Dogodek v Metelkova vasi: Tudi vam bomo postavili spomenik

Aktualno-politična novica
20. 12. 2012 - 23.30

Dogodek v Metelkova vasi: Tudi vam bomo postavili spomenik
(izredna izjava uporabnikov in uporabnic AKC Metelkova Mesto ob večernem obisku kriminalistov)

Dejanja oblastnikov, ki z vsemi sredstvi poskušajo ohraniti svoj plen, torej oblast, potrjujejo večkrat slišano zgodbo o ponavljanju zgodovine. Pred 11 leti so čudežno iz sveče pred italijanskim veleposlaništvom ustvarili molotovko, ki je nikoli ni bilo. To je bil izgovor za napad na avtonomijo in svobodo, za preiskavo v Avtonomnem kulturnem centru Metelkova mesto. V preiskavi so iskali sedež Urada za intervencije in ker ga niso našli, smo jim ga s kipom na Trgu brez zgodovinskega spomina pokazali sami. Sedež našega delovanja za avtonomijo in svobodo je bil in je na trgih ter ulicah.
Ker so se kriki po svobodi in avtonomiji v času splošne vstaje na ulicah in trgih zopet okrepili, je očitno namen oblasti, da te glasove z vsemi sredstvi zatre, pa čeprav mora za to poseči po izrednih metodah in sredstvih.

V četrtek, 20. decembra 2012 med 19h in 19.40, smo opazili kriminaliste, ki so na območju AKC Metelkova mesto po rokah vrteli vrečke z nekimi steklenicami in granitnimi kockami ter jih fotografirali. Ne vemo, kako so te vrečke prišle v njihove roke in o tem ne bomo špekulirali. Vsem pa nam je jasno, da je oblast, ki je vešča ponarejanja arhivskih papirjev in izgubljanja listov s podpisi, zmožna še marsičesa drugega - tudi ustvarjanja "dokazov," če si jih zaželi. Kaže, da se je v enajstih letih od zadnjega neuspeha naučila, da je smiselno "dokaze" najprej pripeljati in jih fotografirati, preden se loti medijske kriminalizacije avtonomije in svobode, torej tistega, kar razume kot "levi ekstremizem". Želeti si in živeti avtonomijo ter svobodo, je za to oblast očitno ekstremizem, ki ga je potrebno zatreti.

Kot leta 2001 tako se tudi leta 2012 na AKC Metelkova mesto borimo za drugačno družbo, proti njihovi drugi republiki. To počnemo z močjo naše kreativnosti: z barvami na platnih metelkovskih umetnikov, z oblikovanjem kipov, ki govorijo o brezumju oblasti, s koncerti, predavanji, projekcijami, delavnicami, s produkcijo, ki se po številu dogodkov kosa z največjimi producenti kulturnih programov v Sloveniji.

Vse to počnemo na naš način, ki v skupnih zadevah sledi konsenzu in neposredni demokraciji vseh delujočih v AKC Metekova mesto, to je na Forumu vseh delujočih na Metelkovi. Naš način delovanja je sam po sebi nevaren avtoritarni oblasti, ki si ne želi organiziranih ljudi, ki se zavzemajo za svoje pravice.

Če sledimo analogiji z dogodki iz leta 2001 lahko brez večjega ugibanja napovemo, da bodo organi represije poskušali ta novi konstrukt uporabiti zato, da ponovno poskusijo zatreti AKC Metelkova mesto, pa tudi vse ostale poskuse gradnje drugačne, za vse boljše prihodnosti. Morda bodo, podobno kot takrat sledile preiskave. Zagotovo pa vemo, da bomo tudi tokrat represiji oblasti znali pokazati našo enotnost in naš boj za avtonomijo in svobodo.
Po 11 letih je očitno čas za nov spomenik na Trgu brez zgodovinskega spomina.
uporabniki in uporabnice AKC Metelkova mesto
na položaju, ob 22.15; 20.12.2012

-----
Izjava očividke o dogodku: "Na Metelkovo sem prišla malo pred 19.30. Šla sem iz smeri Celice proti Gromki. Metelkova je bila prazna, vse je bilo zaprto. Tedaj sem opazila dva avtomobila med Jallo Jallo in Grapefruitom. Eden je z žarometi svetil v smeri proti Grapefruitu. Videla sem blisk fotografske bliskavice, kar je še bolj pritegnilo mojo pozornost, tako da sem se postavila poleg smetnjaka pri Črni kuhinji in opazovala, kaj se dogaja. Ob strani Jalle (ki gleda na Grapefruit) je stal fotograf, okoli njega približno 6 ljudi. Vsi v civilnih oblačilih. Ostali so z MAG-lighti svetili okoli. Najprej sem videla, da fotograf fotografira plakate, obesene na Jalli, potem pa sem na njegovi levi strani zagledala zeleno Mercator vrečko. Fotograf je nato začel iz vrečke jemati steklenice. Izgledale so kot steklenice od vina. Na vratu vsake je bila zavezana krpica iz blaga. Jemal jih je iz vrečke in postavil na zidek ob Jalli eno poleg druge. Nato je ta isti fotograf od nekod potegnil manjšo vrečko in iz nje začel vleči granitne kocke ter jih zlagati v vrsto eno poleg druge pred že zložene steklenice. Vse je potem fotografiral. Jaz sem nato šla tja in vprašala, kaj se dogaja. Eden od moških je rekel, da so kriminalisti in da so sredi postopka ter da naj se odstranim. Rekla sem, da me res zanima, ampak nisem dobila odgovora in sem se umaknila. Vse so večkrat fotografirali, predmete so prešteli. Nato so vse skupaj spravili v vrečke in se z dvema avtoma odpeljali. Ura je bila okoli 19.40."

 

-----

Izjava PU Ljubljana:

Pozdravljeni.

Danes v vecerrnih urah so policisti Policijske uprave Ljubljana, na obmocju
Ljubljane zasegli 15  steklenic z lahko vnetljivo tekocino in  granitnih
kock. V zvezi zasezenih predmetov policisti zbirajo obvestila in preverjajo
vse okoliscine, ki so v povezavi z najdbo.

PU Ljubljana je bila v zvezi dogodka  obvescena okoli 18.20 ure in sicer s
strani vec oseb. Na kraj so bili napoteni policisti, ki so opravili ogled
kraja najdbe in priceli z zbiranjem obvestil.

Policija ponovno poziva vse, ki se bodo jutri udelezili protestov, da
protestirajo mirno. Prav tako naj ne nasedajo provokacijam posameznikom ali
skupinam, katerih cilj je izvrsevanje kaznivih dejanj ali prekrskov. O
nasilnih dejanjih, ki bi se lahko zgodila med protesti naj takoj obvestijo
policiste, ki bodo ukrepali v skladu z danimi pooblastili.

S spostovanjem,
Vinko Stojnsek
Tiskovni predstavnik
Policijske uprave Ljubljana

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Janez spet potvarja dokaze.

hvala vinko, se vidomo

Patetično. Stereotipsko in brez kakršnekoli kreativnosti.

žalostno je kako podtikajo stvari in manipulirajo da ja dans noben ne bo šel protesterat in grem stavt da majo sds-ovi podmladki prste vmes !!!!!
žalostno je tudi to da morm iz države v avstralijo iskat delo ker tle z diplomo nemorem nič sam zadno plat si očitno lahko obrišm z tem papirjem :/

čas je za lustracijo politične elite

Haha! Prav smešno naivno.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.