Kadrovska kriza pri koritu izvršne oblasti

Mnenje, kolumna ali komentar
11. 12. 2013 - 15.00

V državnem zboru kot osrednjem svinjaku domače demokracije, v katerem se človeški prašiči prerivajo okoli korit izvršne in zakonodajne oblasti, so se danes na izredni seji tudi uradno seznanili z obvestilom predsednice vlade Alenke Bratušek o začasnem vodenju ministrstev za zdravje in gospodarstvo. Funkcijo gospodarskega ministra bo začasno prevzel kar finančni minister Pozitivne Slovenije Uroš Čufer, funkcijo ministra za zdravje iz kvote DESUS pa kar zunanji minister in predsednik DESUS Karel Erjavec. Tomaž Gantar, ki se je za odstop zaradi lobijev in korupcije v zdravstvu odločil sam, se bo po prenehanju ministrske funkcije vrnil v medicino, Stanko Stepišnik, ki so ga k odstopu zaradi državnih subvencij za podjetje, v katerem je solastnik, primorali, pa v politiko oziroma Državni zbor na mesto poslanca ta čas pač največje parlamentarne in vladne stranke Pozitivna Slovenija. Toda s tem kadrovske krize v aktualni vladi zaradi okvare očitno ne prav dobro servisiranega službenega letala Falcon na letališču v Moskvi danes zadržane Alenke Bratušek še zdaleč ni konec.

Tako so iz Generalne policijske uprave prav danes sporočili, da so uslužbenci Nacionalnega preiskovalnega urada na domačem naslovu prav tako v Moskvi zadržanega obrambnega ministra Romana Jakiča opravili hišno preiskavo zaradi sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Gre za obdobje, ko je bil Roman Jakič po sili razmer, političnem propadu stranke ZARES in volji ljubljanskega župana Zorana Jankovića parkiran za direktorja Zavoda Tivoli, ki se je leta 2011 preimenoval v Šport Ljubljana in v upravljanje prevzel še Dvorano in Stadion Stožice, katerih gradnja in financiranje je v ospredju današnjih pridržanj in preiskav na območju Mestne občine Ljubljana, ki jih usmerja Specializirano državno tožilstvo.

Prav tako danes bo predvidoma vložena interpelacija še zoper ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, ki se sicer interpelacije po lastnih besedah ne boji, prav tako pa ne zna prav dobro pojasniti, da je pogodbo svojega podjetja z državno Družbo za upravljanje avtocest priznal in prekinil šele pod političnimi pritiski, zaradi katerih njegova koalicijska podpora le ni tako zelo vnaprej samoumevna. Že jutri bo sicer na očitke iz prav tako opozicijske interpelacije v Državnem zboru v neposrednem prenosu odgovarjal še ta čas pač notranji minister Gregor Virant. Kljub temu da mu opozicijski predlagatelji interpelacije iz vrst SDS, SLS in Nove Slovenije očitajo celo vrsto že na prvi pogled za lase privlečenih reči, kot so ogrožanje sistema lokalne samouprave, škodljivo dogovarjanje s sindikati javnega sektorja ter oškodovanje državnega premoženja z neprimernim reševanjem problematike izbrisanih, v oči še naprej najbolj bodejo nepojasnjeni popusti pri nakupu letalskih kart edinega državnega prevoznika.

Minister Gregor Virant sicer pravi, da se za dobrim in delovnim konjem rado praši in da bi si interpelacijo bolj zaslužil, če ne bi naredil vsega, kar mu koalicijske partnerice iz prejšnje Janševe vlade očitajo. Pozablja pa, da se je na veliko prašilo in kadilo tudi za letali državnega podjetja Adria Airways, v katerem je po besedah namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije v odstopu Roka Praprotnika na obisku pri vodstvu prav tako vladnih Socialnih demokratov tak sistem podeljevanja popustov v praktični rabi že vsaj od leta 1982.

Minister Virant sicer v svoj prid navaja, da storitev državnega letalskega prevoznika v aktualnem mandatu zasebno sploh ni uporabljal in da tudi pri preteklih po politični liniji odobrenih poceni poletih ni nikoli zahteval ali pričakoval kakršnihkoli posebnih ugodnosti ter da na oblikovanje cen letalskih vozovnic ni imel vpliva niti da ga ni poskušal ali želel imeti. Zakaj so se sicer določene letalske karte za določene osebe prodajale pod ceno, zaradi omejitev pooblastil po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije sicer ni uspela ugotoviti niti sama Komisija za preprečevanje korupcije. Je pa črno na belem ugotovila, da se je na enem samem konkretnem letu Adrie razpon v cenah kart gibal med 30 in 700 evri. Ker pa je Virant očitno na seznamu privilegiranih bil, pa mu na oblikovanje cen letalskih vozovnic zanj in družino pravzaprav niti ni bilo potrebno vplivati. Toda kljub temu je koalicijska podpora nadaljnjemu ministrovanju predsednika Državljanske liste vnaprej zagotovljena.

Za aktualno kadrovsko krizo pri izvršnem koritu domače oblasti oziroma v vladi Alenke Bratušek je sicer ob sumih koruptivnega delovanja posameznih ministrov zaslužna predvsem koalicijska politika. Stranka DESUS je odstop ministrov za zdravje in gospodarstvo izkoristila za ultimat o novem dogovoru o rekonstrukciji vlade in novi koalicijski pogodbi. Predvsem v luči tega gre tudi za razumeti dejstvo, da zakon o Slovenskem državnem holdingu oziroma upravljanju državnega premoženja pod enotno politično-koalicijsko nadzorovano streho, le še ne bo na sporedu decembrske seje državnega zbora. Politično prerivanje pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti na Slovenskem se nadaljuje in se bo nadaljevalo tudi po rekonstrukciji vlade in z novimi interesi posameznih koalicijskih strank pogojenimi določili nove koalicijske pogodbe. Toda tako to gre. Novi politični obrazi v takšnih demokratičnih razmerah, kot jih imamo in poznamo na Slovenskem, pač nikoli niso zares novi.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s kadrovsko krizo pri koritu izvršne oblasti oziroma vladi Alenke Bratušek v zobeh poskrbel Tomaž Z. 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.