Preskrbljena prihodnost Alenke Bratušek in KPK

Mnenje, kolumna ali komentar
8. 10. 2014 - 15.15

Potem ko je Alenka Bratušek zadnji dan le prevzela pošto, ki jo je nanjo zaradi samo-imenovanja za kandidatko za komisarko v prihodnji Evropski komisiji predsednika Jean-Clauda Junckerja naslovila za razliko od v teh krajih od vedno domače in navzoče korupcije zgolj 10 let obstajajoča Komisija za preprečevanje korupcije, je na prav tako zadnji dan roka za odgovor oziroma včeraj popoldne še njen pravni zastopnik Aleksander Čeferin KPK le poslal pripombe na osnutek njenih ugotovitev glede izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Toda ker je bilo tudi v neposrednem prenosu preverjeno neuspešno zaslišanje domače kandidatke za podpredsednico Evropske komisije za področje energetske unije pred pristojnima odboroma Evropskega parlamenta že v ponedeljek, odločitev pa naj bi bila znana še to popoldne, je že vnaprej jasno, da bo to, ali Alenka Bratušek bo prva slovenska evropska komisarka ali ne, jasno in znano še predenj nam bo dano izvedeti, kaj je pravzaprav ugotovila nova zasedba senata KPK.

Toda že brez končnih ugotovitev o javno prvi odmevnejši zadevi KPK pod vodstvom predsednika Borisa Štefaneca, ki je sicer ob včerajšnji slavnostni prireditvi pod pokroviteljstvom in budnim očesom predsednika republike Boruta Pahorja z naslovom Deset let KPK – kje smo in kam naprej? mirno pribil, da v prvem desetletju obstoja glede na dejansko uspešnost pregona korupcije pri nas le ne najbolj učinkovita KPK novih oziroma dodatnih pooblastil preprosto ne potrebuje, je iz poteka samega dogajanja razvidno več stvari. Najprej, da se je Alenka Bratušek obrambe pred očitki KPK lotila z eno največjih in najbolj uglednih odvetniških firm v državi, ki že praviloma v medijsko odmevnih postopkih zastopa gmotno najbolj preskrbljene posameznike in posameznice na Slovenskem. Potem pa še da se njena obramba že v osnovi gradi na izkoriščanju vseh možnih rednih in izrednih pravnih sredstev.

Ne glede na to, ali je taktiko zavlačevanja Alenki Bratušek svetoval njen zastopnik Aleksander Čeferin oziroma se je za to odločila sama, to ob zadnjih še zakonskih rokih prejema in odpošiljanja pošte KPK dodatno potrjuje še prošnja za dodatnih sedem dni za podaljšanje roka za odgovor na osnutek ugotovitev KPK. Aleksander Čeferin je sicer danes za nacionalno tiskovno agencijo suvereno zatrdil, da je bila odločitev KPK, da se prošnji za podaljšanje roka ne ugotovi, pričakovana. Toda v isti sapi dodal, da pa tudi sam še vedno ni prejel odgovora KPK na predlog za izločitev celotnega senata KPK iz preiskave, saj da naj bi njegov predsednik Boris Štefanec in namestnika Alma Sedlar ter Igor Lamberger že s svojimi kritičnimi izjavami o Alenki Bratušek pokazali svojo pristranskost. Sicer zgolj javno mu je že odgovoril predsednik senata KPK Boris Štefanec, ki je dejal, da naj si Alenka Bratušek in njeni zastopniki ne delajo skrbi, saj da bi se že sam izločil, če bi imel občutek, da je pristranski.

Ne glede na mešane občutke, s katerimi tudi v širših z bojem proti ali s korupcijo povezanih evropskih krogih spremljajo, kaj se dogaja z imenovanjem prve slovenske evropske komisarke, je sicer za to, da nemara danes popoldne le ne bo imenovana za podpredsednico evropske komisije in prvo domačo evropsko komisarko, s strelom v lastno koleno oziroma neprepričljivim nastopom na ponedeljkovem zaslišanju v Evropskem parlamentu Alenka Bratušek poskrbela kar sama. Pa pri vsem tem res ne gre za verjeti in razumeti, da pa so vse druge države za posamezna komisarska mesta v Junckerjevi komisiji predlagale res sposobne in kredibilne kandidate, saj so očitno bili le nekoliko bolj temeljito pripravljeni tako na nenaklonjena kot naklonjena vprašanja.

Glavni fail v nastopu Alenke Bratušek pred za energetsko področje pristojnima odboroma poslancev Evropskega parlamenta tako sploh ni bil v tem, da se ne bi pripravila na njeni kandidaturi in postopku samo-imenovanja nenaklonjena vprašanja. Pač pa da ni znala postreči s čim konkretnim niti na vprašanja, ki bi ji morala biti, če bi ona sama oziroma vsaj njeni svetovalci opravili domačo nalogo, pravzaprav pisana na kožo, če se kot top politična kandidatka poteguje za tako pomembno funkcijo in vlogo na področju prihodnje energetske unije. Toda kljub nekaterim namigom, ki sta jih danes zavrnila tako kandidatka oziroma poslanka Alenka Bratušek osebno kot tiskovna predstavnica prihodnjega predsednika Evropske komisije, tako pri Čeferinovih kot v Bruslju o umiku njene kandidature zaenkrat še pač ne razmišljajo.

Domači politikanti so si sicer vsaj po dolgo časa v nečem povsem enotni. Ponedeljkova predstavitev oziroma zaslišanje Alenke Bratušek v Evropskem parlamentu ne bo pripomoglo ne k višjemu ugledu domače države v širši evropski domovini in ne k večjemu ugledu evropskih institucij in še posebej evropske komisije na domačih tleh. Toda tako to gre. Ker transparentnost in demokratičnost procesov odločanja pravzaprav Evropske komisije niti ne krasijo, se še vedno lahko zgodi, da predvsem zaradi vezane politične trgovine med največjimi poslanskimi skupinami Alenka Bratušek vseeno postane prva domača evropska komisarka, ki pa morda pač ne bo tudi podpredsednica Evropske komisije. Odbora za energetiko in okolje bosta sicer predvidoma o oceni in končni usodi Alenke Bratušek glasovala danes pozno popoldne. Toda Alenka Bratušek, v tem mandatu poslanka Zavezništva lastnega priimka in imena, v tem boju pravzaprav ne more zares izgubiti. Res je, da lahko ostane brez komisarskega mesta, toda potem bo naslednje štiri leta pač še naprej opozicijska poslanka, kar ji glede na primer v tem mandatu pravnomočnega obsojenega poslanca Janeza Janšo kar tako pač ne more odvzeti nobena končna ugotovitev te in takšne Komisije za preprečevanje korupcije.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s preskrbljeno prihodnostjo za Alenko Bratušek ne glede na ugotovitve KPK v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.