Three-peat Britoff

Aktualno-politična novica
27. 5. 2018 - 15.00
 / BritOFF

Na Irskem so volivci prepričljivo podprli odpravo prepovedi splava. Irska volilna komisija je sporočila, da je na petkovem referendumu odpravo prepovedi splava podprlo 66,4 odstotka volivcev. Referenduma se je udeležilo 68 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Irska vlada mora spremembo zakona izvršiti do konca letošnjega leta. Ženske bodo lahko sedaj nosečnost prekinile v prvih 12 tednih. Osmi amandma irske ustave, ki je preprečeval umetno prekinitev nosečnosti, je bil sicer sprejet leta 1983.

V Kolumbiji danes potekajo predsedniške volitve. To so prve volitve od podpisa mirovnega sporazuma z nekdanjo oboroženo skupino FARC. Prvi favorit za zmago je pravnik in ekonomist Ivan Duque iz koalicije Demokratičnega centra. Duque napoveduje spremembe mirovnega sporazuma s FARC-om, saj trdi, da je le ta preveč blag do bivših članov FARC-a, za katere bo Duque po morebitni zmagi na volitvah zahteval višje kazni. Med pomembnima točkama njegovega programa sta tudi znižanje davka za podjetja in podpora naftnim projektom. Trenutni predsednik Juan Manuel Santos zaradi dveh zaporednih mandatov tokrat ne more kandidirati.

V Berlinu se je na dveh ločenih protestih zbralo več tisoč ljudi. Na prvem shodu se je zbralo približno 5000 podpornikov desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), na drugem shodu pa okrog 3000 nasprotnikov te stranke. Na shodu AfD-jevih podpornikov zbrani nasprotujejo nemški migracijski politiki, saj po njihovem nemška vlada zapravlja finančna sredstva za begunce, zanemarjajo pa številne starejše državljene v stiski. Nasprotniki AfD-jevega shoda so se zbrali pod geslom Stop sovražnosti, protest pa je organizirala večja skupina berlinskih techno klubov.

V Kijevu je v finalu nogometne Lige prvakov Real Madrid s 3:1 premagal Liverpool in tako osvojil svoj 13. naslov v tem tekmovanju in 3. zapored, kar doslej ni uspelo še nikomur. Tekmo na Olimpijskem stadionu v Kijevu sta zaznamovala Gareth Bale, ki je Real popeljal v vodstvo z 2:1 s sijajnim golom s škarjicami, in Liverpoolov vratar Loris Karius, ki je s katastrofalnima napakama podaril zadetka Karimu Benzemaju in Garethu Balu.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness