Aferic in odstopov OFF

Aktualno-politična novica
6. 2. 2024 - 15.00
 / OFF

Kaj vzpon in padec pravosodne ministrice v stranki Socialni demokrati pove o sami stranki Socialni demokrati?
 / 31. 1. 2024

Glavni tajnik Socialnih demokratov Klemen Žibert je odstopil. Pravosodna ministrica Švarc Pipan je Žiberta obtožila vmešavanja v nakup sodne stavbe na Litijski cesti in ob tem namignila na korupcijo. Žibert je v odprtem pismu predsednici stranke Tanji Fajon kot razlog za svoj odstop označil željo, da bi stranko razbremenil očitkov korupcije. Zapisal je, da je prepričan, da bo resnica glede nakupa stavbe na Litijski cesti prišla na dan. Resnica bo po Žibertovem brez zavajanj in očitnega cilja slabljenja stranke odpihnila meglo manipulacij ter zakoličila odgovornost vseh, ki danes hite razlagati, kako so krivi drugi, da bi s tem prikrili svojo odgovornost.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je po lastnih trditvah na včerajšnjem sestanku premierju Robertu Golobu že ponudila odstop. Po njenih trditvah ste se dogovorila, da bo na položaju ministrice ostala, dokler se ne pojasnijo okoliščine nakupa prostorov za novo sodno stavbo, kar bo po ministričinem predvidevanju trajalo od dva do tri tedne. Za ponudbo odstopa se je odločila, da bi demantirala obtožbe o tem, da se oklepa ministrskega stolčka. Pri Marcelu je na vprašanje, koga iz socialdemokratske stranke bi ona izbrala za naslednika, dejala, da ni sama tista, ki lahko na to odgovori, da pa tega ne more storiti niti njena stranka. 

Levica
Po strankarskih volitvah, ki so presenetile še člane Levice
 / 23. 6. 2023

Levica je medtem začela javni napad na lastnega poslanca Miho Kordiša. Poslanska skupina stranke je na Mandatno-volilno komisijo državnega zbora poslala predlog za razrešitev Kordiša z vseh funkcij v parlamentarnih odborih in komisijah. Od Kordiša preostali štirje člani Levice pričakujejo tudi, da bo poslansko skupino zapustil. Po neuradno pridobljenih informacijah iz stranke je povod za odločitev poslanske skupine spor na svetu stranke glede novih zaposlitev v poslanski skupini. Kordiš je namreč na svetu stranke predlagal glasovanje o kandidatki, katere kandidaturo je pred tem pristojna strankarska komisija zavrnila. To je potrdil vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec, ki je Kordiša obtožil groženj s posledicami, če kandidatke ne bi zaposlili.

Vatovec

Vatovec je omenil, da gre tudi za napetosti, ki so se v kolektivu nabirale od lanskega kongresa stranke. Takrat je Kordiš vodil levo krilo stranke, ki je na kongresnih volitvah članov sveta stranke zmagalo, zato Luka Mesec za koordinatorja ni kandidiral. Toda na volitvah novega koordinatorja Levice je Asta Vrečko Kordiša nato premagala z glasovi pokrajinskih odborov in zagotovila vodstveno kontinuiteto desnega, torej ministrskega krila. Na listi levega krila sta bili v svet stranke izvoljeni tudi poslanki Nataša Sukič in Tatjana Greif. Po besedah Vatovca sta zdaj obe poslanski članici levega krila potegnili z vodstvom stranke. 

Vatovec

Ali bodo zdaj Kordiša izključili tudi iz stranke?

Vatovec

Odločitev poslanske skupine komentira Miha Kordiš. 

Kordiš

Kako pa odgovarja na očitke o pritiskih in grožnjah glede zaposlitve v poslanski skupini?

Kordiš

Odstopila je tudi uprava Mariborske livarne Maribor. Predsednik uprave, Davor Šenija, in njen član, Samo Iršič, razlogov za odstop nista pojasnila. Livarni, ki je v lasti Slovenskega državnega holdinga, sicer iščejo kupca, saj ji državne pomoči zaradi evropskih pravil ne morejo več zagotavljati. Lani je livarna, ki ima okrog 350 zaposlenih, poslovala z izgubo, grozi pa ji tudi plačilna nesposobnost. 

Časopis Delo poroča, da je nekdanji lastnik in direktor gradbenega podjetja SCT, Ivan Zidar, pred upniki v sefu skrival za okrog 830 tisoč evrov gotovine. Zidar je bil leta 2008 zaradi podkupovanja pri poslu gradnje obsojen na 14-mesečno zaporno kazen, ki je zaradi bolezni nikoli ni prestal. Podjetje SCT, ki ga je Zidar izčrpal, je šlo leta 2011 v stečaj. Popis terjatev je razkril, da Zidar upnikom dolguje 16 milijonov evrov. Čeprav je leta 2021 gradbeni baron umrl, še zmeraj teče postopek stečaja njegove zapuščine. Do Zidarjeve smrti stečajni upravitelj ni imel dostopa do rezidence v Ljubljani, ko so v hišo končno prišli, pa so tam našli sef. Poleg 600 tisoč evrov gotovine so bili v njem tudi švicarski franki, vredni prek 230 tisoč evrov. 

Dve leti po evikciji Avtonomne tovarne Rog
 / 18. 1. 2023

Ljubljanski mestni svetniki so sklenili, da se sejnine članov nadzornih svetov občinskih podjetij Žale ter Ljubljanska parkirišča in tržnice povišajo za 30 odstotkov. Plačila za opravljanje funkcije člana nadzornih svetov bodo višja za skoraj 40 odstotkov. Osnovno plačilo za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta bo slabih sedem tisoč evrov letno, predsednika nadzornih svetov pa bosta prejemala osnovno plačilo skoraj 11 tisoč evrov bruto na leto. Svetniška opozicija je povišici nasprotovala, v koaliciji župana Zorana Jankovića pa so kot razlog navedli inflacijo. Obe podjetji, ki sta uradno javni, sta lani dvignili cene svojih javnih storitev, letos pa že načrtujeta višji dobiček. Na Žalah so lani za 10 odstotkov dvignili cene 24-urne dežurne službe in pogrebno-pokopaliških storitev, za 15 odstotkov pa cene vzdrževanja pokopališč. V Ljubljanskih parkiriščih in tržnicah so lani dvignili urne tarife na parkomatih ter razširili mrežo parkomatov. Poleg tega so prevzeli upravljanje parkirne hiše pod novim Jankovićevim Centrom Rog.

Gibanje za pravice Palestincev je upravi in svetu Radiotelevizije Slovenija poslalo poziv za izključitev Izraela iz Evrovizije zaradi genocida v Gazi. Evropska radiodifuzna zveza, znana kot EBU, je potrdila letošnjo udeležbo Izraela na Evroviziji in sporočila, da je to »tekmovanje za televizijske postaje in ne vlade.« EBU je predlani nastope prepovedala Rusiji zaradi napada na Ukrajino, isto leto pa je, uradno zaradi omejevanja medijske svobode, izključila tudi Belorusijo. Vodstvo RTV Slovenija je o pozivu k izključitvi Izraela z Evrovizije januarja že razpravljalo, a končne odločitve še ni sprejelo. 

Povečanje izraelskega nasilja na Zahodnem bregu v času napada na Gazo
 / 10. 11. 2023

Na tuje. Izrael stopnjuje obleganje bolnišnice Nasser v Khan Junisu. V bolnišnici se zdravi čez 600 hudo poškodovanih pacientov, zaradi obstreljevanja pa ustanovi primanjkuje osebja in potrebščin. Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev poroča, da izraelski ukazi za evakuacijo obsegajo več kot dve tretjini Gaze. Dobra polovica prebivalstva okupirane Gaze je skoncentrirana v mestu Rafa na jugu Gaze. Izraelski obrambni minister Joav Galant je že naznanil, da bo Rafa naslednja tarča ofenzive. Urad Združenih narodov poroča, da je v celotnem januarju v srednjo in severno Gazo prispelo le deset od 61 načrtovanih humanitarnih misij, saj jim Izrael ni odobril vstopa. Humanitarna pomoč je vključevala predvsem hrano, vodo in osnovne potrebščine za bolnišnice. 

Vrhovno volilno sodišče v El Salvadorju je sporočilo, da bodo morali zaradi tehničnih napak še enkrat prešteti 30 odstotkov glasov s predsedniških volitev in skoraj vse glasove na parlamentarnih volitvah. Sodišče tehničnih napak ni pojasnilo, jasno je le, da se je elektronski sistem volilnega organa v ponedeljek prenehal posodabljati. V ponedeljek zjutraj, ko so bili znani rezultati za 70 odstotkov preštetih glasov, je s 83 odstotki vodil aktualni predsednik Nayib Bukele, ki se je že razglasil za zmagovalca volitev. Državljani, ki so delovali v volilnih odborih, so že prej opozarjali na okvaro prenosnega sistema, počasno internetno povezavo in pomanjkanje papirja za zapisnike.

 

Foto:  @the_vladars, Instagram

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness