28. 5. 2014 – 15.00

Ivan Vogrin in notranja konsolidacija države

Audio file

Ob golemu političnemu dejstvu, da volitve poslancev v Evropski parlament le niso tako brezvezne, saj so ob novih osmih evropskih poslancih in poslankah poskrbele tudi za odstop treh predsednikov na njih neuspešnih političnih strank, smo v državi naposled bogatejši tudi za spoznanje, kaj v domačemu državnemu zboru pravzaprav počnejo in komu razen samemu sebi služijo poslanski odpadniki oziroma nepovezani poslanci. Da je sicer pojem poslanske nepovezanosti v teh trenutkih brezvladja na Slovenskem še nekoliko bolj nejasen, so sicer po razhodu z ustanoviteljem in ponovno predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem z vzpostavitvijo še ene nepovezane poslanske skupine poskrbeli poslanci, ki se bodo kot politična stranka ponovno vzpostavili v okviru Zavezništva Alenke Bratušek. Toda zato oni vendarle niso povsem pravi nepovezani poslanci, saj so to za razliko od pravih poslanskih odpadnikov, kot je nepovezani poslanec in samostojni predlagatelj svojega mentorja na podiplomskem študiju dr. Dušana Radonjiča za mandatarja Ivan Vogrin, politično preverjeni kadri, ki za razliko od pravih nepovezanih poslancev lahko računajo na ponovno izvolitev in nov državnozborski mandat.

Ivan Vogrin, ki je danes na novinarski konferenci sporočil, da skupaj z zaenkrat še neimenovano skupino na oko od 10-ih do 15-ih poslancev za mandatarja predlaga doktorja ekonomskih znanosti in rednega profesorja na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru Dušana Radonjiča, ki ga očitno vsaj po strokovni plati dobro pozna, saj je pod njegovim mentorstvom leta 1999 opravil in ubranil magistrsko delo z naslovom Notranja konsolidacija podjetja – pogoj za uspešen nastop na trgu, pa za razliko od ne čisto pravih povezanih poslancev tako kot njegov nepovezani poslanski kolega in dokazani plagiator Borut Ambrožič možnosti za ponovno izvolitev pravzaprav nima. Sodnega pregona je bil sicer deležen že med županovanjem v Lenartu in vzporednem vodenjem družinskega podjetja, ki ni poravnavalo tekočih obveznosti. Od zadnjih parlamentarnih volitev naprej pa le gre tudi za poslanca, ki ima med vsemi poslanci največ težav s pravosodjem. Mandatno-volilna komisija je tako že devetkrat v dobrih dveh letih tokratnega državnozborskega mandata parlamentu predlagala, ta pa dovolil kazenski pregon zoper nepovezanega poslanca Ivana Vogrina, ki sicer poslanske imunitete do sedaj niti ni zahteval, je pa o svojih političnih in poslovnih avanturah kar med aktualnim mandatom spisal že dve knjigi.

V delu Brodolom na kopnem – Osebno doživeta zgodba Ivan Vogrin povzame lastno poslovno kapitulacijo, v delu Previrant: zakrinkani birokratski morilec Slovenije ali Zakaj je Slovenija bankrotirala pa predvsem obračuna z Gregorjem Virantom, že bivšim predsednikom Državljanske liste, iz katere poslanske skupine so ga pravzaprav zaradi sodnih postopkov in neplačevanja poslovnih obveznosti napodili. Zato sicer vsaj do jutri ob polnoči, ko poteče zadnji rok za predlog morebitnega novega mandatarja, ki mora biti podprt z vsaj desetimi poslanskimi podpisi, ne bo povsem jasno, ali si Ivan Vogrin predvsem ne dela reklamo za svoj knjižni opus, kot je to pikro pripomnil tudi vodja poslanske skupine Slovenskih demokratov Matjaž Han. Ne glede na to, da je vsem poslancem na vest z besedami, da naj le dobro razmislijo, ali mandatarja iščejo samo zaradi poskusa zamika volitev v jesen, potrkal tudi predsednik države Borut Pahor, in da pravzaprav vse največje in že tradicionalno parlamentarne stranke, kot so SDS, SLS in Nova Slovenija, ki so bile uspešne na tokratnih evropskih volitvah, zatrjujejo, da dr. Dušana Radonjiča za mandatarja ne nameravajo podpreti, je za denimo nepovezanega poslanskega kolega Ivana Vogrina in odpadnika iz Pozitivne Slovenije, ko je ta še bila največja državnozborska stranka, Boruta Ambrožiča, prispevani nepovezani poslanski podpis pod kandidaturo dr. Radonjiča kar domoljubno dejanje v izogib predčasnih volitev.

Uspešno na jesen prestavljene volitve bi sicer prispevale tudi k podaljšanju aktualnega državnozborskega mandata še vsaj za nekaj mesecev tudi za vse druge trenutno prave nepovezane poslance, ki ta čas pač nimajo prav nikakršnega razloga, da bi se lahko nadejali na morebitno ponovno izvolitev. Kandidat za mandatarja dr. Dušan Radonjič se je sicer z zgolj pravimi nepovezanimi poslanci usklajenim programom narodne, pravzaprav pa zgolj strankarske enotnosti, po katerih bi si 13 ministrskih mest njegove vlade razdelile kar obstoječe stranke državnega zbora, že začel predstavljati posameznim poslanskim skupinam. Kot prva pa ga je pri sebi danes ob 14.00ih gostila poslanska skupina Pozitivne Slovenije, katere stari novi predsednik Zoran Janković je pravzaprav do sedaj edini javno nasprotoval razpisu novih predčasnih volitev kar sredi poletja in dopustov.

Kljub za zdaj vsaj glede na medijsko zanimanje in odmeve vsaj marketinško uspešni potezi Ivana Vogrina, nenazadnje je predlagani kandidat za mandatarja dr. Dušan Radonjič strokovnjak za področje strateškega marketinga, pa tudi morebitnih vsaj 10 poslanskih podpisev še ne bo dovolj, da bo predlagateljem dejansko uspelo opraviti to umazano proceduralno delo in nove predčasne volitve prestaviti na jesen, saj zaenkrat kaže, da predlagani kandidat nima prav nobene možnosti za dovolj poslanske podpore. Toda nepovezani predlagatelj in preostala nepovezana poslanska ekipa kot na asa v rokavu računajo tudi na to, da so glasovanja o novem mandatarju nesledljiva in tajna ter da je v tretjem krogu glasovanja za izvolitev dovolj že navadna poslanska večina. Zato so presenečenja vsekakor možna, saj na ponovno izvolitev ne morejo kar tako računati tudi številni v tem državnem zboru sedeči strankarski vojščaki tako na politični samooklicani levici kot v praksi potrjeni desnici.

Ivan Vogrin je s predlogom svojega mentorja pri magistrski nalogi dr. Dušana Radonjiča za mandatarja poskrbel predvsem za to, da se do ospredja javne pozornosti prebije spoznanje, da imamo v domačem Državnem zboru vedno tudi nekaj res pravih nepovezanih poslancev brez vsake možnosti za ponovno izvolitev v oslovske klopi Državnega zbora predvsem za to, da namesto etabliranih poslanskih kolegov kdaj pa kdaj, a vsakokrat za dobro ceno, opravijo kako konkretno umazano delo. Toda tako to gre. Ker Ivanu Vogrinu kljub ubranjeni magistrski nalogi Notranja konsolidacija podjetja – pogoj za uspešen nastop na trgu v lastnem podjetju ni uspelo, je prava znanstvena fantastika tudi to, da bi mu do nekaj dodatnih mesecev poslanske plače in privilegijev lahko uspelo s predlogom, da mandatarstvo do naslednjih rednih volitev v sodelovanju s vsemi strankami prevzame njegov mentor in marketingar dr. Dušan Radonjič.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z vnaprej na neuspeh obsojenim mandatarstvom dr. Dušana Radonjiča in konsolidacijo države po receptu nepovezanega poslanca Ivana Vogrina v zobeh poskrbel Tomaž Z.  

Dodaj komentar

Komentiraj