15. 6. 2015 – 7.00

Špijunski nabritoff

Sedma

Navodila Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu pa zaposljujejo južnoafriško sodnijo. Haaški tribunal je namreč naročil južnoafriškim oblastem naj med vrhom Afriške unije aretirajo sudanskega predsednika Omarja Al Baširja. Slednji je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Višje sodišče v Pretoriji sicer sudanskega samodržca še ni aretiralo mu pa je izdalo prepoved zapustitve države. Do ponedeljka popoldne bodo preučili pristojnosti in ugotovili ali je aretacija sploh v skladu s pravili in zavezami, ki jih je Južna Afrika dala Afriški uniji.

Italija pa grozi Evropski uniji. Medtem, ko je v Italijo samo letos prišlo 54 tisoč beguncev jih je preostala Evropska unija pripravljena sprejeti samo 24 tisoč. Italija, natančneje notranji minister Alfano, od Evropske unije zahteva pravičnejšo porazdelitev beguncev, izgradnjo taborišč v Libiji in hitrejšo repatriacijo ekonomskih emigrantov. V primeru, da se Evropa na zahteve ne bo odzvala, se bo morala ukvarjati z manj prijazno Italijo, grozi slednji. 



Pogajanja glede grškega dolga v Bruslju pa so bila ponovno neuspešna. Upniki za neuspeh pogajanj krivijo Grke, češ da ti niso storili nič da bi zagotovili dobro milijardo in pol sredstev za Mednarodni denarni sklad do konca tega meseca. Grki odgovarjajo, da so za neuspeh pogajanj krivi pogajalci upnikov, saj ti namreč nimajo ustreznega mandata, medtem ko grške oblasti niso pripravljene grobo posegati v elemente socialne države ter plače.

Osma

Če že geopolitična slika sveta izgleda podobno kot med hladno vojno naj bodo takše tudi zgodbe. Britanska tajna agencija MI6 je namreč odpoklicala svoje tajne agente, po možnosti tudi tiste z licenco 00, iz Kitajske in Rusije. Razlog za to naj bi bilo dejstvo, da so ruske in kitajske varnostno obveščevalne službe uspele dešifrirati nekatere datoteke, ki jih je dobri dve leti nazaj obelodanil ameriški živžgač Edward Snowden.

Zgodba gre takole, Edward Snowden je skupaj z dokumenti o množičnem prisluškovanju ukradel še skoraj dva milijona drugih papirjev. Rusija in Kitajska nedavno skleneta pakt o kiber nenapadanju in lahko svoje matematične genije usmerita v druge naloge. Med drugim dešifriranje tajnih dokumentov. Po nekaj mesecih zadeva obrodi sadove in bum - napad na špijune.

Varnostni analitiki in nekdanji obveščevalci sicer opozarjajo, da gre tukaj predvsem za poskus demoniziranja Snowdena. Britanska obveščevalna služba je svoje agente umaknila predvsem zato, ker so Rusi in Kitajci ugotovili kakšen je bil njihov modus operandi, nikakor pa zato ker bi bile razkrite njihove identitete. Craig Murray, bivši obveščevalec in britanski diplomat pravi, da je prvo pravilo CIE in MI6, da identitete tajnih agentov niso nikoli in nikdar zapisane.

Bistvo vsake hladne vojne tako ostaja isto. Pridobivanje informacij, ideološka nadvlada in diskreditacija notranjih sovražnikov, ki opozarjajo na kršitve idealov, ki jih bloki navzven zagovarjajo.



Pretresen in ne premešan britoff vam je serviral Zupan. Žan Zupan.

Dodaj komentar

Komentiraj