Med dvema ognjema

Aktualno-politična novica
31. 5. 2019 - 17.00

S temi besedami, ki neprijetno spominjajo na specifično obdobje devetdesetih, je srbski predsednik Aleksandar Vučić nagovoril javnost po tem, ko je v torek ob 5. uri zjutraj prebivalce Severne Mitrovice zbudilo tuljenje siren za zračni napad. Sirene so namreč srbske lokalne oblasti uporabile kot opozorilo za začetek operacije posebnih enot kosovske policije, za katero kosovski premier Ramush Haradinaj trdi, da je uperjena proti organizirani družbi tihotapcev in kriminalcev.

V hišnih preiskavah so pripadniki posebnih enot policije aretirali 28 oseb, izmed katerih je 20 srbske, 7 albanske in 1 bošnjaške narodnosti, 19 izmed njih pa je pripadnikov kosovske policije. Nekateri aretirani naj bi bili osumljeni tudi vpletenosti v lanski umor politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića in v umor kosovskega policista Enverja Zumberija leta 2011. Med operacijo sta bila ranjena in aretirana tudi dva člana osebja misije Združenih narodov na Kosovu. Oba so prepeljali v bolnišnico, okoliščine aretacije pa še preverjajo. Z ruskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je eden od njiju ruski državljan, incident pa so že obsodili in zahtevali takojšnjo izpustitev ruskega člana z diplomatsko imuniteto, kar naj bi se po nekaterih informacijah že zgodilo. Oder za dramo je pripravljen, luči tudi, vprašanje je zgolj, ali bo tudi akcija.

Branislav Krstić, novinar in analitik s Kosova, povzame dogajanje tega tedna sledeče.

Izjava

Danes je olje na ogenj prilil še kosovski zunanji minister Behgjet Pacolli, ki je razglasil srbsko premierko Ano Brnabić za nedobrodošlo na Kosovu po njenih izjavah o tem, kako so vodje Kosova šele nedavno prišli iz gozdov.

Kot objasni Arian Lumezi, novinar spletnega medija Kosovo 2.0, so se operacija in aretacije s strani kosovske policije odvijale tudi v dnevih od torka dalje:

Izjava

Politično ozadje aktualnih napetosti je do neke mere gotovo tudi bruseljski dialog o statusu Kosova, ki še ni obrodil sadov. Zato so nekateri srbski komentatorji in analitiki Vučiću pripisali jasnovidnost, ko je v govoru v skupščini izjavil, da bodo v primeru propada pogajanj Albanci prvi napadli Srbe. Krstić:

Izjava

Lumezi trdi, da so kosovske oblasti predhodno obvestile lokalne, večinoma srbske upravne organe, da se bo policijska akcija zgodila in da cilja zgolj na dotično kriminalno združbo. To je potrdila tudi misija Združenih narodov Nata na Kosovu KFOR. Napetosti so navkljub temu hitro narasle:

Izjava

Po njegovem videnju prav tako ne gre toliko za namerno provokacijo etničnih sentimentov s strani vlade v Prištini, kot gre za poskus preusmeritve medijske in javne pozornosti stran od aktualnih korupcijskih afer:

Izjava

Prav tako akterji nastale zaostritve predstavljajo direktno kontinuiteto političnih struktur iz devetdesetih: Aleksandar Vučić je bil minister za informacije med letoma 1998 in 2000 v vladi Slobodana Miloševića, Ramush Haradinaj pa poveljnik Kosovske osvobodilne vojske. Krstić je prepričan, da so večini prebivalstva ne glede na etnično pripadnost nacionalistične igre, ki izhajajo iz te zgodovine in struktur, kristalno jasne:

Izjava

Navkljub rožljanju z meči na obeh straneh je Lumezi prepričan, da se bodo strasti pomirile in bo situacija relativno kmalu zdrsnila nazaj v svoj ustaljeni status quo.

Izjava

Omenjeni status quo po prepričanju Krstića najbolj ustreza ravno Srbom na severu oziroma tamkajšnjim oblastniškim strukturam, ki so tesno povezane z vodstvom v Beogradu.

Izjava

Krstić opiše atmosfero strahu, ki se je vzpostavila v minulih letih na Kosovu. Reči resnico pomeni tvegati tudi lastno življenje, kar je nenazadnje izkusil politik Oliver Ivanović. Ivanović, ki je navkljub nejasni vlogi v vojnem letu 1999 veljal za zmernega politika, je bil ustreljen 16. januarja 2018, okoliščine atentata pa ostajajo nerazjasnjene. Ivanović je bil še eden redkih, ki si je upal javno govoriti proti oblasti koalicije strank Srbska lista, ki deluje kot podaljšana roka Aleksandra Vučića na Kosovu.

Izjava

Ne glede na prenapihnjeno akcijo kosovskih varnostnih sil in še bolj napihnjeno reakcijo nanjo Krstić opozarja, da ni vse tako nedolžno, kot se zdi. Vsaka bodoča eskalacija bo po njegovem mnenju vodila k dodatnemu zaostrovanju razmer, ki bi lahko vodile v neljube prizore, kot so blokade in nasilje.

Izjava

Branislav Krstić za konec potegne paralelo med koncertom skupine The Doors in Kosovom leta 2019. Krstića posebej skrbi netransparentnost celotnega procesa pogovorov in dogovorov o Kosovu, ki poteka na liniji Beograd-Priština.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness