Glovo, adieu!

Aktualno-politična novica
10. 5. 2024 - 17.00

Delo pod platformnim kapitalizmom
 / 31. 1. 2024

Iz španskega platformnega podjetja Glovo so prejšnji teden sporočili, da se umikajo iz Slovenije. Prek podjetja lahko dostavljavci delajo samo še danes. Glovo je na naš trg vstopil junija 2021, po prevzemu podjetja Ehrana, v treh letih delovanja v Sloveniji so pridelali skupno skoraj 8 milijonov evrov izgube. V kultivatorju sem govorila o posledicah, ki jih bo odhod Glova iz Slovenije imel za delavce, ustavili pa smo se tudi pri širšem kontekstu platformnega dela in dostavljalcev, prekarcev našega časa.

Medtem ko za podjetje Wolt odhod Glova pomeni zmago in popoln monopol nad dostavljalskim trgom v Sloveniji, se prekarizacija dostavljalcev nadaljuje. Evropska unija s pomočjo delavcem omahuje,   tem pa se primerna opredelitev dela, kar samozaposlenost ni, ne obeta, vsaj ne kmalu. Platformna podjetja še naprej kapitalizirajo na tem, da morajo delavci sami skrbeti za svoje bolniške, dopust in prevozna sredstva in jim zato ne priznavajo delovnega razmerja. 

rewolt gasilska
Dostavljalci ustanovili sindikat
 / 19. 4. 2023

O odhodu Glova iz Slovenije, pomenu, posledicah in kotesktu dogodka sem govorila z dostavljalcem Gašperjem, članico Centra za družbeno raziskovanje Tino Podbevšek in z direktorjem slovenske podružnice Wolta Clemensom Bruggerjem

 

Foto: Creative Commons, Deviant art

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness