Praznične težave Amazona

Aktualno-politična novica
24. 11. 2014 - 10.05
 / BritOFF

0905

Mehiško zunanje ministrstvo je na zagovor poklicalo urugvajskega veleposlanika v Mehiki. Kot pravijo, so jih namreč presenetile besede urugvajskega predsednika Joseja Mujice, ki jih kategorično zanikajo. Ta je v intervjuju izjavil, da je glede na dogajanje v zvezi z neslavnim izginotjem 43 študentov Mehika tako imenovana “failed state”, saj očitno nima nadzora nad svojim ozemljem. Svoje ostre besede je Mujica že omilil, saj je kasneje izrazil solidarnost z Mehiko ter tudi Gvatemalo in Hondurasom, ki so močno prizadete zaradi trgovanja z drogami in s tem povezanih kartelov.

Po smrtonosnem napadu islamskih skrajnežev iz somalijske skupine al-Šabab, ki je v soboto ubila 28 nemuslimanskih potnikov avtobusa v mestu Mandera, je nazaj usekala tudi kenijska vojska. V protinapadu so po lastnih trditvah, za katere ni neodvisne potrditve, v Somaliji ubili več kot 100 borcev al-Šababa. Kenijski podpredsednik William Ruto je zatrdil, da so ob tem uničili tudi tabor, v katerem je bil napad načrtovan, in štiri tovornjake, polne orožja. Al-Šabab je sicer svoj napad utemeljil kot maščevanje za zaprtje štirih mošej v pretežno muslimanskem kenijskem mestu Mombasa, saj naj bi te prišle pod vpliv skrajnežev.

V Združenih državah Amerike je zopet prišlo do pomote, zaradi katere je policija ubila nedolžnega državljana. Tokrat je pod streli v Clevelandu padel dvanajstletnik, ki se je v parku s prijatelji igral z repliko pištole. Ko je policija po klicu zaskrbljenega državljana prišla na prizorišče, so policisti opazili, da je pištola videti kot prava, otrok se na pozive policije ni odzival, je pa segel k pasu in še preden je uspel pištolo usmeriti proti policistom, ga je pokosil strel v trebuh, zaradi katerega je kasneje v bolnišnici umrl.

1005

Vsem dobro znanemu spletnemu velikanu Amazonu se zna zgoditi, da bo izgubil vsaj del dobička naslednjega meseca, in sicer zaradi svojih izjemno škodljivih praks v odnosu do zaposlenih. Te so že leta v centru pozornosti nekaterih aktivističnih skupin, ena izmed njih, britanska Amazon Anonymous, pa se je odločila za akcijo proti Amazonu na področju, kjer najbolj boli, torej pri prodaji, in ob podjetju najljubšemu času decembrskih praznikov.

Temeljni problem, na katerega aktivisti opozarjajo, je dejstvo, da Amazon svojim delavcem ne izplačuje plač, ki bi omogočale osnovno preživetje, t. i. “living wage”, medtem ko samo podjetje obrača ogromne dobičke. “Living wage” naj bi bila določena minimalna vsota, ki omogoča preživetje delavca, običajno je torej definirana na osnovi kategorij, kot so prehrana, prevoz, pokritje gospodinjskih stroškov, zdravstvena oskrba, zmožnost preskrbe lastne družine. Omenjajo se tudi dejavniki, kot so možnost dodatnega izobraževanja, varčevanje v pokojninskih skladih in zavarovanje, a ti so pogosto že izpuščeni iz definicij. Sam koncept plače, ki naj omogoča preživetje, je eden tistih, ki kaže na to, da minimalna plača marsikdaj ne zagotavlja tega, da zaposleni živijo nad pragom revščine, in pomeni predvsem to, da so tovrstne z zakonom določene meje pogosto brez stika z vsakodnevno realnostjo prebivalstva.

Delavci, zaposleni v Amazonovih skladiščih, so neredko tisti, ki se znajdejo v skupini najslabše plačanih, torej tistih, katerih plačilo niti njim samim ne zagotavlja dostojnega preživetja, kaj šele, kadar gre za ljudi z družinami. Britanska minimalna plača je 6,5 funtov, medtem ko je t. i. “living wage” določena na 7,85 za večino države in kar 9,15 funta za pokritje osnovnih stroškov v Londonu. Amazon svojim sezonskim zaposlenim, torej tistim, ki na primer delajo v decembrskem času, ko ima Amazon največ prometa in največ dobička, plača 6,70 funtov na uro. Poleg tega Amazonu skupina Amazon Anonymous očita še druge prakse, ki se jih podjetje pogosto poslužuje, kot je izogibanje plačevanju davkov, ki ga, kot se za sodobno multinacionalko spodobi, izvaja prek Luksemburga. Na lansko prodajo, ki je samo znotraj Združenega kraljestva bila vredna 4,3 milijarde britanskih funtov, so tako plačali le 4,2 milijona funtov davka.

Z namenom, da bi zmanjšali Amazonove ogromne zaslužke v času, ki je za njihov promet najbolj pomemben, torej v času divjih decembrskih nakupov, so se Amazon Anonymous odločili za pobudo k bojkotu. K temu naj bi se sodelujoči tako zavezali med prvim in petindvajsetim decembrom. Na spletni strani aktivistične skupine potrošniki lahko izrazijo svojo podporo in se zavežejo k temu, da prek Amazona to sezono mrzličnega nakupovanja ne bodo naročali, in podajo oceno, koliko približno bi sicer tam zapravili. Iz zbranih podatkov se izračunava del dobička, ki bo letos Amazonu posledično umanjkal, pred štirimi dnevi naj bi tako znašal že 1,6 milijona funtov. Ta denar naj bi šel, vsaj po predvidevanju aktivistov, drugim, predvsem lokalnim ponudnikom. V svoj poziv so tako vključili predelavo klasične božične popevke in zapisali: “Last Christmas we gave them our cash, this year let’s save it for something special.”

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.