Postani Maltežan... samo 650.000 evrov

Aktualno-politična novica
14. 11. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Dobro jutro. Če se ne počutite dobro kot državljani katerekoli države že, potem vljudno vabljeni, da si čim prej zagotovite malteško državljanstvo. Tako bi se lahko glasila reklama za državljanstvo Malte, ki se prodaja za 650 tisoč evrov. Tamkajšnji parlament je namreč sprejel zakon, s katerim želijo v državo privabiti čim več bogatunov in zraven še nekaj neposredno zaslužiti. Podjetje-država načrtuje, da bo v prvem letu zaslužila 30 milijonov evrov. Sicer pa na tovrstnem trgu Malta nima monopola, konkurenca je čedalje večja.

Odprt internet in ne do temeljev zacementirano področje avtorskih pravic je kar močna antikonkurenčnostna paradigma medmrežja. Potenciale se poskuša na vsak način zatreti. Wikileaks je tako objavil tajni osnutek besedila enega od poglavij sporazuma o vzpostavitvi transpacifiškega partnerstva, o katerem se pogaja 12 držav vključno z Združenimi državami Amerike, Japonsko, Mehiko, Kanado in Avstralijo. Poglavje zadeva intelektualno lastnino. Daleč od oči javnosti in tudi od večine predstavnikov držav pogajalk se poskuša ponovno zajeziti šeranje in druge načine, ki niso pogodu različnim korporacijam. Nanizanka Sopa in Akta se nadaljuje.

Zdravstveni svet je včeraj potrdil javno mrežo primarne zdravstvene dejavnosti, s čimer je mreža tudi sprejeta. S tem so se zavezali, da bo do leta 2018 največje število pacientov na družinskega zdravnika in pediatra padlo iz sedanjih 1900 na 1500. Če bo zadeva izpeljana, bo potrebo zaposliti okoli 550 novih zdravnikov obeh specializacij. V celotnem pogledu to naj ne bi bil problem, saj naj bi se izboljšali pogoji dela in bi bilo posledično manj napak.

OSMA

Na tretjem plenumu centralnega komiteja 18. Komunistične partije Kitajske, je bilo dogovorjeno, da se izvede zemljiška reforma, ki bo kmetom zagotavljala večje lastninske pravice in poenotila trg ruralnih ter urbanih nepremičnin. Zdaj obstajata na Kitajskem dve vrsti lastništva, državno in kolektivno. Stanovanjsko zemljišče in kmetijske površine spadajo v drugo kategorijo, ki sicer zagotavlja določene lastninske pravice, vendar očitno ne dovolj velike. Reformo predstavljajo kot nujno, med drugim zaradi tega, da bi se lažje preselili iz mesta na podeželje oziroma obratno. Potreba po industrijskih delavcih je še vedno ogromna.

Ker je na Kitajskem že popoldne in se je tako danes tam že marsikaj zgodilo, prihaja naslednja novica iz Pekinga. V mestu, ki se predvsem zaradi prometa in industrije sooča s težko onesnaženostjo zraka, je tamkajšnja oblast sprejela zakon, ki določa, da bo do leta 2017 40 odstotkov registracij novih avtomobilov hibridnih ali električnih.

Slovenska vlada bo danes poleg tega, da bo glasovala o proračunu za prihodnji dve leti in nepremičninskem davku, razpravljala tudi o novem predlogu zakona o finančni upravi po katerem naj bi do združitve davčne in carinske uprave prišlo v štirih mesecih po sprejetju zakona, torej predvidoma v prvih mesecih leta 2014. Slednja sprememba je predvsem stvar dejstva, da se je Hrvaška priključila Evropski uniji, tako da carina nima več kaj dosti početi. 

DEVETA

V boju za pridobivan ekonomske in vojaške moči je ruski predsednik Vladimir Putin na obisku v Vietnamu. Srečanje z vietnamskimi vrhovi različnih vrst ima predvsem tri naloge. Prva je pridružitev Vietnama v prostotrgovinsko območje skupaj z Rusijo. Druga zadeva potencialni izvoz ruske jedrske tehnologije v jugo-vzhodno Azijo in kot tretje, si želi Rusija s svojo vojaško floto vrniti v zaliv Cam Ranh.

Ašura je muslimanski praznik, ki ima pomen predvsem pri šiitskih vernikih. Obeležuje se ga na današnji dan in predstavlja zmago dobrega nad zlim, pri čemer je povezan s krvjo in trpljenjem. Pakistanu so tako zaradi varnostnih razlogov mobilni operaterji na zahtevo oblasti izključili signal v več kot 80-ih mestih, nekje pa so uvedli celo policijsko uro.

Tajfun Haiyan, ki je pustošil po Filipinih je za sabo pusti močno razdejanje. Podsekretarka Združenih narodov, pristojna za humanitarne zadeve, Valerie Amos je v Manili povedala, da je treba zagotoviti hitrejšo dostavo pomoči žrtvam. Ne zgolj v obliki živeža, ampak tudi pri odstranjevanju trupel, ki še vedno ležijo po nekaterih mestih.

DESETA

Saudska Arabija je v začetku meseca pričela z množičnim izgonom priseljenskih delavcev iz države. Zaostrena migrantka politika, katere uradni namen je zmanjšati nezaposlenost med državljani Saudske Arabije, je bila dorečena aprila letos, ko je pričela teči 7-mesečna amnestija na vize. Po desetih dneh od začetka izgonov, se je pokazalo, da tuji delavci niso zlo, kot se je to predstavljalo v javnosti. Zaprle so se namreč skoraj vse manjše prodajalne, ustavilo se je mnogo gradbenih projektov, problemi pa so tudi z odvozom smeti.

V torek je albanski premier Edi Rama v javnosti izjavil, da je Albanija pripravljena sprejeti okoli 1000 ton kemičnega orožja, ki bi pripotoval iz Sirije. Še isti dan so se oglasili okoljevarstveniki in proti napovedi protestirali, včeraj pa so se demonstracije razširile v več albanskih mest, pri čemer so protestniki napovedali državljansko nepokorščino, v kolikor vlada vseeno sklene posel. Demonstracije so se izvedle tudi pred ameriško ambasado, kar lahko pomeni, da se čustvena navezanost na ZDA počasi ohlaja.

Precej ogreto pa je v Bolgariji, predvsem v Sofiji. V torek so študentje protestirali pred parlamentom in poslancem za nekaj časa preprečili izstop iz zgradbe, kar je policija hitro rešila, čeprav je prišlo do bližnjih srečanj med stranema. Preventivno je tako včeraj, ko je parlament razglabljal o proračunu za leto 2014, 10 tisoč robokopov zavladalo mestu. Protestniki so si složni predvsem v tem, da mora vlada Socialistične stranke odstopiti. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness