Savdska sablja v službi sektaštva in geopolitike

Oddaja
8. 1. 2016 - 17.00

Saudova Arabija je z usmrtitvijo vplivnega šiitskega klerika Nimr Al-Nimra pretekli vikend poskrbela za družbeno vrenje širom Bližnjega vzhoda. Protesti, ki so po usmrtitvi izbruhili v največjem regionalnem tekmecu Savdske Arabije Iranu, pa tudi v večinoma šiitskih skupnostih v Bahrajnu, Libanonu in Savdski Arabiji so Bližnji vzhod zopet razklali na pro-iranski in pro-savdski blok. V današnjem Kultivatorju se bomo posvetili položaju šiitske manjšine v Savdski Arabiji in njenim povezavam z Iranom ter ugotaljali v kolikšni meri gre pri zadnjih dogodkih v resnici za konflikt med regionalnima silama, v kolikšni pa za socialno-politični upor zatirane manjšine.

Novinar Dela Boštjan Videmšek je v sredinem OFFsajdu na to temo dejanje usmrtitve označil kot provokacijo Savdske arabije, na katero je Iran padel. Za mnenje glede te teze smo prosili Jožefa Kuniča, bivšega veleposlanika Slovenije v Iranu:

IZJAVA

Kljub temu, da so napetosti med glavnima ločinama v Savdski Arabiji prisotne že desetletja, se je potrebno vprašati, komu in zakaj so napetosti v interesu. Razloži Said Yousif Almuhafdha, aktivist Bahrajnskega centra za človekove pravice:

IZJAVA

Almuhafdha dodaja, da gre pri poskusu razplamtevanja sektaškega nasilja v primeru Saudove Arabije za odgovarjanje kraljevine na lastne poraze oziroma njene napačne politične poteze zadnjih let v regiji:

IZJAVA

O večplastnosti vzrokov, ki botrujejo zaostrovanju odnosov med državami in skupnostmi v regiji, zopet Kunič:

IZJAVA

Zaostrovanje tega že dalj časa trajajočega koflikta se je v zadnjih dneh ponovno zaostrilo z že omenjeno usmrtitvijo Nimr-al Nimra, za katerega svetovna javnost v zadnjih dneh sliši prvič. Kdo je in kaj predstavlja za arabsko šiitsko skupnost razloži Almuhafdha:

IZJAVA

Svoj, nekoliko drugačen pogled na vlogo in pomembnost Nimr al-Nimra deli tudi Muddassir Quamar, raziskovalec Jawaharlal Nehru univerzi v New Delhiju.

IZJAVA

Šiitska manjšina v Saudovi Arabiji večino časa ostaja izven pozornosti svetovnih medijev, saj savdske oblasti izvajajo nadzor nad tamkajšnjimi aktivisti in njihovimi dejavnostmi. Manjšina, ki je v veliki meri skoncentrirana na vzhodu države se kljub nekaterim napredkom v odnosu oblasti do njih v času pred arabsko pomladjo, še vedno spopada s stalno diskriminacijo. Quamar o trenutnem stanju šiitske manjšine v Saudovi Arabiji:

IZJAVA

Težkobe šiitske manjšine niso nič novega. Za boljše razumevanje zgodovinskega konteksta konflikta ponovno Quamar:

IZJAVA

V času arabske pomladi je po dolgem času prišlo do večjih vstaj med šiiti v kraljevini, ki so jih varnostni organi nasilno zatrli in omejili dostop novinarjem v izolirana mesta. Quamar o vzrokih in povodih:

IZAJVA

Protesti v Saudski Arabiji pa tudi Bahrajnu pogosto aktivirajo zgolj eno versko ločino, kar pa ne pomeni, da razlogi za proteste in nasprotovanja hiši Saud ne presegajo sektaških ločnic. Da je pogosto prav nasprotno razloži Almuhafdha:

IZJAVA

Prej kot za verska nasprotja gre pri tokratnih protestih za zahteve po demokratizaciji ter koncu zatiranja:

IZJAVA

O Iranskem vplivu na šiitske skupnosti drugih bližnjevzhodnih držav spregovori Kunič:

IZJAVA

Quamar dodaja:

IZJAVA

Z razlago ali gre primarno za etnično-socialni ali geopolitični konflikt, zaključi Kunič:
 

IZJAVA

Kultivirali so vajenci Zobec, Antún in Vítežnik.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.