Kockanje z demokracijo

Mnenje, kolumna ali komentar
20. 5. 2010 - 15.30

Včerajšnji študentski in dijaški protesti so pretresli tako širšo slovensko javnost kot tudi mnoge udeležence demonstracij. Vendar je treba biti bolj natančen. Težko je namreč nerede pred parlamentom označiti za študentske. Organizatorja, torej Študentska in Dijaška organizacija Slovenije, si vsekakor nista želela takšnega izida. Obe organizaciji še vedno živita v prepričanju, da je potrebno podobne manifestacije opremiti z nekakšnim spremljevalnim zabavnim programom. To se je lepo videlo na Prešernovem trgu, kjer je zbrane mlade med drugim kratkočasil bend Zaklonišče prepeva, ki je izraz „protestna pesem" uspešno večkratno razvrednotil. Takšna organizacija dogodka sigurno ni recept za nasilne proteste.

Od kod torej razbito pročelje parlamenta? Kdor je bil prisoten na protestih, je bil priča heterogeni množici nekaj tisoč ljudi. Med njimi izpostavljamo pripadnike navijaških skupin, običajne pretepače in tudi neonaciste. Tokrat je uporaba izraza neonacist in ne domoljub povsem na mestu. Njim dodajmo pijane dijake, ki so razumeli zadimljeno scenografijo z živčnimi policisti za ograjo zgolj kot kuliso za novo facebook fotko. Tokrat bi policijo težko obtožili provociranja in ustvarjanja napetosti, če seveda odmislimo dejstvo, da že gola prisotnost policistov v protiizgredni opremi dvigne pritisk protestnikov. Zanimivo je bilo, da so določeni posamezniki skušali in včasih tudi uspešno zrušili zaščitne ograje, ki so ločile policijo od mase, vendar je policija precej mirno odreagirala in ograjo le postavila nazaj na svoje mesto. Tu se je seveda pokazala praznina tega nasilja.

Zakaj praznina? Običajno se ograje podirajo z namenom vdora in spopada s policisti. Včeraj pa so ograje padale prej kot posledica previsokega adrenalina kot posledica premišljene taktike doseganja nekakšnih ciljev. Masa tako sploh ni želela vdora v parlament. Kaj bi namreč tam sploh počela? Še več simbolike oziroma pomanjkanja le-te je bilo v metanju granitnih kock v pročelje parlamenta. Te institucije v sedanji funkciji seveda ne mislimo olepševati s pridevnikom „demokratična" ali jo kar enačiti s pojmom demokracija, zato je v naslovu tega komentarja Kockanje z „demokracijo" slednjo treba slišati v navednicah.

Zakaj so protestniki tako množično metali granitne kocke v parlament, kasneje celo v same policiste? S čim se niso strinjali, kaj jih je tako prizadelo, da so videli rešitev v takšnem uničevanju? Je bilo nasilje res le odraz nemoči, edina artikulacija lastnih interesov, ki so jo ti mladi zmožni? Nikakor. Nasilje ni bilo artikulacija lastnih interesov, njihov interes je bilo nasilje samo. Granit se je metal najprej zmerno, kasneje pa vse bolj pogosto. Ko so protestniki videli, da policija ne ukrepa in le nemo stoji, so se opogumili in vreči granitno kocko je postalo gola zabava, nekakšna videoigrica v živo, ne pa odraz utemeljenega in reflektiranega nasprotovanja vladni ali parlamentarni politiki. Nikoli še ni bila granitna kocka tako trda in votla hkrati.

Vse skupaj bi bilo lahko zelo simbolično. V letu takšnih in drugačnih obletnic državnosti, recimo 20-letnica prvih demokratičnih volitev, 20-letnica prve vlade samostojne Slovenije in podobno, bi bilo toliko bolj simbolično dejstvo, da se na simbol slovenske državnosti, parlament, dobesedno mečejo tla, na katerih je bila država Slovenija razglašena. Material za napad je bil namreč izkopan točno pod slovensko zastavo na Trgu republike. Pa nič od tega. Ker niso imeli tokrat ti, recimo jim protestniki, res nikakršnih resnih razlogov, da bi tako izrazili svoj bes. Kakšen bes, bes proti čemu? Kje so bile granitne kocke leta 1992, ko je bil zagrešen izbris? Kje so bile leta 1999, ko je Slovenija sodelovala z NATO-m pri bombardiranju takratne Zvezne republike Jugoslavije? Kje so bile leta 2003, ko je slovenska oblast prostovoljno pokleknila pod imperialističnimi težnjami in zahtevami Združenih držav? In zakaj se granitne kocke danes ne mečejo zaradi fašistoidne politike kapitala in države do tujih in domačih delavcev? Ali zaradi sovražnega govora do raznoraznih skupin prebivalcev, ki preveva tako gostilne kot parlament?

Včeraj je bilo v ospredju vse drugo razen zakona o malem delu ali drugih stvari, zaradi katerih bi bilo pa res potrebno uničiti kakšno pročelje in se s tem ne zadovoljiti. Zahteve določenih študentov in aktivistov, ki so včeraj organizirali neke vrste alternativni protest, torej zahteve po štipendijah za vse študente in zagotovljenem univerzalnem temeljnem dohodku za vse prebivalce, so bile tako povsem zapostavljene, namesto da bi bile postavljene v prvi plan. Mediji pa se bodo namesto s tem ukvarjali z iskanjem odgovornosti za spektakel. Ob množici kriminalistov v civilu, ki so snemali metalce kock in nasilneže ter ob vseh kamerah, ki so snemale dogajanje, bodo sigurno padale takšne in drugačne kazni. Kako pa kaznovati popolno razvrednotenje ubogih granitnih kock?

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.