BIN LADNOV OFF

Aktualno-politična novica
12. 5. 2015 - 15.00
 / OFF

Preiskovalni novinar Seymour Hersh je razkril podatke o uboju Osame bin Ladna s strani Združenih držav Amerike leta 2011, ki preizprašujejo v javnost lansirano zgodbo. Ta je namreč opredeljevala, da pakistanske oblasti niso vedele za ameriško operacijo, sodeč po Hershovih virih pa je pakistansko vodstvo pri umoru tudi sodelovalo. Slednje ga je namreč v mestu Abbottabad, kjer je bil bin Laden umorjen, zadrževalo kot ujetnika. Med drugim pa novinarjevi podatki tudi razkrivajo, da je bil sprožen tako rekoč le en naboj, saj vodja militantne skupine ni bil oborožen. Prav tako pa naj bi bili podatki, ki so bili domnevno pridobljeni, ukana, namen katere je bilo ustvarjanje vtisa, da je imel umorjeni še vedno pomembno operativno funkcijo.

Po včerajšnjem medsebojnem artilerijskem obstreljevanju med Hutijskimi uporniki ali gibanjem Ansarullah, kot se sami imenujejo, in koalicijo, ki jo vodi Savdska Arabija, naj bi z današnjim dnem nastopilo petdnevno premirje z namenom dostavitve humanitarne pomoči tamkajšnjim civilistom. Ustavitev zračnih napadov s strani koalicije je bila v preteklih tednih sicer že napovedana, vendar je navkljub temu sledilo skorajda takojšnje nadaljevanje zračnega bombardiranja. Na tokratno premirje sta sicer obe strani deklarativno pristali, Savdska Arabija pa se je nanj včeraj pripravila s pošiljanjem vojaške okrepitve na jemenske meje. To be prepared for peace is to be prepared for war, ali kako že gre.

V Avstraliji je skupino hekerjev navdušila popularna TV-serija Breaking Bad, saj nastopajo pod logom namišljene in v seriji predstavljene verige hitre hrane Los Pollos Hermanos, ki tam nastopa kot fasada mafijskega velikaša Gustava Fringa. Skupina sicer operira tako, da preko poslane datoteke okuži računalnik in zakodira slike, videe in ostale podatke, za dešifriranje česar nato zahtevajo odkupnino, ki pa ponavadi znaša okoli 1000 avstralskih dolarjev. Prej omenjeni logo nastopa kot tovrstno opozorilo, navdušenje skupine nad serijo pa je razvidno tudi v delu njihovega e-naslova, ki vključuje znano frazo “I am the one who knocks”. Širjenju tovrstne taktike sicer močno botruje razpahnitev uporabe spletne valute Bitcoin, ki omogoča hitrejše plačevanje odkupnin.

Ombudsmanka Evropske unije Emily O’Reilly je opozorila na manko transparentnosti v institucijah Unije, kar se po njenih besedah zakriva predvsem z domnevno zaščito zasebnih podatkov. Očitki v prvi vrsti letijo predvsem na evropskega komisarja Fransa Timmermansa, ki s tovrstnim argumentom zavrača širjenje pravil transparentnosti na vse uradnike komisije. Pravila namreč preprečujejo srečevanja z lobisti le visokim uradnikom, kar konkretno zajema le 300 od 33.000 uradnikov. Še tem pa je prepovedano sestajanje le z lobisti, ki so na registru  lobistov, kar po najbolj naklonjeni oceni zajema le polovico vseh lobistov v Bruslju.

Pripadnik skrajne francoske desnice Jean-Marie Le Pen je napovedal ustanovitev nove francoske politične skupine. Napoved sledi njegovemu suspendiranju s strani vodstva stranke Nacionalna fronta, ki jo je ustanovil, leta 2011 pa jo je prevzela njegova hčerka Marine Le Pen. Spomnimo, da se je stranka oddaljila od svojega ustanovitelja zaradi preodkrite rasistične in antisemitske retorike, ki ni po godu bolj subtilni rasistični retoriki, s katero je moč dobiti tudi več glasov pri volitvah.

Zasedanje Evroskupine je med drugim imelo na agendi tudi poplačilo grškega dolga, katerega 750-milijonski delež je Grčija poplačala dan pred iztekom roka. Zasedanje je sicer minilo v znamenju prijaznejše retorike v primerjavi s prejšnjimi, je pa grški finančni minister Janis Varufakis opozoril na možnost bankrota v roku štirinajstih dni, ako ji ne bo dostavljen novi sveženj finančne pomoči. Razen jabolka spora pogovori tudi tokrat niso obrodili nobenih sadov, to pa ostaja v zahtevi krčenja pokojnin in reforme trga dela s strani posojilodajalcev.

Medtem se v španskih medijih sicer šušlja, da Mednarodni denarni sklad zaradi grške nekompromisnosti ni pripravljen na morebitno tretjo posojilo Grčiji. Ta pa tega morda niti ne bo potrebovala, saj je včeraj ruski finančni minister Sergej Storčak preko telefonskega pogovora premierju Aleksisu Ciprasu ponudil članstvo v kmalu zaživeli banki združenja petih ekonomsko rastočih nezahodnih držav, znani pod imenom BRICS.

Ob 19. uri se ima v Pritličju odviti diskusija na temo katinonov kot simptoma sodobne družbe. Uživanje drog namreč odraža vsakokratnega duha časa določene družbe v specifičnih zgodovinskih okoliščinah. Simptom česa so katinoni, pove Mina Paš iz organizacije DrogArt.

Izjava

Diskusija bo pospremljena s študijo, ki jo je naredil DrogArt. Sogovorka nam tudi pove, kakšni so nekateri rezultati te študij.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness