Berlusconi OFF

Aktualno-politična novica
12. 6. 2023 - 15.00
 / OFF

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Črni gori je po podatkih vzporednih volitev zmagala stranka Milojka Spajića Gibanje Evropa zdaj, ki je dosegla dobrih 25 odstotkov glasov. Slabe tri odstotke manj je prejela koalicija pod vodstvom Demokratične stranke socialistov, krajše DPS, ki jo je do aprila vodil Milo Đukanović. Slabih 15 odstotkov je dosegla koalicija Za prihodnost Črne gore, v kateri so z nekdanjim premierjem Zdravkom Krivokapićem moči združile stranke Srbov. Koalicija Demokratov Alekse Bečića in Ure dosedanjega premierja Dritana Abazovića je prejela več kot 12 odstotkov glasov. Volilna udeležba je bila 56-odstotna, za 20 odstotnih točk manj kot leta 2020. Za oblikovanje vlade bo moral Spajić sestaviti koalicijo, pri njenem oblikovanju pa je zavrnil sodelovanje z DPS in Abazovićem. Predčasne parlamentarne volitve je sklical Milo Đukanović, tik preden je aprila izgubil predsedniške volitve in se, kakor zatrjuje sam, umaknil iz politike. Tudi na predsedniških volitvah so Đukanovićeve socialiste porazili v Gibanju Evropa zdaj. 

Uničenje jeza Kahovka
 / 9. 6. 2023
Ukrajina je začela protiofenzivo in osvojila tri vasice na jugovzhodu države. Čez vikend je ukrajinska vojska napadla na zahodu regije Doneck in vzhodu regije Zaporožje. Z zahodne in vzhodne smeri ukrajinske sile napadajo zahod regije Doneck, od koder bi lahko prodrle proti Mariupolu na jugu regije, ki ga ruske sile obvladujejo od lanskega maja. Druga ofenziva poteka od mesta Orikiv proti ruskim položajem na vzhodu Zaporožja in zahodu Donecka. Tretja smer ukrajinskih napadov poteka v okolici vasi Lobkove na levem bregu Dnepra. Kakor trdijo v Kremlju, je ruska vojska odbila vse napade. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo še, da so odbili ukrajinski napad na rusko vojaško ladjo Priazovje v Črnem morju. 

Vpliv ustanovitelja skupine Wagner na rusko politiko
 / 30. 5. 2023
Rusko obrambno ministrstvo je podpisalo pogodbo s čečensko specialno enoto Ahmat. Paravojaška skupina je nekakšna zasebna vojska Ramzana Kadirova, voditelja ruske Republike Čečenije. Poveljnik najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je poziv ministrstva k podpisu pogodbe zavrnil. Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je izdal ukaz, da morajo vse najemniške vojske, ki se bojujejo v imenu Rusije v vojni z Ukrajino, do 1. julija podpisati pogodbo z ministrstvom. S tem naj bi pripadniki teh milic dobili enake ugodnosti in zaščito kot vojaki v ruski vojski. 

Scholz in Biden v Ukrajino pošiljata tanke
 / 27. 1. 2023
Severnoatlantska pogodbena organizacija, bolj znana kot zveza Nato, je začela z največjo letalsko vajo od ustanovitve zavezništva leta 1949. Vajo, imenovano Air defender 23, bo koordinirala Nemčija, v njej bo sodelovalo okrog 220 bojnih letal in deset tisoč vojakov iz 25 držav članic ter partneric. Načrte za vajo so članice zasnovale leta 2018, deloma kot odgovor na rusko priključitev polotoka Krim. Preleti bodo potekali na treh območjih – nad severno Nemčijo in Severnim morjem, na vzhodu države in v majhnem pasu na jugu Nemčije. V soboto so pred letalsko bazo Wunstorf v bližini Hannovra potekale demonstracije proti vojaškim vajam in oboroževanju, na katerih so protestniki pozivali k diplomatskemu reševanju vojne v Ukrajini. 

Po podatkih Stockholmskega mednarodnega inštituta za mirovne raziskave, krajše Sipri, se je v zadnjem letu zaloga uporabnih jedrskih konic povečala. Januarja letos so imele države skupno 9576 uporabnih jedrskih konic, kar je 86 več kot lanskega januarja, celoten jedrski arzenal pa se je v zadnjem letu zmanjšal za 200 konic. K zmanjšanju tega števila je prispevalo dejstvo, da imajo Združene države Amerike in Rusija skupaj več kot 90 odstotkov vsega jedrskega orožja, ki jedrske konice postopoma razstavljata. Svoj jedrskih arzenal je v zadnjem letu najbolj povečala Kitajska. 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nizozemski premier Mark Rutte in italijanska premierka Giorgia Meloni so s tunizijskim predsednikom Kaisom Sajidom pričeli pogovore o migracijah. Von der Leyen je Tuniziji ponudila 900 milijonov evrov gospodarske pomoči in 105 milijonov evrov za upravljanje meja, torej za izvajanje pushbackov. Po podatkih italijanskega ministrstva naj bi od začetka leta v Italijo preko Sredozemlja prišlo več kot 53 tisoč migrantov, večina preko Tunizije. Sajid je sicer tako sodelovanje zavrnil, češ da Tunizija ni pripravljena varovati meja drugih držav. Sajid je minuli mesec zavrnil slabi dve milijardi evrov posojila Mednarodnega denarnega sklada, znanega kot IMF. V zameno za posojilo, ki bi Tuniziji pomagalo financirati zunanje dolgove, samodržec ni pristal na izvedbo gospodarskih reform. 

86. letu starosti je umrl nekdanji trikratni italijanski premier in vodja stranke Naprej Italija Silvio Berlusconi. Česar niso zmogle številne afere, je zmogla levkemija. 

Keir Starmer, vodja britanske laburistične stranke, je premierja Rishija Sunaka pozval k predčasnim volitvam. Za poziv je izkoristil odstope treh poslancev vladajočih torijcev. Zaradi preiskave v zvezi z afero Partygate so odstopili nekdanji premier Boris Johnson, Johnsonov tesni sodelavec Nigel Adams in nekdanja ministrica za kulturo in šport Nadine Dorries. Johnson se z obtožbami o prirejanju zabav v času ustavitve javnega življenja sredi epidemije covida-19 ne strinja in pravi, da gre za lov na čarovnice. Za mesta treh poslancev se bodo konservativci morali potruditi na nadomestnih volitvah. Na majskih lokalnih volitvah so torijci izgubili več kot 1000 sedežev v mestnih svetih, javnomnenjske raziskave pa v primeru predčasnih parlamentarnih volitev zmago napovedujejo laburistom.

Škotska policija je pridržala nekdanjo škotsko premierko Nicolo Sturgeon. Policija je v okviru preiskave financ vladajoče Škotske nacionalne stranke, znane kot SNP, Sturgeon zaslišala glede operacije Branchform in jo potem tudi izpustila. Operacija Branchform je preiskava morebitnih goljufij pri financiranju stranke med letoma 2011 in 2023. V povezavi s preiskavo so aprila že aretirali moža nekdanje premierke Petra Murrella, ki je bil zaposlen kot izvršni sekretar SNP. Murrell naj bi bil vsaj delno odgovoren za izginotje okoli 680 tisoč evrov donacij stranki, prav tako pa naj ne bi prijavil osebnega posojila, vrednega okoli 114 tisoč evrov, ki ga je dal stranki. Murrell je odstopil s strankarskega položaja, ko so se trditve, da stranka ni izgubila 30 tisoč članov, izkazale za lažne. Po moževem odstopu je marca odstopila tudi Sturgeon, ki je stranko vodila od leta 2014, za odstop pa se je po lastnih besedah odločila iz osebnih razlogov.

kordis
Intervju s predsedniškim kandidatom
 / 7. 10. 2022
Volilna komisija stranke Levica je ugotovila, da na volitvah sveta Levice ni bila dosežena sklepčnost, zato so glasovanje podaljšali za sedem dni. Neposredne volitve 25 članov sveta stranke so se začele na kongresu Levice drugega junija. Za sklepčnost bi moralo na dopisnem glasovanju v sedmih dneh glasovati vsaj 50 odstotkov članov stranke. Po podaljšanju ta pogoj ne bo več potreben, trdijo v stranki. Kakšna je bila razprava na kongresu, komentira poslanec Levice in najglasnejši v levi frakciji stranke Miha Kordiš. 

Izjava 

Ustavno sodišče odpravilo zadržanje dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija
 / 29. 5. 2023
Vodstvo RTV Slovenija je za pravno svetovanje novemu svetu RTV predlagalo odvetnika Francija Matoza, a je svet odločil, da ne bo uporabljal pravnih storitev odvetniške službe Matoz. Predsednik sveta Goran Forbici je na četrtkovi seji dejal, da jim ni na voljo samoumevna hišna podpora strokovnih služb. Vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija, ki ga je v času dopusta za svoje dolžnosti pooblastil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough, je za svetovanje svetu predlagal družbo Matoz. Družba naj bi ponudila najnižjo ceno, in sicer 50 evrov na uro, javni zavod pa mora izbrati najcenejšega ponudnika. RTV Slovenija ima pavšalno pogodbo sklenjeno tudi z odvetniško družbo Čeferin, a ji vodstvo ni poslalo ponudbe. 

 

Foto: Wikipedia, All Creative Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.