DAB+ OFF

Aktualno-politična novica
6. 6. 2018 - 15.00
 / OFF

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je Radiu Študent podelila pravico za širjenje svojega programa v digitalni radiodifuzni tehniki za omrežje DAB+ na območju celotne države. Radio Študent bo moral z oddajanjem programa v digitalni radiodifuzni tehniki začeti najkasneje v roku treh mesecev. Poslušalci za sprejem programov v digitalni radiodifuzni tehniki potrebujejo radijske sprejemnike z oznako DAB+.

V več čeških mestih je nekaj deset tisoč ljudi protestiralo proti Andreju Babišu, ki naj bi bil danes drugič imenovan za predsednika vlade. Povod za proteste je bila Babiševa odločitev, da se za nujno potrebno podporo pri oblikovanju vlade obrne h Komunistični stranki Češke in Moravske. Komunisti imajo v trenutni sestavi parlamenta 15 od 200 sedežev. Babiševa stranka Akcija nezadovoljnih državljanov se je za oblikovanje koalicije že dogovorila s socialdemokratsko stranko, a ji to še ne prinaša večine v parlamentu. Milijarder Babiš je predsednik češke vlade prvič postal decembra lani, a je bila januarja njegovi manjšinski vladi izglasovana nezaupnica.

Italija ima novega mandatarja, ki bo poskusil sestaviti novo vlado.
 / 24. 5. 2018

Italijanski senat je z glasovanjem potrdil novo italijansko vlado premierja Giuseppeja Conteja. Novo italijansko vlado je podprlo 171 senatorjev, 117 jih je bilo proti. Novi italijanski premier je v prvem govoru poudaril potrebo po reviziji sankcij proti Rusiji, zahteval pa je tudi obvezno prerazporeditev prosilcev za azil v članicah Evropske unije, saj naj bi po zdajšnjem sistemu Italija bila ena od držav, ki je prevzela glavno breme migrantske krize. Ena od glavnih nalog Contejeve vlade bo tudi zmanjšanje italijanskega javnega dolga, ki trenutno znaša 250 milijard evrov, hkrati pa Conte ostro zavrača morebitne varčevalne ukrepe, ki bi pripomogli k zmanjšanju dolga.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen je sporočil, da si Danska v sodelovanju z Avstrijo prizadeva za odprtje osrednjega evropskega centra za zavrnjene prosilce za azil. Predlagane lokacije centra Rasmussen ni želel razkriti, zatrdil je le, da bo center vzpostavljen v za migrante nezanimivi državi in da je ta država izven območja Evropske unije. Pogovori so v zaključni fazi in danski premier pričakuje, da bi lahko projekt ugledal luč sveta že do konca leta. Danska je na vrhuncu migrantske krize prejela 21 tisoč prošenj za azil, trenutno pa je v državi približno 950 migrantov, katerih prošnja za azil je bila zavrnjena.

Etiopija je objavila, da je sprejela pogoje mirovnega sporazuma s sosednjo Eritrejo. S sprejemom mirovnega sporazuma je tako postavljena platforma za rešitev več desetletnega spora med državama. Mirovni sporazum je bil osnovan in podpisan že leta 2002. S sporazumom se je končala dveletna vojna med državama, ki je terjala več deset tisoč življenj. Etiopija pogojev sporazuma ni bila pripravljena sprejeti, saj bi morala Eritreji prepustiti nadzor nad nekaterimi pomembnimi strateškimi točkami v državi. Eritreja se je po trideset let trajajoči vojni za neodvisnost od Etiopije odcepila z referendumom leta 1993.

O Giru v Izraelu in fuzbalu v Palestini
 / 27. 5. 2018

Argentinska nogometna zveza je odpovedala za soboto napovedano prijateljsko tekmo med reprezentancama Izraela in Argentine. Tekma bi morala biti odigrana na stadionu Teddy v Jeruzalemu, zgrajenem na ozemlju nekdanje palestinske vasi, ki je bila uničena leta 1948. Gibanje Boycott, divestment and sanctions ali Bojkot, dezinvesticije in sankcije, ki se zavzema za končanje okupacije Palestine, vrnitev palestinskih beguncev in enakopravnost palestinskih državljanov v Izraelu, je prejšnji mesec prijateljsko tekmo označilo za politično in začelo s kampanjo za odpoved tekme. Odločitev argentinske nogometne zveze velja za največji uspeh kampanje bojkota Izraela na področju športa. Nekaj več uspeha so imeli tudi na področju kulture, kjer je določeno število umetnikov in organizacij odpovedalo svoje nastope in obiske v Izraelu.

Zdravko Mamić obsojen zaradi oškodovanja NK Dinamo in utaje davkov.
 / 6. 6. 2018

Ostajamo v nogometnih vodah. Nesporni vladar zagrebškega Dinama in hrvaškega nogometa Zdravko Mamić je bil na županijskem sodišču v Osijeku obsojen na šest let in pol zaporne kazni. Mamić in še tri osebe, med katerimi je tudi njegov brat Zoran, so bili spoznani za krive, da so hrvaški državni proračun oškodovali za 1,6 milijona evrov, Dinamo pa za 15,3 milijona evrov.  Mamić se sojenja ni udeležil in je za svojo nedolžnost prosil v Međugorju. Več o tem pa v OFFsajdu ob 17h.

Ponoči je zagorelo na Metelkovi pred klubom Jalla Jalla. Po podatkih Gasilske brigade Ljubljana je bila v ognju uničena celotna zunanjost kluba, notranjost pa je bila delno poškodovana. Več o nočnem dogajanju na Metelkovi pove Andreja Voršič iz kluba Jalla Jalla.

Izjava

Voršič opozori na dejstvo, da so v preteklosti že prejemali grožnje.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.