Javna razprava o frackingu

Aktualno-politična novica
10. 3. 2015 - 15.30

Iniciativa Zaustavimo fracking v Sloveniji in Eko klub Časopisa za kritiko znanosti sta v petek organizirali javno razpravo, ki je bila namenjena diskusiji o problematiki hidravličnega lomljenja v Prekmurju in izmenjavi mnenj ter izkušenj slovenskih okoljevarstvenih organizacij.

Hidravlično lomljenje ali tako imenovani fracking je metoda pridobivanja ogljikovodikov, pri čemer se umetno ustvarja razpoke v kamnini in vbrizgava velike količine vode z mešanico peska in kemikalij v vrtino. Ascent resources, podjetje, usmerjeno v pridobivanje nafte in zemeljskega plina, načrtuje uvedbo tega postopka, sicer v lasti multinacionalke Halliburton, v okolici Lendave. Metoda hidravličnega lomljenja lahko potencialno povzroči uničujoče posledice za okolje in je bila v nekaterih državah že prepovedana, denimo v Nemčiji in na Nizozemskem, zato se je v Prekmurju oblikovala civilna iniciativa Ustavimo fracking v Sloveniji, ki nasprotuje uporabi metode hidravličnega lomljenja. Takšni in drugačni strokovnjaki sicer pomirjajo, saj da se pod Petišovskem polju ne skriva skrilavec temveč prodnjak, zaradi tega pa je verjetnost nesreč močno nižja. Skrbi iniciative izrazi član iniciative Štefan Huzjan:

Izjava.

Molk državnih institucij je kritiziral tudi drugi član iniciative, Lauro Komloš:

Izjava.

V iniciativi Zaustavimo fracking dvomijo tudi o tem, da se bodo izvajalci odgovorno obnašali do lokalnega okolja. Nadaljuje Komloš:

izjava.

Nad servilnim odnosom države do kapitala je zaskrbljen tudi Gorazd Marinček iz slovenskega E-foruma in svetovalec Združene levice za okoljska vprašanja:

Izjava.

Marinček je tudi napovedal, da bo Združena levica vložila predlog zakona za moratorij na fracking. Pozval je prisotne okoljevarstvenike, da jim pomagajo pri pripravi zakonskega predloga s strokovnimi nasveti.

Razprava se je nadaljevala z izmenjavo izkušenj okoljevarstvenih organizacij o dosedanjem delovanju. Uroš Macerl iz iniciative Eko krog opiše težave, ki so jih imeli pri sodelovanju z državnimi institucijami, zlasti z Agencijo Republike Slovenije za okolje in z Ministrstvom za okolje:

Izjava.

Macerl opiše, kakšno taktiko delovanja v lokalnem okolju ima francoska korporacija Lafarge, lastnica trboveljske cementarne:

Izjava.

Zbrani predstavniki okoljevarstvenih organizacij so se strinjali o nujnosti povezovanja oklojevarstvenikov v boju proti kapitalu in njegovem izkoriščanju lokalne skupnosti. Katarina Višnar iz Deep Green Resistance Slovenije:

Izjava.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness