Pomiloščeni purani

Aktualno-politična novica
22. 11. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Ob 10.00

Približuje se četrti četrtek v novembru. Šestinštirideseti predsednik Združenih držav Amerike Joseph Robinette Biden mlajši je zato včeraj tradicionalno oprostil dva purana. Chocolate in Chip, kot je bilo puranoma ime, tako v nasprotju s 46 milijoni puranov v četrtek ne bosta končala v pečicah in kasneje na mizah Američanov ob zahvalnem dnevu, bolj znanem kot Thanksgiving. Do konca življenja se bosta lahko sprehajala po kampusu iowske državne univerze. Biden je ob tej svečanosti na južnem travniku Bele hiše nekaj besed namenil tudi vmesnim volitvam v začetku meseca. Povedal je, da se bo edini rdeči val to sezono zgodil, če bo njegov nemški ovčar Commander prevrnil brusnično omako.

O ameriških vmesnih volitvah
 / 11. 11. 2022
Današnji zgodovinski BritOFF pa ne bo posvečen ameriškim midtermsom, temveč tradiciji slovesnega sporočanja, da bosta dva purana smela preživeti dan praznovanja kolonizacije Severne Amerike. Tradicija pomilostitve puranov kot najbolj tipične živali, ki konča na prazničnih mizah, izvira že iz mandata predsednika Abrahama Lincolna, natančneje iz leta 1863. Družina Lincoln je nekaj dni pred božičem v Belo hišo prejela purana, ki ga je predsednikov desetletni sin Tad posvojil kot domačo žival in poimenoval Jack. Z vztrajanjem, da je Jack dober puran, ki ima pravico živeti, je dosegel pisno očetovo in tako predsedniško pomilostitev purana. 

Čeprav gre za prvo znano pomilostitev purana v zgodovini ameriških predsednikov, naj bi se tradicija začela šele s predsednikom Harryjem Trumanom skoraj stoletje kasneje, leta 1947, a ni pravih dokazov, da ni puran takrat na koncu vseeno končal na krožnikih Bele hiše. Leta 1963 je John F. Kennedy sporočil, da purana, ki je bil namenjen zahvalni večerji, ne bo pojedel. To se v vsakem primeru ne bi zgodilo, saj je bil manj kot teden dni pred thanksgivingom Kennedy ustreljen. Prvi, ki je javno uporabil besedo pomilostitev v kontekstu sicer brez krivde krivih puranov, je bil republikanec Ronald Reagan. A tudi tu ne moremo govoriti o začetku tradicije, saj je bil puran že pred tem namenjen na farmo ljubljenčkov.

De facto lahko o tradiciji govorimo šele od leta 1989, ko je George Bush z besedami »s tem trenutkom mu je bila odobrena predsedniška pomilostitev, ki mu dovoljuje življenje do konca svojih dni na kmetiji nedaleč od tod« prvič zares javno pomilostil purana. S tradicijo je nadaljeval do konca svojega mandata, prevzeli pa so jo tudi vsi ostali predsedniki po njem. Purani, izbrani za pomilostitev, so večinoma moškega spola in so bili rejeni v okviru Nacionalne puranje federacije. Prvi, ki je namesto purana pomilostil puro z imenom Katie, je bil George Bush mlajši leta 2002. Praviloma naj bi puran prihajal iz iste zvezne države kot predsednik federacije, pogosto kar z njegove osebne farme. To velja tudi za prej omenjena Chocolate in Chipa, ki prihajata s farme predsednika puranje fedracije v Severni Karolini. Današnji zgodovinski BritOFF končajmo z besedami Bidna, ki je svojo jedrnatost ob pomilostitvi pojasnil z besedami »Nihče ne mara, da se mu puran ohladi.«

Ob 8.00

Funkcionarji Srbske liste so množično odstopili iz kosovskih institucij
 / 7. 11. 2022
V Bruslju sta se na nujnem srečanju sestala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski predsednik vlade Albin Kurti. Na srečanju je bil prisoten tudi visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Evropske unije Josep Borrell. Po osem ur dolgem sestankovanju je Borrell sporočil, da dogovora niso dosegli. Za to je obkrivil predvsem Kosovo in premierja Kurtija, ki se s predlaganim ni strinjal. EU je predlagala, da Srbija neha izdajati registrske tablice za Srbe, ki živijo na severnem Kosovu, Kosovo pa ustavi proces ponovne registracije že obstoječih srbskih registrskih tablic. Borrell predlaga, da kljub nedogovoru obe strani implementirata predlog. Vučić pa je po srečanju sporočil, da je bila srbska stran za razliko od albanske zelo konstruktivna. Kosovo naj bi sicer danes začelo s kaznovanjem voznikov s srbskimi registrskimi tablicami v višini do 150 evrov, a je začetek po posredovanju ZDA zamaknila na četrtek.
 
grims
Logika in čas SDS-ovih referendumov
 / 6. 10. 2022
Čeprav lahko v urah štejemo, koliko časa so bila volišča zaprta od konca lokalnih volitev, so se pred eno uro ponovno odprla. Na 95 voliščih po vsej državi je mogoče predčasno glasovati o treh referendumskih vprašanjih - o noveli zakona o vladi, o noveli zakona o dolgotrajni oskrbi in pa o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija. Vse tri zahteve za zakonodajni referendum je vložila največja opozicijska stranka SDS. Za zavrnitev zakonov mora večina volivk in volivcev, ki bodo veljavno glasovali, glasovati proti, hkrati pa mora biti glasov proti vsaj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Volišča za predčasno glasovanje bodo danes, jutri in v četrtek odprta med sedmo uro zjutraj in sedmo uro zvečer.

Ob 9.00

Protesti žensk, protesti v Balučistanu, protesti v Kuzestanu
 / 15. 10. 2022
Predsednica Evropskega parlamenta Robérta Metsóla je sporočila, da bodo evropski poslanci prekinili stike z Iranom. Razpravo na to temo so na plenarnem zasedanju opravili že včeraj, dokončno pa bodo o točki glasovali v četrtek. Odločitev je posledica sankcij Teherana proti več institucijam in posameznikom v Uniji, med katerimi je tudi slovenski evropski poslanec Milan Zver – eden od dveh vodij neformalne skupine, imenovane Prijatelji svobodnega Irana. Iran je sankcije uvedel po tem, ko je sankcije sprejela že Unija kot odgovor na smrt 22-letne Mahse Amini in zatiranje protestov, ki so se začeli kot odziv na njeno smrt. Sicer je Iran pod strogimi gospodarskimi sankcijami zahodnih držav že od ameriškega odstopa od jedrskega sporazuma v letu 2018. 
 
Južnoafriško sodišče je odločilo, da se mora nekdanji predsednik Republike Južna Afrika Jacob Zuma vrniti v zapor. Odločilo je, da je bil predčasen izpust po dveh mesecih zaradi zdravstvenega stanja nezakonit. Zuma je bil lani poleti na 15-letno zaporno kazen obsojen zaradi vztrajnega zavračanja pričanja pred komisijo, ki je preiskovala korupcijo v času njegovega mandata. Odločitev vodje službe zapora je bila v nasprotju s predlogom medicinskega komiteja, ki je ugotovil, da Zuma ne ustreza pogojem za predčasen izpust. Nekdanji predsednik bo tako moral v zaporu odsedeti še preostali del kazni. 

Vir slike: flickr, commercial commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.