Kaj zagotavlja uspeh politika v Nigeriji ?

Mnenje, kolumna ali komentar
13. 1. 2015 - 15.00

V  vrtincu vsesplošne čarlimanije se zdi, kot da mediji včasih malo pozabimo, da ljudje živijo tudi drugod, ne le v Franciji in v ostalih od terorističnih napadov neverjetno prizdetih zahodnih državah. V Nigeriji so, recimo, zadnje dni še posebej ponoreli pripadniki islamistične skupine Boko Haram. Nešteti mrtvi, borci pa so malodane tik pred tem, da ustanovijo nekaj, čemur bi se podalo ime Haramitanski Kalifat.

Predsednik Nigerije, Goodluck Johanatan, namesto da bi komentiral dogajanja na lastnem dvorišču, izraža sožalje Franciji in govori, da je tudi on Čarli. Takšna je namreč nigerijska politika. Nonšalantna, dvolična, nagnjena k dramatiziranju in ekstremno teatralna.  Festival dramskih umetnosti, imenovan volilna kampanja, se je začel prejšnji teden. Glavno nagrado in ljubezen do svojega kandidata pa bodo Nigerijci izražali na valentinovo.

Zakaj je pomembno, da se obregnemo ob nigerijsko politiko? Ker gre za najmočnejšo ekonomijo afriškega kontinenta, ki bo zaradi zmanjševanja cen nafte v kratkem doživela veliko finančno krizo, ker bodo pripadniki Boko Harama še bolj noreli in ker se bo slej kot prej nekdo moral soočiti z njimi. Ta oseba bo na prvem mestu eden izmed dveh predsedniških kandidatov, ki imata največjo možnost za zmago na volitvah naslednji mesec. Prvi je že prej omenjeni Goodluck Johnatan, drugi pa bivši general Muhammadu Buhari, ki je Nigerijo vodil med vladavino vojske med leti 1983 in 1985. Slednji je bil poleg tega, da je njegov režim mejil na fašizem, znan tudi po tem, da je zaradi presvobodnih nazorov v zapahe spravil tudi glasbenika Fela Kutija.

Namen tega komentarja sicer ni podrobna predstavitev kandidatov. O teh bomo še slišali. Namen tega teksta je predstaviti seznam stvari, ki jih mora obvladati politik, če hoče biti v Nigeriji uspešen:

1.   Bog. Politiki v Nigeriji morajo biti mojstri vmešavanja Boga v dobre in slabe situacije. Z Bogom je namreč vse mogoče: kraja državnega denarja, poneverba volitev. Izjave kot je “Bog me je poslal, da spremenim to državo”, so skorajda uradni slogani politične kampanje. Bog iz enačbe izpade zgolj takrat, ko politik nekaj popolnoma zaserje. Samo takrat je lahko odgovor: sem pa vendarle samo človek.

2.  Brending. Tukaj ne gre za elitizem socialnih omrežij, pač pa branding namenjem ljudem, ki nimajo rednega dostopa do interneta. Ti ljudje od politikov, ki jih bodo volili, pričakujejo stvari kot so: sladkarije, vreče riža, fižola, moke, sladkorja. Vse mora biti ožigosano z imenom in fotografijo politika.

3.   Boter. Če nisi boter, ga rabiš. Definicija botra v nigerijski politiki pomeni, da imaš osebo, najbolje enega izmed nekdanjih predsednikov ali vplivnih v prešjnjih vladah, na katero se obračaš za modrosti, povezane s politiko. V zameno njegovim vnukom kupuješ hiše, avtomobile in jim plačuješ šolnino na elitnih univerzah. Na plakatih, s katerimi nabiraš glasove, mora biti poleg tvoje tudi botrova slika, večja in lepša.

4.  Škandali. Ko se kot nigerijski politik znajdeš v sredini velikega škandala, v katerem si osumljen pranja denarja ali terorizma, je najbolje, da ne narediš ničesar. Treba je molčati in biti potrpežljiv. Po besedah enega izmed najbolj kritičnih blogerjev nigerijske politike imajo Nigerijci namreč najkrajši spomin na svetu, kar zagotavlja, da bo čez teden vse odpuščeno in pozabljeno.

5.  Dramatične skovanke, ki jih je v javnih govorih treba uporabljati vsaj trikrat, so: Zločinsko dejanje, nastajajoča demokracija, slava bogu, ustanoviti je treba komite, ki bo raziskal te zločine, bog.

6.   Sram. Če te je kadarkoli sram česarkoli, nimaš kaj početi v nigerijski politiki.

7.  Klobuk oz. ostala naglavna pokrivala. Razlog neznan, vendar vsi politiki v zgodovini Nigerije nosijo nekaj na svoji glavi. Vsi.

Kar ste prebrali je bila mala učna ura o nekaterih nujnih sestavinah potrebnih za uspeh v nigerijski politiki. Bolj resno in podrobno pa bomo o nigerijskih očakih in vsem, kar jih obkroža, poročali v prihodnjih tednih.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness