Kurti z glavo skozi srbski zid

Aktualno-politična novica
7. 11. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

KO-5oV-Ar3-PUbL1K
 / 23. 9. 2021
Včeraj je v Kosovski Mitrovici potekal shod več tisoč pripadnikov srbske skupnosti v podporo odstopu desetih poslancev, županov in drugih funkcionarjev Srbske liste iz državnih institucij Republike Kosovo. Predstavniki srbske manjšine odstopajo od položajev zaradi odločitve vlade premierja Albina Kurtija, da mora več tisoč voznikov avtomobilske registrske tablice z oznako Kosovske Mitrovice, krajše KM, in Republike Srbije zamenjati s tablicami Republike Kosovo oziroma RKS. Predstavniki Srbske liste, tudi njen predsednik Goran Rakić, trdijo, da poteza kosovske vlade krši dogovore med Srbijo in Kosovom, natančneje bruseljski sporazum iz leta 2013. Poleg tega funkcionarji Srbske liste pravijo, da se na položaje ne bodo vrnili, dokler Kurtijeva vlada ne umakne načrtov za menjavo srbskih registrskih tablic. Avtor oddaje Interaktiv na Kohavision-KTV Eraldin Fazliu pojasni, koliko pripadnikov srbske narodne skupnosti v Kosovu trenutno uporablja srbske avtomobilske registrske tablice.

Fazliu

Direktor nevladne organizacije Green Heart-Kosovo Dejan Nedeljković izpostavlja praktične probleme preregistracije. 

Nedeljković

Kot pojasnuje Fazliu, so s položajev odstopali predvsem predstavniki Srbov v občinah na severu Kosova. Po njegovih trditvah Srbska lista na severu prireja incidente ustrahovanja srbske manjšine s strani albanskih Kosovcev.

Fazliu

Kosovske oblasti so trdno prepričane, da odločitve Srbske liste narekuje vlada srbskega predsednika Aleksandra Vučića. 

Fazliu

Zunanja politika je notranja politika
 / 18. 10. 2022
To, da je Srbska lista podrejena vladi Aleksandra Vučića, je dejstvo. Nedeljković za razliko od Fazliuja izpostavlja, da je Kurtijeva vlada z odločitvijo o ukinitvi srbskih registrskih tablic kršila bruseljski sporazum.

Nedeljković

Poleg političnih funkcionarjev je odstopilo tudi veliko srbskih policistov, zaradi česar ni gotovo, ali bo v Kosovski Mitrovici zdaj posredovala albanska policija.

Fazliu

Kot poudarja Fazliu, albanska kosovska oblast ni izvajala diskriminatorne politike nad srbsko skupnostjo, kot to predstavljajo srbski mediji in politiki. 

Fazliu

Še pred množičnim odstopom funkcionarjev Srbske liste je v soboto visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell vodil razgovor med Aleksandrom Vučićem in Albinom Kurtijem. V razgovoru je Borrell poudaril, naj se strani vzdržita enostranskih dejanj, ki bi lahko vodila v nadaljnje napetosti v regiji in med državama. Evropska unija je predvsem pozvala Kosovo k spoštovanju bruseljskega sporazuma. Fazliu Borellove pozive vidi kot enostranske v prid srbski skupnosti. 

Fazliu

Dejan Nedeljković trdi, da odstopi srbskih funkcionarjev niso nujno dokončni. Če bi Kurti ponovno preložil uvedbo preregistracije avtomobilov, bi se srbski predstavniki morebiti vrnili na položaje.

Nedeljković

V primeru, da bi Kurti trmasto kot vol vztrajal pri svoji odločitvi, pa sogovornik ne izključuje niti padca njegove vlade.

Nedeljković

Ker je Kurti v preteklosti odločitev o uvedbi kosovskih registrskih tablic že večkrat preložil, se ponoven premislek zdi najverjetnejša možnost. 
 

Vir slike: AgronBeqiri, commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness