29. 5. 2012 – 10.00

Polovični Britoff

7:05

Generalni sekretar ukrajinskega olimpijskega komiteja, Volodimir  Geraščenko je podal svoj odstop po tem, ko ga je ekipa BBC-ja posnela, kako za denar ponuja vstopnice za Olimpijske igre v Londonu 2012. Novinarju, ki je poziral kot preprodajalec kart je povedal, da mu lahko proda tudi do 100 vstopnic. Prodaja vstopnic za Olimpijske igre London 2012 preprodajalcem je kaznivo dejanje in se kaznuje z globo do 20.000 funtov. O odstopu Geraščenka je javnost obvestil višji svetovalec predsednika ukrajinskega olimpijskega komiteja, Sergej Bubka, ki pa je še dodal, da zaradi potekajoče preiskave dogodka raje ne bi nadalje komentiral.

Povišanje popularnosti kremiranja v Združenih državah Amerike in Kanadi resno ogroža poslovanje pogrebnih domov, ki se zanašajo na dobiček od velikih pogrebov. Medtem ko se je v Veliki Britaniji od leta 2010 do leta 2010 v povprečju kremiralo 73% trupel pokojnikov, so v ZDA v istem časovnem obdobju zabeležili rast z 26% na 41%, v Kanadi pa z 48% na 58%. Gotovo razlog za porast v popularnosti kremiranja leži tudi v ceni. Zanj Američani namreč odštejejo okoli 2000 dolarjev, medtem ko jih klasični pogreb stane okoli 8000 dolarjev. Posledice omenjenega problema pa so odpuščanja v ameriški pogrebni industriji. Od leta 2005 do 2010 se je število zaposlenih v njej namreč iz 137.000 spustilo na 132.000. Najbolj naj bi pri tem trpeli tisti, ki se profesionalno ukvarjajo z balzamiranjem trupel, katerih število se je v prej omenjenem časovnem obdobju zmanjšalo kar za 28%.

Še dve novosti povezani s Slovensko vojsko. Park vojaške zgodovine v Pivki je pridobil nov eksponat, s katerim naj bi v prihodnosti povečali število obiskovalcev. Gre za Roza tank, ki so ga pred Muzejem novejše zgodovine prebarvali neznani avtorji. V Parku vojaške zgodovine so se, kot so sporočili zavezali, da bo tank ohranil svojo umetniško sporočilnost. Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak pa je napovedal, da bo vlada pripadnikom Slovenske vojske na misijah v tujini znižala plače za 20 odstotkov. Novak pričakuje, da bo vlada takšno uredbo sprejela brez soglasja sindikatov.

8:05

Fifa bo na glavo preiskovalnega oddelka svojega novega etičnega komiteja v prihodnjem mesecu imenovala enega izmed boljših odvetnikov s področja človekovih pravic, Luisa Morena Ocampa. 66-letni argentinec Ocampo ima ogromno izkušenj, ki si jih je med drugim od leta 2003 dalje nabiral tudi z vodenjem odmevnih preiskav vojnih zločinov na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu. Svoje staro delovno mesto bo zapustil v juniju, za Fifo pa naj bi preiskoval obtožbe o korupciji in kršitve etičnih pravil.

V drugem krogu predsedniških volitev v Egiptu 16. in 17. junija se bosta pomerila kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi in nekdanji premier v času režima Hosnija Mubaraka, Ahmed Šafik, saj v prvem krogu nihče od kandidatov ni prejel več kot 50 odstotkov zahtevanih glasov. Mursi je v prvem krogu zbral 24,8 odstotka glasov, Šafik pa 23,7 odstotka glasov. Volilna komisija je zavrnila več pritožb kandidatov na račun volitev, med njimi tudi tisto tretjeuvrščenega Hamdina Sabahija, ki se je pritožil, da je notranje ministrstvo manipuliralo v korist Šafika, ki po njegovem sploh ne bi smel kandidirati, saj je predstavnik starega režima, kar naj bi določal tudi zakon. Z njim se očitno strinjajo tudi protestniki, ki so nekaj ur po razglasitvi volilnih rezultatov napadli Šafikov volilni štab, ki je zagorel. Ogenj so hitro pogasili, policija pa je aretirala osem osumljencev.

Predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin so dosegli načelno soglasje glede ustavnih sprememb referendumske ureditve, za katere imajo zagotovljeno dvotretjinsko večino v Državnem zboru. Dogovorili so se za 35-odstoten kvorum, ki bo potreben za veljavnost referenduma ter o temah o katerih se ne bo smelo odločati na referendumu. Te bodo nujni ukrepi v primeru naravnih nesreč in obrambe države,  primeri, ko bi bile lahko ogrožene človekove pravice in temeljne svoboščine ter fiskalna vprašanja. Referenduma po novem ne bi več mogla zahtevati tretjina poslancev in državni svet, lahko pa državni zbor na zahtevo 40.000 volivcev.

 

Dodaj komentar

Komentiraj