Ivan Kramberger po dvajsetih letih

Aktualno-politična novica
7. 6. 2012 - 15.30

Na današnji dan pred dvajsetimi leti je pod strelom padel Ivan Kramberger - Ivek, nestrankarski predsedniški kandidat, ki ga je ljudstvo  poimenovalo dobri človek iz Negove. Kramberger je bil ekscentrična pojava in po mnenju nekaterih populistični govorec. Naokrog se je vozil z doma izdelanim rdečim kabrioletom znamke Bugatti na vseh poteh pa ga je spremljala zvesta spremljevalka – opica Ančka.

Resna politika ga je v času po osamosvojitvi dojemala kot političnega pavliho vendar to ni spremenilo dejstva da je na predsedniških volitvah leta 1990 osvojil petino volilnega telesa. Poslušajmo kako je tisti čas kritiziral svoje politične kolege:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kramberger pa v svojih političnih govorih ni kritiziral samo komunistov ampak je trmasto zagovarjal sredinsko politiko. Večkrat je poudaril, da za Cerkev v politiki ni prostora:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Na svojih shodih je dosledno opozarjal na potratnost politike, ko denar namenja oboroževanju in varčnost, ko se gre za revni narod:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Balkanske vojne je kritiziral kot posledico militaristične miselnosti vodilnih posameznikov, ki so več kot na svoje ljudstvo dali na oboroževanje in osebne spore:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kramberger se je zavedal, da kot politični kandidat ni privlačen za akademske in profesionalne kroge. Svoje govore je zato namenjal predvsem preprostemu vernemu ljudstvu – kmetom, delavcem in vsem, ki so se počutili izločene iz procesov političnega ter ekonomskega odločanja:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Pri ljudstvu si je točke nabiral tudi s smešnimi anekdotami o ostalih politikih, pri tem pa vseeno ni varčeval z lepimi besedami o tedanjem premierju Lojzetu Peterleju.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Njegove priljubljenosti seveda ne gre odpraviti na račun takšnih izjav, saj je simpatije pri ljudstvu nabral predvsem s svojimi človekoljubnimi dejanji. Sin revne viničarske družine je kmalu zapustil Slovenijo in šel s trebuhom za kruhom v Nemčijo kjer se je usposobil za medicinskega tehnika. Pri svojem delu z dializnimi aparati mu je njegov izumiteljski um prislužil več patentov zaradi česar je tudi obogatel. Svojega bogastva pa ni užival, kot je sicer v navadi med ljudmi, ampak je z njim podpiral revne družine v Sloveniji in lokalne bolnišnice, ki jih je oskrboval s starimi dializnimi aparati iz Zvezne republike Nemčije.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Na svoj specifično simpatičen način je nagovarjal tudi ženske volivke:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kramberger je tekom svojega političnega udejstvovanja prejel več groženj, to pa srčnega govornika ni ustavilo pri kritiziranju strankokracije.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Le mesec dni pred njegovim umorom pa so mu ubili tudi njegovo maskoto – opico Ančko. To Krambergerja ni ustavilo, ustavil pa ga je naboj, ki ga je po sklepu mariborskega sodišča v Jurovskem dolu vanj izstrelil lovec Peter Rotar. Čeprav je bila sodna preiskava opravljena korektno in čeprav je Rotar sprva priznal dejanje je Ivekova smrt še vedno zavita v tančico skrivnosti. Rotar je kasneje na sojenju podal nasprotujoče si izjave, čeprav ni zanikal, da je sam streljal - se je spraševal če ni v istem trenutku streljal še kdo drug. Priče kljub temu niso slišale dveh strelov prav tako pa policisti nikoli niso našli naboja, ki naj bi se izgubil na okoliških poljih. Rotar je po sojenju trdil, da je bila puška nenatančna saj jo je prejšnji lastnik povozil s traktorjem. Pojasnjeval je tudi, da kljub svojim lovskim izkušnjam Krambergerja ni bil sposoben zadeti z razdalje 150-ih metrov medtem ko je imel v krvi 1,85 grama alkohola na kilogram telesne teže.

Da je v zgodbi nekaj Kennedyjevskega potrjujejo tudi razlike med mnenji sodnih izvedencev, ki si niso bili edini o poti puškine krogle. Balistični strokovnjak je namreč ocenil, da je pijani Rotar streljal iz prvega nadstropja svoje hiše - na Krambergerja, ki so ga v tistem trenutku zakrivala drevesa. Medicinski izvedenec pa s svojo analizo ni potrdil tega scenarija – saj naj bi krogla v Krambergerjevo telo vstopila pod drugačnim kotom.

Teoretiki zarot pa opozarjajo tudi na sumljivo hiter prihod tedanjega ministra za notranje zadeve Igorja Bavčarja. Ta naj bi na kraj dogodka prispel s policijskim helikopterjem in to v roku 15 minut po streljanju. Zgodba ostaja zavita v nejasnosti in predmet desničarskih špekulacij, ki se Krambergerja spominjajo zgolj kot nasprotnika komunistov in ne kot samoniklega šampiona ljudstva, ki je s svojo smrtjo mesto populističnega pavlihe odstopil plemenitejšim klovnom.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Pravi morilec Ivana Krambergerja je Igor Bavčar. To mi je povedal Zmago Jelinčič in pravi, da veliko poslancev to ve.

Saj zato pa je Igor Bavčar postal direktor Istrabenza ker je umoril Ivana Krambergerja. To funkcijo so mu dali ti komunistični mafijci zato, ker je dal ubiti Ivana Krambergerja. Igor Bavčar je postal tajkun in je pokradel na milijone evrov denarja in tega denarja ni rabil vrniti in samo zato, ker so mu komunistični mafijci dali to za darilo ker je dal umoriti Ivana Krambergerja. Poglejte novo socialno zakonodajo. Siromaki bodo morali vračati denar bogati tajkuni, ki so pokradli denar pa ga ne bodo rabili. Povem vam dragi slovenci, da tudi na centru za socialno delo so zaposleni mafijci. Na slovenski parlament je potrebno vreči atomsko bombo in uničiti to komunistično mafijo, ki ščiti bogataše in škoduje siromakom. Nobeden tajkun ni rabil vračati nakradenega denarja in nihče ni bil za to kaznovan. Če je moral umreti pošten Ivan Kramberger potem naj še umre ta komunistična mafija v parlamentu. Slovenci zbudite se pravi morilec Ivana Krambergerja je Igor Bavčar.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.