Korupcija je stanje duha

Oddaja
31. 3. 2017 - 17.00

V nedeljo, 26. marca, so po skoraj sto ruskih mestih potekali protikorupcijski shodi. Največji je pričakovano potekal v Moskvi, med štiri tisoč udeleženci pa je bil tudi organizator ali pa vsaj pobudnik protestov, opozicijski politik Aleksej Anatoljevič Navalni. Večje množice so se zbrale še v Sankt Peterburgu in Novosibirsku, Krasnojarsku, Omsku, Kaliningradu in tako naprej. Protestnike je na ulice v veliki meri spravil pred kratkim na spletu objavljeni dokumentarec On za vas nam ni Dimon, ki razkriva korupcijo premierja Dimitrija Medvedjeva.

On za vas nam ni Dimon, objavljen drugega marca na YouTube kanalu Alekseja Navalnija, je dokumentarec o posestih ruskega predsednika vlade Dimitrija Anatoljeviča Medvedjeva doma in v tujini in je rezultat dela neprofitne organizacije Protikorupcijski fond, krajše FBK. Gre za organizacijo, katere ustanovitelj je Navalni in ki preiskuje korupcijo v samem vrhu politike, pravosodja in gospodarstva Ruske federacije. Navalni je sicer bil sam obsojen na pogojno kazen zaradi poneverbe, sodba pa je bila s strani številnih nevladnih organizacij označena za politično.

Dokumentarec On za vas nam ni Dimon - Dimon je ljubkovalna oblika imena Dimitrij - je do konca meseca zbral slabih 17 milijonov ogledov, v 50 minutah pa Navalni predstavi zapleten sistem povezav in lastniških struktur podjetij, ki si lastijo številne nepremičnine, vse pa vodijo do nekdanjega predsednika države in aktualnega premierja ter predsednika največje stranke Enotna Rusija Medvedjeva. Če je verjeti Navalnemu, ima Medvedjev posredno v lasti več vil, apartmajev, dač, vinogradov in jaht v Rusiji, eno posest pa tudi v italijanski Toskani. Dokumentarec Navalni zaključi s pozivom gledalcem naj ga podprejo v kandidaturi za predsednika republike čez eno leto.

Shodi, ki so potekali večinoma brez dovoljenj oblasti, so bili v več mestih nasilno pregnani. V Moskvi so policisti poleg Navalnega, ki je bil medtem obsojen na petnajst dni zapora zaradi upiranja aretaciji, pridržali še 140 ljudi. Pričakovan odziv mestnih oblasti in varnostnih organov opiše nekdanji dopisnik Radiotelevizije Slovenija iz Moskve Andrej Stopar.

Izjava

Odziv Združenih držav Amerike in Evropske unije, ki so ruske oblasti pozvale k takojšnji izpustitvi zapornikov, je končno zbudilo tudi reakcijo predsednika Vladimirja Vladimiroviča Putina. Ta je poudaril, da je potrebno spoštovanje ruskih zakonov, ZDA in EU pa obtožil vmešavanja v notranjo politiko Rusije. Zvezda dokumentarca Dimitrij Medvedjev medtem ostaja tiho, je pa zato blokiral Navalnija z Instagrama, saj je slednji ravno slike s premierjevega profila uporabil kot dokaz o lastništvu spornih nepremičnin in jaht. Kdo sploh je Aleksej Navalni?

Izjava

Zadnje večje demonstracije so potekale leta 2011, ko so se na ulicah večjih mest zbrale množice, ki so protestirale proti domnevnim kršitvam v izvedbi parlamentarnih volitev. Takratni val nezadovljstva je Navalni izkoristil dve leti kasneje na lokalnih volitvah v Moskvi, na podoben scenarij pa upa tudi naslednje leto na predsedniških volitvah. Za razliko od 2011 je tokrat demografska slika protestnikov bistveno drugačna.

Izjava

Pri zadnjih shodih je ključno vlogo odigral internet, ki deluje kot glavna platforma Navalnega. Paradoksalno s tem naslavlja na volitvah najbolj odsotno demografsko skupino.

Izjava

Novinar Dela Boris Čibej poudarja, da gre še vedno za relativno majhne proteste za 143-milijonsko Rusijo. Bolj kot s podobnimi shodi v preteklosti v Rusiji pa Čibej vleče vzporednice z gibanjem Occupy v ZDA.

Izjava

Čibej v protestnikih ne vidi resne grožnje oblasti, na katero je opozoril kar sam Putin, ko je v odzivu na proteste kot možne posledice vpletanja tujih dejavnikov pokazal na primer tako imenovane arabske pomladi.

Izjava

Podoben pogled na rusko opozicijo deli tudi Stopar.

Izjava

O protestih so pričakovano molčali državni mediji. Kakšno pa je bilo sicer poročanje v medijih, pove Stopar.

Izjava

Kljub opoziciji ne nujno prijaznem okolju pa Čibej poudarja, da so protesti vseeno dobili svoje mesto v dnevnem časopisju.

Izjava

Stopar meni, da ni naključje, da so protesti potekali ravno zdaj. Leto dni pred predsedniškimi volitvami je dober čas za začetek kampanje Navalnega, a dejstvo ostaja, da močan faktor igrajo tudi vedno prisotne notranjepolitične težave Rusije.

Izjava

Tudi Čibej opozarja na nasprotne učinke sankcij Zahoda, ki so vladajočim v Rusiji dale močno politično orodje.

Izjava

Kljub vsemu govoru o politični konsolidaciji pa ta vendarle ne more nadomestiti izpada prihodka zaradi nižjih cen energentov in sankcij.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness