerem lahko računata na odsluženje kazni z delom za splošno korist.

Vseh 1,8 milijona evrov, ki sta jih obsojenca pridobila z lažno dokumentacijo, je še obstoječe Primorje d. d. v stečaju moralo vrniti.

Črnigoju gredo očitno ponovljena sojenja dobro od rok. Spomnimo, septembra lani je bil v Novi Gorici oproščen v zadevi Stavbenik, kjer je bil obtožen velike gospodarske škode in zlorabe položaja.

 

0805

Viktor Orban oziroma stranka Fidesz bosta imela še tretji zaporedni mandat absolutno večino v madžarskem parlamentu. Stranka je večino osvojila z 49 odstotki glasov. Udeležba je bila nekaj manj kot sedemdesetodstotna. Predsednika poražencev, levosredinskih socialdemokratov in skrajno desnega Jobbika, sta že odstopila.

Ribiška organizacija Fishing for Leave je z 200 čolni na južnih obalah Anglije izražala neodobravanje nad dejstvom, da eno leto po sprožitvi tako imenovanega člena 50 o odhodu Velike Britanije iz Evropske unije monarhija še vedno nima absolutnega nadzora nad lastnimi vodami. Ribiči, podporniki brexita, nasprotujejo dogovoru, ki bo obdržal status quo, kar zadeva ribiške kvote, vsaj do leta 2021.

787. igralec na teniški ATP lestvici Nik Razboršek je v odločilnem obračunu Davisovega pokala v Portorožu premagal Turka Altuga Celikbileka s 7:5 in 6:3 ter se veselil sploh prve zmage v reprezentančnem dresu. Slovenija si je tako s skupnim izidom 3:2 zagotovila obstanek v drugi evroafriški skupini.

 

 

Priloge
Audio file

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj