Smrtna obsodba in britoff

Aktualno-politična novica
29. 4. 2014 - 10.05
 / BritOFF

0700

V Sani, prestolnici Jemna, je bil v streljanju, ki je bilo del poskusa ugrabitve, ranjen nemški diplomat. Uspelo mu je pobegniti, potem ko so nesojeni ugrabitelji blokirali cesto pred ambasado. Ugrabitve tujcev, do katerih v državi pogosto pride, se večinoma končajo mirno in brez poškodb talcev.

Številni kolumbijski kmetje so začeli stavko, s katero želijo vlado pripraviti do tega, da se drži svojih obljub lanskega avgusta in izvede reforme. Te naj bi predvsem zmanjšale zadolženost ter uravnavale cene za kmetom nujne izdelke, kot so gnojila. Zaradi majskih volitev je trenutno obdobje za predsednika Santosa zelo občutljivo in že manjši porast nezadovoljstva z njegovimi dejanji lahko na vrh priljubljenosti pomaga njegovim tekmecem.

Ukrajina in Slovaška sta podpisali dogovor o dobavi plina. Na slovaški strani bo ta potekala skozi drugače neuporabljen plinovod, s tem pa bo Slovaška med članicami Evropske unije postala tretja v dobavi plina Ukrajini. Tovrstne dogovore aktivno podpira EU, z njimi se namreč manjša odvisnost Ukrajine od ruskega plina.

 

0800

683 pripadnikov Muslimanske bratovščine je bilo v Egiptu obsojenih na smrt. Obtožba temelji na njihovem sodelovanju v protestih avgusta lani po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija in takratno sodelovanje v umoru ter poskusu umora policistov. V odziv na sodbe se je med drugim oglasila Bela hiša in trenutno egiptovski oblast pozvala k spoštovanju mednarodnega prava in preklicu sodbe.

Medtem pa je ameriški predsednik Barack Obama na obisku na Filipinih potrdil pripravljenost zaščite otočja. Ta je dogovorjena z vojaškim sporazumom med državama, sodelujejo pa tudi pri omejevanju škode naravnih katastrof, kakršen je bil novembrski tajfun Jolanda. Obama s svojo azijsko-pacifiško turnejo želi pokazati, da je ta za Zdržene države še vedno pomembna, navkljub fokusu na Bližnji vzhod in Afganistan.

Ameriški zunanji minister John Kerry pa pravi, da Izraela nikoli ni označil za državo apartheida. To naj bi sicer storil v zasebnem sestanku, katerega posnetek se je po navedbah njenih predstavnikov znašel v rokah tiskovne agencije AFP. Kerry še naprej zavrača obtožbe in trdi, da se zaradi svoje politične vloge dobro zaveda moči besed.

 

0900

Xinjiang, zahodna regija Kitajske, je bila deležna obiska predsednika Xi Jinpinga. Ta je po svojem obisku zatrdil, da tam policija predstavlja pesti in bodala v boju proti terorizmu. Ta naj bi bil osnovni problem regije, kjer živi Ujgurska manjšina, katere pripadnike kitajske oblasti redno predstavljajo kot separatistične ekstremiste, medtem ko jim konsistentno omejujejo pravice v primerjavi z drugimi državljani.

Ministrstvo, zadolženo za preprečevanje pornografskih in ilegalnih publikacij na Kitajskem, je izdalo nove smernice pri pregledu prtljage. Ta naj bi bil sedaj poostren in vključeval pregled vse prtljage za morebitne, po njihovih besedah, škodljive publikacije. Določba je del širše kampanje, ki omejuje prisotnost tujih medijskih vsebin na Kitajskem, kritiki pa trdijo, da gre pri tem le za ščitenje domačih ponudnikov.

Napovedi o letošnji proizvodnji kave v Braziliji se slabšajo. Zaradi ekstremnih vremenskih razmer, ki so vključevale tako suše med obdobjem rasti rastlin kot tudi poplave, je bil namreč uničen del pridelka. Brazilija je tretji največji dobavitelj kave svetovnim trgom in vsak tovrstni izpad pridelka ima vpliv na cene, ki pa je zaradi stalno spreminjajočih se razmer težko opredeljiv.

 

1000

Abu Bakr Al-Qirb, zunanji minister Jemna, se je v Londonu udeležil konference foruma z imenom Prijatelji Jemna. Njegov cilj je pridobitev večje pomoči mednarodne skupnosti v spopadanju z revščino, ekonomsko nerazvitostjo, pomanjkanjem virov in humanitarnimi problemi. V intervjuju za Guardian je poudaril, da je za uspešno stabilizacijo politične situacije v državi nujno zagotavljanje višjega življenjskega standarda in zaposlitev.

V odziv na načrtovano zaprtje blagajn za vstopnice znotraj londonske podzemne železnice so se tamkajšnji zaposleni odločili za dvodnevno stavko. Napovedani ukrep bi namreč pomenil izgubo 960 delovnih mest. Pogajanja s sindikati potekajo že mesece, a brez uspeha. Načrt podzemne železnice ima med drugim tudi podporo londonskega župana Borisa Johnsona, ki stavko prikazuje le kot moteč dejavnik in trdi, da bodo načrti izpeljani.

Severna Koreja je pričela s strelskimi vajami pri sporni morski meji z Južno Korejo. O tem je predhodno obvestila svojo južno sosedo in zaenkrat naj bi vaje ostale znotraj severnega teritorija. Gre za dokaj normalno dogajanje na meji, podobne vaje so se izvedle marca, ko je zaradi prekoračitve meje med državama prišlo do izmenjave nekaj sto izstrelkov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness