Vidim te

Aktualno-politična novica
15. 3. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Pozdravljeni v torkovem tehnološkem BritOFFu.

Hoan Ton-That, izvršni direktor ameriškega zagonskega podjetja Clearview AI, je najavil, da je svojo tehnologijo prepoznave obrazov brezplačno ponudil v uporabo ukrajinskemu ministrstvu za obrambo. Ukrajinske oblasti naj bi napredno prepoznavo obrazov uporabljale od nedelje, čeprav tega niso uradno potrdile. Ton-That je zatrdil, da ima Clearview v svoji zbirki več kot dve milijardi fotografij, postrganih z ruskega družbenega omrežja VKontakte, krajše VK. Gre za rusko različico Facebooka, ki ima več kot 650 milijonov registriranih računov, konec leta 2020 pa je imela že okoli 67 milijonov rednih uporabnikov, večinoma mlajših od 35 let.

Clearview je Ukrajini priporočil, naj njegovo tehnologijo uporabljajo za preverjanje istovetnosti na kontrolnih točkah, za združevanje družin beguncev ter za prepoznavanje padlih vojakov. A Ton-That je obenem tudi priznal, da ne ve, za katere namene nameravajo ukrajinske oblasti v resnici uporabljati Clearview. Tehnologija trenutno omogoča tudi geolokacijo, prepoznavanje na podlagi starih fotografij in prepoznavanje zamaskiranih obrazov, od januarja pa je že uradno patentirana v ZDA.

Prepoznavanje obrazov po ameriško
 / 12. 3. 2020

Pozornih poslušalk naše tehnološke rubrike seveda ne bo presenetilo, da je Clearview vojne razmere v Ukrajini izkoristil za raztezanje svojih distopičnih lovk po evropskem prostoru. Podjetje ima v svojih zbirkah že okoli 10 milijard fotografij, nabranih brez dovoljenja družbenih omrežjih ali uporabnikov, evropske države pa mu zaradi spornega zbiranja in uporabe osebnih podatkov ena za drugo odrekajo dobrodošlico. Italijanski urad informacijskega pooblaščenca mu je ravno prejšnji teden zaradi kršitve splošne uredbe o varovanju podatkov izrekel globo v višini 20 milijonov evrov. Globa seveda zelo verjetno ne bo plačana, saj Clearview nima sedeža v EU, prav tako pa znotraj Unije nima niti sicer zahtevanega predstavnika.

Prepoznavanje obrazov od Škotske do Moskve
 / 19. 10. 2021

Ameriška nevladna organizacija Surveillance Technology Oversight Project opozarja, da je uporaba tehnologije prepoznave obraza v vojnih razmerah problematična, saj so posledice napak pri prepoznavi lahko usodne. Organizacija je že februarja opozorila, da je cilj podjetja Clearview v enem letu povečati bazo fotografij na 100 milijard in svojo tehnologijo ponuditi tudi poslovnim uporabnikom izven policije in pravosodja. Gre predvsem za področje financ, nepremičnin in trgovine, zlasti problematična pa je širitev nadzora nad delavci. Clearview, ki je julija lani pridobil 30 milijonov dolarjev investicijskih sredstev, naj bi razvijal tudi nove načine prepoznavanja hoje in brezstičnega branja prstnih odtisov. Trenutno ima podjetje več kot tri tisoč poslovnih uporabnikov, ne skriva pa želje, da bi imelo v svoji bazi podatke o praktično vsakem zemljanu.

Vojne so očitno res predvsem odlične poslovne priložnosti. Za nekatere.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.