Med vrednotami in volitvami

Oddaja
22. 3. 2019 - 18.26

Evropska ljudska stranka, največja politična formacija znotraj Evropskega parlamenta, je zamrznila članstvo vladajoče madžarske stranke Fidesz. Evropska ljudska stranka, bolje poznana pod angleško kratico EPP ima znotraj parlamenta tako še vedno 218 od skupno 750 sedežev, med njimi enajst iz vrst skrajno desne Fidesz. Madžarski premier Viktor Orban je po odločitvi govoril v spravljivem tonu in pojasnil, da je bila poteza sprejeta v dogovoru z njegovo stranko, o čemur ne nazadnje priča tudi velika večina delegatov, ki je na skupščini EPP potrdila predlog spitzenkandidata Manfreda Webra. Od 193. so bili proti zgolj trije. Glas za so dali tudi vsi delegati slovenskih strank članic EPP - Poleg NSi-ja, tudi SLS in SDS. Sploh slednja je v zadnjih dneh glasno stopila v bran madžarskim kolegom.

In česa je točno kriv Fidesz? Gradnje žice na meji s sosedami? Odkritega spogledovanja s skrajno desnimi, ksenofobnimi idejami? Zavračanje sprejema beguncev?

O tako imenovanem suženjskem zakonu ali zakaj protestirajo na Madžarskem
 / 21. 12. 2018
Navedene trditve vse držijo, a te niso zmotile vrha EPP. Zmotila jih je kampanja, usmerjena proti predsedniku Evropske komisije Jeanu-Claudu Junckerju, ki se je na panojih po Madžarskem pridružil osovraženemu ameriško-madžarskemu milijarderju, ki je v očeh Fidesza kriv za vse, kar je slabo na Madžarskem, še najbolj pa povečane migracije v države EU. Anti-EU stališča niso nič novega v repertoarju Fidesza, so pa prvič neposredno usmerjena v veliko živino EPP-ja.

Člani stranke Fidesz se tako začasno ne bodo smeli udeleževati strankarskih sestankov, prav tako ne bodo imeli glasovalnih pravic ter pravice kandidirati na položaje. Zdaj je na posebnem odboru EPP-ja, da se odloči, kako naprej. Tričlanski odbor, včasih poimenovan tudi Trije modreci, bo nadzoroval izpolnjevanje treh pogojev, ki so bili dani Fideszu: prvič, naj preneha s propagandno kampanjo, usmerjeno proti Junckerju in Sorosu, drugič, naj se ne poslužuje podobnih akcij v prihodnje in tretjič,

Central European University ali Soroseva univerza
 / 3. 4. 2017

Ameriški novinar na Madžarskem Benjamin Novak o vzrokih za sprožitev diskusije o izključitvi znotraj EPP-ja. Zakaj je Weber postavil ravno te tri pogoje Fideszu kot pogoj za obstanek v EPP?

izjava 

Luka Lisjak izpostavi, da se je EPP odzvala pozno, torej šele v trenutku, ko je Fidesz napadel enega vidnejših članov EPP in da tako poteza izpade cinično.

izjava 

Valentin Hajdinjak iz Nove Slovenije pojasni, zakaj so že od začetka podpirali zamrznitev članstva kot najboljšo možno rešitev in zakaj so z ukrepom zadovoljni.

izjava 

Hajdinjak pojasni razloga, zaradi katerih je prepričan, da bo Fidesz upoštevala tri pogoje, ki jih je postavil avtor predloga Manfred Weber.

izjava 

Hajdinjak izpostavi Fideszove politične pozicije, s katerimi se strinjajo, in trdi, da je treba mirno počakati na ugotovitve tričlanske komisije, ki bo ugotavljala, ali Fidesz izpolnjuje tri pogoje obstoja članstva.

izjava 

Novak tudi izpostavi, da je EPP že leta ščitil Fidesz pred mnogimi kritikami, in poda morebiten vzrok, zakaj EPP ni izključila Fidesza kljub pozivom 13 članic EPP, naj to stori.

izjava 

Novak izpostavi enega izmed primerov ščitenja Fidesza s strani EPP.

izjava 

Novak predstavi razloge, zaradi katerih bi bilo delovanje Fidesza oslabljeno, če bi stranka izstopila iz EPP in se pridružila še bolj desni poslanski stranki.

izjava

Ker se majske parlamentarne volitve bližajo, je odločitev o zamrznitvi vsekakor treba razumeti v okviru strategije. Lisjak izpostavi, kako mora EPP vzpostaviti možnost povolilnega sodelovanja z liberalnejšimi strankami.

izjava 

Po drugi strani si EPP zaradi priljubljenosti stranke Fidesz na Madžarskem tudi ne more privoščiti, da bi si jo odtujila. 

izjava 

Hajdinjak komentira, ali bo zamrznitev članstva Fideszu vplivala na volilni izid majskih parlamentarnih volitev v Evropski parlament.

izjava 

Od slovenskih članic EPP je SDS pred končnim glasovanjem, ko se je še omenjala možnost glasovanja o izključitvi Fidesza, tej močno nasprotovala. Poslanec Branko Grims je idejo izključitve označil za, citiramo: “samomorilno norost, za katero nima besed,” ter da SDS “v druščini, ki bi tako ali drugače izrinila Orbana, nimamo niti minute več kaj iskati.” Konec citata. Stranke, ki so pozvale k izključitvi Fidesza, je obtožil, da z izključitvijo poskušajo doseči, da se, ponovno citiramo: “vse, kar je desnega, iz EPP izloči ali pa vsaj odrine, nato pa se taka EPP poveže s celotnim blokom levičarjev od socialistov naprej.” Konec citata. Na koncu je SDS, tako kot NSi in SLS, glasovala za zamrznitev članstva. SLS se do konca redakcije ni odzvala na prošnje za intervju, v SDS so pa odpisali, da je njihovo stališče dostopno na spletni strani.

Rok Čakš, urednik spletnega portala domovina.je, razloži notranjo razklanost SDS med proevropsko usmeritvijo in naklonjenostjo Fideszu, in kako se je ta odražala pri glasovanju o zamrznitvi članstva.

izjava 

Grimsove besede o tem, kako EPP, ki bi izključila Fidesz, ni stranka za SDS, potrdi tudi Čakš, a opozori na negativne posledice  morebitnega izstopa SDS iz EPP.

izjava 

Zamrznitev članstva je tako, če bi verjeli uradnim izjavam članov EPP o definiranju vrednot Evropske ljudske stranke, v resnici pa se pred bližajočimi parlamentarnimi volitvami preračunana koliko težav lahko Fidesz povzroči EPP-ju, da je njegovo članstvo še vedno dobrodejno za EPP.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness