5. 7. 2024 – 17.00

Laburisti vračajo udarec?

Audio file
Vir: Printerval

Tokrat se posvečamo doganju v Združenem kraljestvu, kjer so potekale parlamentarne volitve. Na njih so slavili laburisti. Kljub temu da so jim zmago napovedovale že predvolilne ankete, je stranka presenetila z zavidljivim številom osvojenih stolčkov. Osvojili so 412 sedeže v 650-članskem parlamentu za dvotretjinsko večino pa bi potrebovali le dodatnih 22 stolčkov, torej skupno 434. Torijska stranka dosedanjega premierja Rishija Sunaka je prejela le 121 poslanskih mest. Zaradi take izgube podpore volivcev je Sunak sicer že napovedal odstop z mesta predsednika Konservativne stranke.

Audio file
28. 1. 2022 – 17.00
Afera Partygate ali Full english 3

Je novi premier Keir Starmer novi Tony Blair? Kakšne spremembe laburisti sploh želijo uvesti glede na njihov manifest? O tem, kaj največji poraz torijcev v sodobni zgodovini in vrnitev laburistov na oblast po 14 letih pomeni za Združeno kraljestvo, smo govorili s Petrom Finnom, profesorjem z Univerze Kingston v Londonu in profesorjem britanske politike na Univerzi Cambridge, Petrom Slomanom.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Komentarji

Oliver / 7. Julij 2024 / 23.07

Površinski prispevek, ki se bolj osredotoča na pojavnost/izgled politikov oz parlamentarne politike v uk, kot pa na dejansko politiko, ukrepe in njihove posledice... blair je med drugim popelja vb v vojno v iraku.

Komentiraj