Protestni britoff

Aktualno-politična novica
30. 7. 2017 - 12.05
 / BritOFF

Lepo pozdravljeni v zaspanem, nedeljskem britoffu. Tokrat začenjamo v Turčiji, kjer se je več sto žensk zbralo na protestu proti konzervativnim pravilom oblačenja, ki jih moški čedalje pogosoteje zahtevajo od Turkinj.  Med protestom, ki so ga organizatorke imenovale ''Ne igraj se z mojo obleko'', so protestnice nosile denim kratke hlače kot primer oblačila, ki v Turčija postaja nesprejemljivo. Za primer nasilja nad ženskami v Istanbulu vzamimo incident v začetku julija, ko je moški na mestnem avtobusu napadel potnico, ker je tekom svetega meseca Ramadana nosila kratke hlače.

Z novicami nadaljujemo na Kavkazu. V Gruziji poteka največja skupna vojaška vaja Združenih držav Amerike in Gruzije.  Vaja je organizirana v kontekstu približevanja Gruzije Severnoatlantski zvezi, s tem namenom bo kavkaško državo v prihodnjeh dneh obiskal tudi ameriški podpredsednik Mike Pence. Vaje, v katere je vključena tudi vojska Velike Britanije, bodo potekale 14 dni. Rusija, ki gruzijski priključitvi NATO nasprotuje, je organizirala svojo vojaško vajo mornarice v Sankt Petersburgu. Gruzija sicer kot nečlanica Severnoatlantske zveze prostovoljno sodeluje v Natovih silah za hitro posredovanje.

Danes v Venezueli potekajo volitve v ustavodajno skupščino, ki bo lahko spreminjala ustavo. Vladna opozicija volitve bajkotira po mesecih nasilnih protestov proti vladavini predsednika Nicolasa Madura, ki so terjala 115 življenj. Volivci volijo v 545-člansko skupščino, ki bo lahko spreminjala ustavo, izbirali bodo izmed 6000 kandidati, članov ali zaveznikov Socialistične partije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness