Tona Britoffa

Aktualno-politična novica
1. 2. 2021 - 10.05
 / BritOFF

Neuradni list

Državni zbor je že drugič zavrnil zakon o davku na tonažo. Z njim bi se za novih 10 let podaljšala posebna ureditev, po kateri za ladjarje velja alternativna davčna obravnava.

V skladu z veljavno ureditvijo na področju davka od dohodkov pravnih oseb imajo ladjarji od leta 2007 možnost, da izberejo način obdavčitve, ki je običajen za preostale pravne osebe, ali pa se jim davek obračuna pavšalno glede na tonažo ladje in število dni poslovanja te ladje.

Predlog zakona ima še kar dolgo brado. Predlog slovenske ureditve alternativne obdavčitve, ki jo sicer pozna večina evropskih držav, je Evropska komisija potrdila že leta 2018. Državni zbor je nato o njem prvič odločal decembra 2019 in ga takrat tudi podprl. Nato je državni svet nekaj dni pozneje nanj izglasoval veto. Pobudniki veta so trdili, da novela nima vgrajenih varovalk proti izogibanju plačevanja davka in da bo davčnim neplačnikom omogočila prenos dejavnosti na nove družbe. Novela naj bi davčnemu neplačniku omogočala prenos dejavnosti na nove družbe, ne da bi ta predhodno poravnal zapadle davčne obveznosti iz naslova davka na tonažo.

Decembra lani se je zgodba iz prejšnjega konca leta ponovila. Državni zbor je zakon podprl, potem pa je državni svet nanj spet izglasoval veto. Odločanje se je nato ponovno vrnilo v državni zbor, ki pa tokrat zakona ni podprl. Zakonu so nasprotovali v NSi-ju, SD-ju, Levici in SNS-ju. Poslance in svetnike je tokrat zmotilo tudi to, da zakon odpravlja pogoje glede zaposlovanja pomorščakov pripravnikov ter ladjarjev in dovoljuje neizpolnjevanje zahtev glede obnove flote.

V zadnjem letu sta zakon sicer uporabljala le dva davčna zavezanca, Splošna plovba in njena hčerinska družba. Splošna plovba je sicer, tako kot drugi ladjarji po svetu, dobro seznanjena z različnimi strategijami za zmanjšanje davčnih obveznosti in ima vse svoje ladje registrirane v davčnih oazah, v Liberiji in na Marshallovih otokih.

Drugi BritOFF zaključujemo s poročilom o položaju ladij Splošne plovbe. Ladja Tokyo se nahaja v Durbanu in bo jutri izplula proti Cape Townu. Rosalia bo danes prispela v Takoradi v Gani. Amares se nahaja ob zahodni obali Indije. In nenazadnje je tu Pohorje, ki je v petek zapustilo Martinik in ga v nedeljo pričakujejo v Dunkerquu

 

Novice

Mjanmarska vojska je pred nekaj urami izvedla državni udar. Predsednica Aung San Su Či in drugi visoki politični voditelji vladajoče Nacionalne lige za demokracijo, ki je na novembrskih volitvah ponovno prejela največ glasov, so bili aretirani. V objavi za javnost je vojska sporočila, da je prevzela nadzor nad državo in za eno leto razglasila izredno stanje, izvršno oblast pa je prevzel načelnik generalštaba Min Aung Hlaing. Obvestilo je predvajala televizija, ki jo ima v lasti vojska, medtem ko je nacionalna televizija prenehala z oddajanjem. Prav tako so bila izklopljena vsa omrežja mobilne telefonije in večina interneta. Vojska je kot razlog za prevzem oblasti navedla nepravilnosti na novembrskih volitvah, ki naj jih volilna komisija ne bi želela nasloviti. Rezultatom je nasprotovala predvsem Stranka za solidarnost in razvoj, naslednica nekdanje vojaške hunte, ki je državo vodila do leta 2011. Do državnega udara je prišlo le nekaj ur pred prvim srečanjem novega parlamenta.
 
Ponekod po državi, zlasti v obalno-kraški in zasavski statistični regiji, ki sta zaradi poslabšanja epidemiološke slike znova na črnem seznamu, so v nedeljo potekali protesti proti zaprtju šol. V omenjenih regijah so danes šole ponovno zaprte. V Kopru in Portorožu se je zbralo po nekaj sto ljudi. V Trbovljah je protest potekal že v soboto. Več udeležencem so policisti pozneje na dom prišli izročit kazni zaradi kršitve vladnih ukrepov za omejevanje pandemije. Pouk danes v šolah poteka v gorenjski, koroški, osrednjeslovenski, podravski, pomurski, primorsko-notranjski in savinjski statistični regiji.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.