Rog ni bil prazen, de!

Aktualno-politična novica

Jutri minevata točno dve leti od nasilne evikcije Avtonomne tovarne Rog, skvota, ki je svoje mesto v Ljubljani zavzemal skoraj 16 let. V aktualnopolitični redakciji smo prejeli policijsko dokumentacijo, ki popisuje dogodke z dne evikcije in priprave nanjo. Naslovili smo novinarska vprašanja na Mesto občino Ljubljana in na policijo, v etru pa smo govorili tudi z enim od uporabnikov Roga, ki so ga 19. januarja zjutraj brez čevljev vrgli na cesto. Rog še zdaleč ni bil prazen, kot je to velikokrat zatrdil ljubljanski župan Zoran Janković. 

V policijskem dokumentu Policijske postaje Center z dne 15. 1. 2021 piše, da ugotavljajo, da se je v obdobju od oktobra 2020 na področju bivše tovarne Rog nahajalo zelo majhno število posameznikov, ki pa se zgosti v popoldanskem času. Policija je vsaj 4 dni pred evikcijo AT Rog vedela, da se bo ta zgodila, ker so pričakovali povečan obseg dela in so v ta namen tudi pripravili načrt dela policije. Policija je torej pričakovala kršenje javnega reda in miru, do česar je po evikciji 19. januarja zjutraj tudi prišlo. Policija je mnoge aktiviste pridržala za več ur, uporabila pa je tudi enormno količino prisilnih sredstev, med drugim so uporabili strokovni ukrep davljenja zadaj s podiranjem na tla, za katerega so v odgovoru na našo novinarsko vprašanje zatrdili, da je bil sorazmeren. 

Mestna občina Ljubljana od evikcije ponavlja eno in isto: Rog je bil prazen. O tem naj bi jih, sodeč po odgovoru na novinarsko vprašanje, ki ga je spisal pooblaščeni odvetnik MOL Jožef Klavdij Novak, obvestili občani, nakar naj bi to preveril tudi pooblaščenec občine. Pooblaščenci MOL pa naj bi 14. januarja opravili tudi sestanek z vodstvom Policijske uprave Ljubljana, kjer naj bi tudi policija potrdila, da razpolaga z informacijami, da je Rog zapuščen, navkljub temu da je, kot je bilo že omenjeno, Policijska postaja Center 15. januarja podpisala dokument, v katerem ugotavljajo, da so se v obdobju od oktobra 2020 v objektih nahajali ljudje. 

Foto: Peter Žiberna

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness